Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Vispirms vēstule, sekot var veto

Ja Briselē apstiprinās esošās lauksaimniecības politikas plāna iestrādes, Latvijas zemnieki no visiem ES lauksaimniekiem joprojām saņems vismazāk. Lai protestētu pret iespējamu tiešmaksājumu nevienlīdzīgu palielinājumu, šorīt Briselē piketēs vairāki desmiti lauksaimnieku no visas Baltijas, zemnieku protesti notiks arī Rīgā.

Dienaskārtībā nonācis arī jautājums par kohēzijas politiku - pēc jaunā modeļa Latvijas daļa, ko saņemam no ES fondiem, var samazināties par aptuveni 700 miljoniem latu. Dienas aptaujātie Eiropas Parlamenta deputāti ir vienisprātis, ka jācīnās par vienlīdzīgiem un taisnīgiem tiešmaksājumu nosacījumiem.

Eiroparlamenta deputāts Ivars Godmanis (LPP/LC) atklāj, ka Eiropas Komisijas (EK) pētījumā aplūkoti vairāki varianti: dalībvalstīm par hektāru maksāt vienādu summu, nepiešķirt mazāk kā 80% no ES vidējā tiešmaksājuma, pielietot izlīdzināšanu, kā arī vērtēt pēc objektīvajiem kritērijiem. Vienīgais Latvijai un citām valstīm neizdevīgais variants esot šobrīd apspriestais. «EK ir vadījusies pēc principa - Francija, Itālija un Vācija ir ar mieru samazināt savus pašu tiešmaksājumus ar nosacījumu, ka ieguvējas ir lielās valstis kā Rumānija, Polija un Spānija. Tām ir cits politiskais iespaids ES nekā mazajām valstīm un ar ekonomiku šim priekšlikumam sakara nav,» spriež I. Godmanis.

Lauksaimnieku atbalstam sagatavota vēstule, ko parakstīs Baltijas valstu eirodeputāti, tajā pausts - katrai valstij jāsaņem ne mazāk kā 80% un ne vairāk kā 120% no vidējiem tiešmaksājumiem, stāsta Sandra Kalniete (Vienotība). Lielākā daļa deputātu arī centīsies tikties ar lauksaimniekiem.

«Nav nepieciešama īpaša skaņošana, vismaz septiņiem deputātiem ir vienota nostāja - mums ir svarīga godīga konkurence, attīstības līmeņa izlīdzināšana, bet EK piedāvātais lauksaimniecības politikas plāns tam neatbilst,» saka eiroparlamentāriete Inese Vaidere (Vienotība). Arī Tatjana Ždanoka (PCTVL) norāda - lai arī ikdienā deputāti strādā dažādās grupās ar pretējiem uzstādījumiem, reizēm valsts pārstāvjiem ir vienota pozīcija, un arī lauksaimnieku intereses ir viens no šādiem gadījumiem.

«Mēs kā valsts neesam izpratuši, ka ES lietas ir iekšpolitika, nevis ārpolitika,» komentē Krišjānis Arturs Kariņš (Vienotība), norādot, ka Latvija ierēdniecības sektorā nav bijusi pietiekami pārstāvēta un nav sekots līdzi stratēģiju izstrādei - ja par lauksaimniecības tiešmaksājumiem iestājušies paši zemnieki, tad kohēzijas politikai nav pievērsta pietiekama uzmanība, jo nav nevienas konkrēti ieinteresētas grupas. I. Vaidere norāda, ka tieši tādēļ atbildība būtu jāuzņemas premjerministram. «Pēdējā svira ir, ka premjers ES padomē uzliek veto budžetam,» saka eirodeputāte. Par šādu risinājumu skeptisks ir Alfrēds Rubiks (SC), kurš norāda - Latvijai vajadzētu vienoties ar vēl trim četrām valstīm, pretējā gadījumā «klerki izdomās, kā atspēlēties». Vienāda procenta piemērošanu visām ES valstīm, ES fondu līdzekļus piešķirot 2,5% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta, K. A. Kariņš salīdzina ar mēģinājumu visiem zaldātiem iegādāties 42. izmēra zābakus. Viņš norāda - aina ir neskaidra, taču pagaidām ES fondu sadalē Latvija izskatās pēc zaudētājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?