Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Visu noteiks cena! Patriotisms nelīdzēs

Atšķirībā no lauksaimniekiem, kas šonedēļ devās uz Briseli protestēt, pieprasot pārskatīt Eiropas platībmaksājumu apmērus, Latvijas zvejnieki un zivju pārstrādātāji Eiropas komisijas lēmumu par zvejas kvotas apjomiem sagaidīs klusējot savās darba vietās.

«Mēs laikam neesam tik politiski aktīvi, jo mūsu strādājošie lielākoties ir sievietes, ģimenes mātes, saimnieces, un es arī neesmu gatavs sēdināt viņas autobusos un vest uz Rīgu protestēt,» saka zivju pārstrādes uzņēmuma «Unda» valdes priekšsēdētājs Juris Bubišs. Lai gan nākamgad gaidāmais vēsturiski lielākais zvejas kvotu samazinājums var nopietni apdraudēt visu Latvijas zivsaimniecības nozari - gan zvejniekus, gan pārstrādātājus.

«Ja pēdējo triju gadu laikā zvejas kvotas tika samazinātas vidēji par 5000 tonnām, tad tagad mums draud grieziens trīs gadu apmērā,» stāsta Latvijas zivsaimnieku asociācijas prezidents Inārijs Voits un, veikli operējot ar skaitļiem, iezīmē pēdējo gadu notikumus zvejas nozarē - dažādu iemeslu dēļ no 133 zvejas uzņēmumiem palikuši 36, šogad vien slēgti 10. Palicis 71 zvejas kuģis, flote nav atjaunota gadiem. Kā pozitīvo atzīmē vien to, ka, samazinoties kvotu apjomam un kuģu skaitam, nozvejas apjoms uz vienu kuģi pakāpeniski augot.

Voits lepojas arī ar 2010. gadā sasniegto zivju produkcijas eksporta vērtību - 56,5 miljoniem latu, piebilstot, ka lielākā daļa latviešu zvejnieku iegūto zivju tiek pārdotas uz ārzemēm. Par to savukārt nepriecājas vietējie pārstrādātāji, jo viņiem situācijā, kad zivju iegūs mazāk un zvejnieki turpinās nodrošināt eksportu, arvien vairāk trūks izejvielu, par kurām būs jāmaksā vairāk vai jāieved no ārzemēm. Pārstrādātāji spriež, ka tas ir arī risks zaudēt produkcijas kvalitāti, savukārt pircējiem zivis kļūs dārgākas.

«Undas» vadītājs Juris Bubišs arī norāda, ka ir liela atšķirība, vai nogriezt kvotu Dānijai, kur brētliņas zvejo zivju miltu ražošanai, vai nogriezt kvotu Latvijai, kur tā ir pārtikas izejviela. «Tas būs sociāls sprādziens, jo darbu var zaudēt simtiem nozarē strādājošo,» saka Bubišs. Tomēr viņš, tāpat kā Zivsaimnieku asociācijas prezidents Inārijs Voits, uzskata, ka nav jēgas piketēt pie Zemkopības ministrijas vai Saeimas, jo tur sēdošie situāciju izprotot un esot gatavi aizstāvēt vietējo intereses, ko gan līča piekrastē sastaptie zvejnieki tomēr apšauba.

Voits piebilst, ka Latvijas zvejnieku interešu aizstāvībā iesaistījusies arī Baltijas jūras reģionālā padomdevēja institūcija (ICES), kurā viņš pārstāv mūsu valsti. Šī organizācija, balstoties uz tās rīcībā esošo informāciju par zivju resursiem Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī, sagatavojusi un Eiropas komisijā iesniegusi savus aprēķinus par pieļaujamo nozveju nākamajā gadā. Attiecībā uz reņģēm un brētliņām ir lūgums saglabāt kvotu pagājušā gadā līmenī, bet mencu nozveju palielināt par 40%. Viss izšķirsies 20. un 21. oktobrī Eiropas lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zivsaimniecība Latvijā

Zivsaimniecībā nodarbināti 5,9 tūkstoši strādājošo. 1000 no viņiem ir zvejnieki

2010. gadā Baltijas jūrā nozvejotas 74 063 tonnas mencu, brētliņu, reņģu, plekstu, salaku un lašu. Latviešu iecienītākās ir reņģes un brētliņas

Kopējās zivju produkcijas eksporta vērtība 2010. gadā - 56,6 miljoni latu

Zivju konservu eksporta vērtība - 38,6 miljoni latu

Nozveja uz vienu kuģi 2010. gadā bija 835 tonnas zivju, šogad gaidāmas 950 tonnu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?