Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Žagaram Budapeštā sauca bravo

Operteātra zāle bija pārpildīta, un publika ar ilgām un ungāriem netipiski kaismīgām stāvovācijām sveica režisoru Andreju Žagaru, viņa radošo komandu un dziedātājus pēc Riharda Štrausa operas Rožu kavalieris pirmizrādes Budapeštas operā 20. martā - vēstīja aculiecinieki. Skaļi bravo saucieni skanējuši jau abu pirmo izrāžu (20.

un 21.II) gaitā, pēc katra cēliena, kad galveno lomu izpildītāji iznāca paklanīties publikai (katrā vakarā citi, jo iestudējumam ir divi izpildītāju sastāvi). Šīs publikas vidū bija arī kritiķi no Vācijas un Zviedrijas (viens no viņiem - Boriss Mihaels Grūls - jau publicējis recenziju portālā _Klassik.com_ un laikrakstā Dresdner Neueste Nachrichten), vairāku Eiropas operteātru - Vīnes Valsts operas, Valensijas, Florences, kā arī Bratislavas operas - vadītāji. Uz pirmizrādi Budapeštā ieradies arī iespaidīgs A. Žagara mākslas fanu pulciņš no Latvijas - kopā ap 30 interesentu. Abas pirmās izrādes karaliski greznajā 1884. gadā celtajā teātrī diriģēja Budapeštas operas galvenais diriģents Jānošs Kovāčs. Notiks vēl sešas izrādes: 26., 28. martā, kā arī 4., 11., 20. un 25. aprīlī. Šo pašu iestudējumu A. Žagars adaptēs nākamajā sezonā Bratislavas operā.

Pēcgarša ir brīnišķīga

Andreja Žagara komandas veidotais Riharda Štrausa Rožu kavalieris ir viens no astoņiem jauniestudējumiem Budapeštas operas 125. jubilejas sezonā un vienlaikus arī viens no Budapeštas ikgadējā Pavasara festivāla notikumiem. «Tas ir ļoti pamatīgs darbs, un man ir liels prieks par Andreju. Šī opera nav viegla, un viņš tās darbību uz skatuves risinājis komponista dzīves laikā. Bija Vīne, skatuves noformējums bija jūgendstilā. Man ļoti patika Kristīnes Pasternakas veidotie tērpi. Tie bija perfekti, pirmā cēliena beigās Maršalienes kleita un rotas bija gluži kā no Gustava Klimta gleznas. Iestudējumā bija atdzīvojušās vairākas G. Klimta gleznas,» pirmizrādes iespaidos dalās modes kritiķe Una Meistere. Šis ir labākais A. Žagara iestudējums Rietumos - uzsver U. Meistere, kura ir noskatījusies arī abus režisora iepriekšējās sezonas iestudējumus Vācijā - Žila Masnē operu Verters Erfurtē un Aleksandra Borodina operu Kņazs Igors Esenē.

Operas komisko un vienlaikus filozofisko stāstu par mīlestību un to, ko katrs no tās gaida, A. Žagars risinājis 1910.-1911.gadā, kad R. Štrauss komponēja šo operu. Tāpēc scenogrāfija un kostīmi ieturēti jūgendstilā. «Viena no lielākajām iestudējuma vērtībām ir tā, ka režisoram un viņa komandai arī ar detaļās perfektām mizanscēnām bija izdevies uzburt tādu īstenu, nepārspīlētu un vienlaikus diezgan precīzu tā laika Vīnes sajūtu. Visā tās samaitātībā, frustrētībā, greizajos tikumos, attiecību un aizkulišu spēlēs - to Vīni, kurā savulaik varēja rasties Freids,» U. Meistere vērtē izrādes koptēlu, kuru A. Žagars veidojis kopā ar latviešu kostīmu mākslinieci Kristīni Pasternaku, jauno vācu scenogrāfi Jūliju Mueri, nu jau vairākus gadus Latvijas Nacionālajā operā strādājošo dramaturgu Johenu Breiholcu un mūsu Operā bieži sastopamo gaismu mākslinieku Kevinu Vinu Džonsu. Savukārt pirmizrādes izpildītāju sastāvu īpaši krāšņojis barona Oksa atveidotājs - šajā lomā ļoti pieredzējušais vācu bass Lars Volts. Sabalansētais izrādes ritms ļāvis ar aizrautību sekot līdzi mizanscēnām četras stundas ilgajā izrādē, kaut arī neuztverot teksta smalkumus vācu valodā. «Šis ir būtisks kvalitatīvs lēciens A. Žagara, režisora, profesionālajā līmenī,» rezumē U. Meistere.

Lepnums

To, ka Budapeštā iestudētais Rožu kavalieris ir izdevies režijas darbs un būtisks solis A. Žagara režijas meistarībā, pierādot sevi Ungārijas valsts galvenajā operteātrī, apliecina arī mūzikas kritiķe un publiciste Olga Pētersone. «Tieši patlaban, 26. martā, Bratislavas operā notiks arī Šarla Guno operas Fausts pirmizrāde, kuras režisors ir Latvijā labi zināmais lietuvietis Ģintars Varns (viņš LNO iestudējis Džuzepes Verdi operu Masku balle - I.L.), arī scenogrāfe un kostīmu mākslinieks ir no Lietuvas, kustību konsultante ir mūsu Elita Bukovska no LNO. Es noskatījos skatuves mēģinājumu Bratislavas operā - manuprāt, izcili, nākamajā vakarā - A. Žagara pirmizrādi Budapeštā, un man ir vislielākais lepnums un gandarījums, ka vienā nedēļā divu stundu brauciena attālumā baltieši parāda sevi kā lielus māksliniekus režijā un vizuālajā mākslā. Turklāt viņi ir tik dažādi,» uzsvēra O. Pētersone. Viņasprāt, līmenis ir augsts un izrāde - aizraujoša un harmoniska, ar izcilu aktierspēli, meistarīgi aizvesta līdz kulminācijai beigās. «Ļoti labs orķestris, īpaši stīgu grupa, un pieredzējušais maestro Kovāčs, kurš sajūt šo mūziku līdz kaulam.»

Jau šā gada 11. maijā Boloņā gaidāma Rīgas LNO Karmenas iestudējuma pirmizrāde A. Žagara režijā, paredzēts adaptējums Japānā. Valensijā viņu sauc iestudēt Karmenu, kurā titullomu dziedās Elīna Garanča, Mikaelas lomā būs Latvijas soprāns Marina Rebeka. Sanktpēterburgas Mihailova teātrī viņš iestudēs Dž. Verdi Masku balli (pirmizrāde 20. jūlijā), Klāgenfurtes teātrī Austrijā - Trubadūru (pirmizrāde 30. oktobrī). 2011. gadā plānots iestudējums arī Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?