Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zaļās enerģijas biznesu vērtē kā negodīgu

Enerģētikas sektorā korupcija Latvijā iespējama visos līmeņos, - par to liecina ar Sorosa fonda palīdzību tapušais pētījums Latvijas enerģētikas politika: ceļā uz ilgtspējīgu un caurspīdīgu enerģētikas sektoru. Sabiedrība par atklātību Delna Latvijā konstatējusi divas galvenās problēmas: valsts sagrābšanu, kas ir augstākā līmeņa korupcija likumdevēju līmenī, un regulējuma, kā arī izpratnes trūkumu par leģitīmu lobēšanu.

Pētījuma autori cer, ka problēmu varētu risināt, iesaistot diskusijās visas ieinteresētās puses, tā teikt, «dodot lobistiem diskusiju «placi», lai tie paši viens otru aptur», norādīja Cowi Latvija enerģijas sektora vadītāja Daina Eberšteina.

Par atjaunojamo energoresursu (AER) biznesu sabiedrībā pastāv viedoklis kā par negodīgu - partijām pietuvinātu biznesu, kurā gūstama nepamatota peļņa, jo Latvijā atbalsts AER ir lielāks nekā citviet Eiropā, norāda Delnas juridiskā analītiķe Aiga Grišāne.

Aizdomas par atsevišķu biznesa interešu apmierināšanu enerģētikas sektorā raisa, piemēram, 2009.gada sākumā uz krītošās Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītās valdības fona klusi un nemanāmi pieņemtie ļoti dāsnie atbalsta maksājumi zaļajai enerģijai. Piemēram, mazajos HES saražotās elektroenerģijas cena pēc tiem pieauga teju par 30%. Ja ņem vērā, ka lielāko Latvijas mazo HES īpašnieki ir Aigara Kalvīša (TP) sieva Kristīne un biznesa partneris Edgars Kārkls, rodas aizdomas, ka pārspīlētais atbalsts noteikts apzināti konkrētās politiskās interesēs. Savukārt vēja enerģijas biznesā uz 70% no visa valsts iepirkuma pieteikušās divas ar Andri Šķēli (TP) saistītas firmas Vides enerģija un Rapsoil u.c. gadījumi.

Ārpus lobisma neesot arī lielākie Latvijas energouzņēmumi Latvenergo un Latvijas gāze. Kaut vai caur profesionālā sporta atbalstīšanu un sponsorēšanu, bet jo sevišķi caur sev vēlamu pētījumu atbalstīšanu enerģētikas jomā tiem esot lielas iespējas ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšanu, norāda Delna.

«Mūsu mērķis būtu panākt, lai uzņēmējiem savu ideju realizācijai nav jāmeklē partiju aizsardzība, kā arī padarīt caurspīdīgāku zaļās enerģijas pārraudzību gan ministriju līmenī, gan starp uzņēmējiem. Citādi veidojas situācija, kad AER kvotas ir sadalītas, bet, kas šajā «kvotu dārziņā» notiek, nav zināms,» norādīja pētījuma līdzautors un bijušais Latvijas enerģētikas ministrs Juris Ozoliņš.

Viņš norādīja, ka Latvijas lielā iespēja ir gan ārvalstu investīciju piesaiste zaļajai enerģijai, gan arī pašu investīcijas šajā sektorā, taču nepieciešama krietni stingrāka robeža starp lobismu un korupciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?