Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zatlers Maskavā, bet šeit neviena

«Šos svētkus jau kuro gadu pavadu pie Uzvaras pieminekļa, taču nekad neesmu šeit redzējusi tik daudz jaunu cilvēku. Man ir neizsakāms prieks par to, tas ir patīkamākais, kas varēja notikt! Tik daudz labestības un cilvēciskuma sen neesmu izjutusi,» saka 85 gadus vecā rīdziniece Lidija Volkova, kura svētdien bija viena aptuveni no 20 tūkstošiem, kas bija ieradušies pie pieminekļa godināt uzvaru pār fašismu pirms 65 gadiem. Toreiz viņai bija 20.

Kā ik gadu 9. maijā pieminekļa pakājē tika dziedātas dziesmas, dejots, iedzerts pa kādam graķītim neiztika arī bez politikas: «Zatlers Maskavā - tas labi, bet kāpēc neviena no valdošās varas nav šeit?»

«Arī valdības pārstāvjiem bija jāatnāk. Par katra cilvēcisko attieksmi pret šiem svētkiem var diskutēt, bet amatpersonām tas ir dienesta pienākums,» Dienai saka 47 gadus vecais Ēriks Murāns, kurš pie Uzvaras pieminekļa bija ieradies ar visu ģimeni.

Arī 46 gadus vecā Jeļena Gubkova, kura uz pasākumu bija atbraukusi ar 12 gadu veco dēlu, sašutusi saka: «Valdības pārstāvjiem bija jāatnāk nolikt ziedus pie pieminekļa. Viņiem tas nav izvēles jautājums, bet gan pienākums. Uzvara pār fašismu ir nenovērtējams ieguvums. Nez kā veidotos Eiropas vēsture, ja tas tā nebūtu?!» sacīja sieviete, kurai rokās bija apdrukātais papīra karodziņš un pie mēteļa apkakles piesprauta Georgija lente.

Lai arī 65. uzvaras gadadienu nosvinēt bija ieradušies krietni vairāk cilvēku nekā citus gadus, līdz plkst. 19.00 svētki norisinājās krietni mierīgāk nekā citus gadus.

«Esam sastādījuši 16 administratīvo pārkāpumu protokolu par alkoholisko dzērienu lietošanu un atrašanos reibuma stāvoklī sabiedriskā vietā, kā arī smēķēšanu neatļautā vietā,» Dienai norādīja Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Bērziņš.

Iespējams, tuvākajā laikā pie kriminālās atbildības tiks saukti vēl divi Uzvaras svētku svinētāji. Viens - par telefona zādzību, otrs - par loga izsišanu tramvajā.

Nacionālās kaislības šoreiz nav bijušas par pamatu kautiņiem vai citām prettiesiskām darbībām. Tiesa, šīs vērienīgās svinības diskusijas raisīja ne vien pieminekļa tuvumā.

Bariņš jauniešu maršruta autobusā, braucot garām norises vietai un uz trijiem sūcot alu no lielas plastmasas pudeles, skaļi spriedelēja, kam tad karā vajadzēja uzvarēt, un atklāti provocēja apkārtējos.

«Kāpēc nebraucat uz savu Krieviju? Te labāka dzīve?» Jau pēc mirkļa diskusijā iesaistījās cilvēkiem teju pilnais autobuss, sašķeldamies divās naidīgās nacionāli noskaņotās grupās un savstarpēji draudot ar policiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?