Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Zatleru izvirzīs jau divas frakcijas

Pret Valsts prezidentu ir jāizturas ar cieņu neatkarīgi no tā, vai kādam viņš patīk vai nepatīk. «Attieksme pret Valsts prezidentu parāda katra attieksmi pret savu valsti,» teica aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), lūgts vērtēt daļas Saeimas deputātu izšķiršanos otrdien dot priekšroku citām prioritātēm, piemēram, vēlētāju apmeklēšanai vai neatliekamai darba grupas sēdei, nevis Valsts prezidenta Valda Zatlera lekcijai Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Taču dienu pēc šī notikuma par gatavību V. Zatleru izvirzīt Valsts prezidenta vēlēšanās paziņoja opozīcijā esošā apvienība _Par labu Latviju!._ Tas nemainīs premjera Valda Dombrovska pārstāvētās _Vienotības_ plānus rīkoties tāpat - tā par atbalstu prezidentam jau bija paziņojusi iepriekš. _Vienotības_ frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis ir pārliecināts, ka V. Zatleram būs visu 33 apvienības deputātu balsis.

Taču koalīcijas partneri no Zaļo un Zemnieku savienības visas 22 balsis prezidentam nevar solīt. Pēc ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa aplēsēm, kādi pieci vai septiņi deputāti nav gatavi balsot par V. Zatleru. Tas gan ir mazākums, un demokrātiski būtu, ja vairākums noteiktu lēmumu, taču balsojums par Valsts prezidentu ir aizklāts. Ievēlēšanai ir nepieciešama vismaz 51 balss. Kandidātu izvirzīšanas pirmā diena ir 19. maijs, un pretendentu vārdus varēs iesniegt Saeimas prezidijā piecas dienas. A. Brigmanis stāstīja, ka otrdien viņš prezidenta lekcijā nosēdinājis deputātus, kuri šaubās, sev blakus, bet varot arī viņus saprast, «jo es neņemos teikt, ka tā runa bija šedevrs». A. Brigmanis arī nav drošs, vai prezidentam būs visas Vienotības balsis, jo nesen viņš lasījis premjera bijušās preses sekretāres Līgas Krapānes teikto žurnālā Ir un viņa prognozējusi, ka V. Zatlers netikšot pārvēlēts. ZZS frakcijas līdera izteikumi rada iespaidu, ka šai frakcijai varētu būt padomā arī kāds plāns B, par kuru sabiedrība, visticamāk, uzzinās tikai maija otrajā pusē. Izmantojot koalīcijas svārstīšanos, PLL ar astoņiem deputātiem pirmā nolēmusi vērsties pie Valsts prezidenta un lūgt viņu sagatavot kandidāta izvirzīšanai nepieciešamos dokumentus - to vidū ir arī rakstiska piekrišana kandidēt. Mutiski to V. Zatlers otrdien vēlreiz apstiprināja, uzstājoties LU Lielajā aulā, kurā savu runu pabeidza ar vārdiem: «Esmu gatavs visas savas domas un darbus turpmākos četros gados veltīt šo mērķu sasniegšanai, jo - pavisam vienkārši - es mīlu Latviju!» Klātienē teikto dzirdēja aptuveni puse deputātu.

Visiem parlamentāriešiem ielūgumi bija ielikti viņu dokumentu kastītēs, kuras vairāki no aptaujātajiem nemaz nebija apskatījuši, viņi arī nezināja, ka ielūgums ir sūtīts katram personīgi. Valsts prezidenta lekcija notika pirmajā dienā pēc Saeimas deputātu Lieldienu brīvdienām, kuras vairāki tautas priekšstāvji bija pavadījuši ārpus valsts. Viena deputātu grupa - pārsvarā no Saskaņas centra - apgalvoja, ka ir tikušies ar vēlētājiem, viens no frakcijas līderiem Valērijs Agešins jau gadiem otrdienās vadot SC konsultantu sanāksmi un nebija gatavs uz vienu dienu atteikties no šīs tradīcijas. Vēl kāds deputāts atzina, ka prezidents neesot spilgts orators, tāpēc labāk viņa vēstījumu izlasīt, nevis klausīties. Vairāki - galvenokārt no Vienotības - lekciju nav apmeklējuši, jo lēmumu par atbalstu V. Zatleram jau pieņēmuši. Politiķi arī pamanījuši, ka prezidenta runa nav ieguvusi tik lielu uzmanību, lai par to nākamajā dienā runātu darbavietās un sabiedriskajā transportā. Pirmajam atjaunotās Latvijas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, pēc kura iniciatīvas PLL nolēma V. Zatleru izvirzīt, bijusi sajūta, ka prezidents ar savu runu ir vairāk palīdzējis valdībai, jo ļoti daudz runājis par tās darba kārtības jautājumiem, bet mazāk uzmanības pievērsis morāles, vērtību jautājumiem un valsts attīstības vīzijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?