Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Zinātnieki kritizē cietumsodus L'Akvilas zemestrīces lietā

Sašutumu zinātnieku aprindās visā pasaulē izsaucis Itālijas tiesas lēmums piespriest sešu gadu cietumsodu septiņiem seismoloģijas ekspertiem par nespēju prognozēt traģisko 2009. gada zemestrīci L'Akvilas pilsētā, kas dzēsa vairāk nekā 300 cilvēku dzīvību.

«Mēs esam nopietni satraukti. Tā nav tikai seismoloģija, kas notiesāta, tā ir visa zinātne,» Eiropas Ģeozinātņu savienības (EGU) seismoloģijas nodaļas vadītāja Šarlote Kravčika sacīja ziņu aģentūrai AFP. Viņa uzsvēra, ka spriedums draud radīt bailes izteikt savas prognozes ne vien Itālijas, bet visas Eiropas zinātnieku vidū un neskaitāmi kolēģi satraukušies, kā prāva ietekmēs turpmāko darbu.

«Tas rada ļoti bīstamu precedentu. Es baidos, ka tas daudzus zinātniekus atturēs sniegt savu padomu dabas stihiju prognozēšanā un tādā veidā palīdzēt sabiedrībai,» piebilda Ričards Volters no Oksfordas Universitātes.

Lietas izskatīšanas laikā vairāk nekā 5000 zinātnieku parakstīja Itālijas prezidentam Džordžo Napolitāno adresētu vēstuli, kurā aizstāvēja apsūdzētos.

Reaģējot uz spriedumu, no amata atkāpās Itālijas Riska izvērtēšanas komitejas vadītājs Lučiāno Maiāni, saucot spriedumu par lielu kļūdu un uzsverot, ka «nav iespējams strādāt šādos apstākļos». Visi notiesātie strādāja komitejā. «Tie ir profesionāļi, kas izdarīja atzinumu, vislabāko nodomi vadīti,» uzsvēra L. Maiāni intervijā laikrakstam Corriere della Sera. «Zinātnieki vairs nesniegs konsultācijas valstij.»

«Iedomājieties situāciju, ka valdība izvirza kriminālapsūdzības vietējam meteorologam tāpēc, ka viņš nav spējis paredzēt precīzu viesuļvētras ceļu,» Reuters citēja Maiklu Helpernu no ASV zinātnieku grupas Union of Concerned Scientists, kas spriedumu nopēlusi kā absurdu un bīstamu. «Zinātniekiem jābūt iespējai informēt par to, ko viņi zina, kā arī atzīt, ka kaut ko nezina, nebaidoties no iespējamas kriminālatbildības, ja viņu prognozes nepiepildās.»

Cietumsods piespriests sešiem Itālijas vadošajiem seismoloģijas un ģeoloģijas ekspertiem un vienai toreizējās valdības amatpersonai, kurus tiesa atzina par vainīgiem slepkavībā. Notiesātie solījuši spriedumu pārsūdzēt.

Prokurori pārmet, ka zinātnieki pirms 2009. gada 6. aprīļa 6,3 magnitūdas spēcīgās zemestrīces nav prognozējuši postošo grūdienu un snieguši neprecīzu, nepilnīgu un pretrunīgu informāciju. Dabas stihijā gāja bojā 309 cilvēki, pilsēta tika gandrīz pilnībā izpostīta, jo zem tās atradās zemestrīces epicentrs. Bez pajumtes palika vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

Notiesātajiem jāsedz tiesas izmaksas, kā arī jāizmaksā cietušajiem kompensācijā vairāk nekā deviņi miljoni eiro (6,33 miljoni latu).

Aizstāvība uzsver, ka zemestrīci nav bijis iespējams paredzēt. Viens no notiesātajiem zinātniekiem Enco Boski atzina, ka joprojām nesaprot, par ko ir notiesāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?