Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zog pat veseliem angāriem; policija lūdz ziņot

Jau apradusi ar domu, ka viņas divritenis gaišā dienas laikā ir izzagts no privātmājas šķūnīša un aiznests pāri sētai nezināmā virzienā, rīdziniece Karmena Bankovska ceļā uz nozieguma vietu zagli pēkšņi pamanīja. «Caur autobusa logu skatos, kā viņš brauc ārā no Āgenskalna tirgus uz mana velosipēda. Es to ļoti labi pazīstu, tādu nav daudz, tāpēc zvanīju dēlam, kurš mani jau mājās gaidīja, viņš iedeva telefonu policistam, kas bija blakus, pateicu viņam, ko redzēju un ka turpat netālu stāv policijas ekipāža, taču viņi nepaspēja,» stāsta sieviete.

Tagad viņa izmisīgi meklē savu sudraboto braucamo gan internetā, gan pilsētas lombardos, bet bez rezultātiem. Kāda lombardu tīkla amatpersona pastāstījusi, ka pārdošanā izliek tikai tos velosipēdus, kam ķīlas termiņš jau notecējis, tātad pēc pāris mēnešiem.

Saskaņā ar Valsts policijas teikto katru dienu Rīgas reģionā nozog piecus līdz desmit divriteņus un šim skaitlim ir tendence pieaugt. Lai ar to cīnītos, policija gatavo kompleksu pasākumu plānu, kas ietver arī «ēsmu» izlikšanu, cerot, ka izdosies notvert arī kādu lielāku «zivi», taču par detaļām tā pagaidām nestāsta.

«Jāķer ir nevis alkoholiķi vai narkomāni, bet tie, kam velosipēdu zagšana ir darbs,» saka Velokurjers.lv direktors Oļegs Stoļarovs-Zariņš, jo zagļi, kas pret lietu izturas nopietni, nepārtraukti pilnveido savas darba metodes - sagādā labākus instrumentus saslēgu noņemšanai un mikroautobusus laupījuma transportēšanai. Pēc viņa aplēsēm, profesionāļi dienā aizdzen ap 30-40 velosipēdiem. O.Stoļarovs-Zariņš stāsta, ka zagļi ir tikai pirmais posms ķēdītē, kas vēl sastāv no tiem, kas divriteņus uzglabā, izjauc, pārkrāso, sagatavo pārdošanai, un tiem, kas tos realizē. Savukārt individuālisti - kleptomāni, narkomāni un alkoholiķi - tik lielu kaitējumu nenodarot.

Pērn Rīgā nozaga aptuveni 1500 velosipēdus, bet šogad to skaits jau pārsniedz 200. Vislielākā zādzība pirms divām nedēļām notika kādā angārā Ganību dambī. Iekļūstot tajā caur jumta ventilācijas šahtu un pēc tam no iekšpuses atverot durvis, tur nozagts 61 jauns velosipēds Elektra. Biežāk zādzības notiek uz lielām, lielveikalu priekšā, no privātmājām un balkoniem.

Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava stāsta, ka pagājušajā nedēļā trīs zagļus policijai izdevās noķert, taču daudzas lietas atrisināt nevar, jo iedzīvotāji par zādzībām neziņo vai tikai ļoti pavirši spēj aprakstīt savu velosipēdu. «Redzam, ka brauc narkomāns uz viena riteņa, otru ved blakus. Kur viņš tos dabūjis, nemāk pateikt, policija arī tos nevar identificēt. Pēc likuma pat sanāk, ka riteņi ir jāatdod atpakaļ zaglim,» stāsta S. Pildava. Tādēļ viens no policijas aktivitāšu virzieniem būs sabiedrības informēšana par to, ka, pērkot velosipēdu veikalā, jāpieprasa pase, kurā ir specifiska informācija.

Tikmēr O. Stoļarovs-Zariņš iesaka velobraucējiem par divriteņa drošību gādāt pašiem. Ja ritenis jāatstāj uz ielas, tad vislabāk to pieslēgt pie augstā tipa velostatīviem ap rāmi un izmantot pakavveida saslēgu, kas ir izurīgāks par dažādām ķēdēm un trosēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?