Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Zudībā aiziet Tautas partijas varenība

Varenībā Tautas partiju (TP), iespējams, nevienam politiskajam spēkam tā arī nav izdevies pārspēt. Līdz šim neviena partija arī, ietekmei zūdot, nav aizgājusi pati un pavisam, kā to sestdien kongresā izdarīja Tautas partija, pieņemot lēmumu par partijas darbības izbeigšanu. Tās likvidācija varētu ilgt pusgadu.

Tautas partijā ir 1155 biedri, no kuriem kongresā piedalījās 308 delegāti. Par partijas darbības izbeigšanu nobalsoja 248 biedri, bet pret bija 26 delegāti. Pēdējais TP kongress notika telpā, kuras priekšplānā bija novietots milzīgs uzraksts «Mēs mīlam šo valsti», ar ko TP sevi pieteica politikā.

«Svētdien mēs pamodīsimies citādā Latvijā. No ielām būs pazudušas uzbāzīgās reklāmas, dzīve atgriezīsies ierastajās sliedēs. Un tomēr viss būs citādi - virkne pazīstamu seju pēdējo reizi pavīdēs avīžu slejās, un mēs visi ceram, ka būs labāk,» tā TP līderis Andris Šķēle sacīja 1998. gada 1. oktobrī pirms 7. Saeimas vēlēšanām laužu pilnajā Doma laukumā TP priekšvēlēšanu sapulcē. TP uzvarēja 7. Saeimas vēlēšanās un arī 9. Saeimas vēlēšanās 2006. gada oktobrī. Šajā Saeimā tā ir pārstāvēta ar trim deputātiem - A. Šķēli, Edgaru Zalānu un Māri Kučinski apvienības Par labu Latviju! frakcijā. TP bija arī reģionos spēcīga partija, kuru gan daļa pašvaldības vadītāju ir atstājuši.

Kongresā A. Šķēle, kuram vienbrīd pat acīs sariesās asaras, aicināja balsot par partijas likvidāciju, jo «Tautas partija ir iestigusi un nav vairāk izkustināma». Lai ko TP darītu, pretinieki bļaušot: «Oligarhi» -, sacīja līderis, kurš domā, ka labējām konservatīvām idejām nekad nav bijusi vieta nestabilos un revolucionāros apstākļos, kādi ir tagad. Gan priekšsēža, gan citu runātāju teiktajā bija jaušams, ka TP cilvēki ar konservatīvajām vērtībām varētu turpināt savu politisko darbību, bet «citā ietvarā». Tas nozīmē arī iespēju iesaistīties citos politiskajos spēkos.

«Mūsu panākumi ļāva kļūt lepniem, kas ir nepiedodami politiskajai organizācijai,» teica A. Šķēle un atgādināja, ka šī iemesla dēļ savā laikā no politiskās skatuves nogāja Demokrātiskā partija Saimnieks un Latvijas ceļš un «līdzīgu ceļu tagad iet Vienotība». TP līderis norādīja uz laiku, kad Aigara Kalvīša vadībā (nesaucot viņu vārdā) pēc 9. Saeimas vēlēšanām TP atkārtoti saņēma piedāvājumu veidot valdību, un tieši tad arī pieauga tās lepnība. Togad TP panākumus palīdzēja kaldināt pozitīvisma kampaņa, ar ko saistās priekšvēlēšanu finansēšanas nosacījumu pārkāpumi, kuru dēļ TP var nākties atmaksāt valstij vairāk nekā miljonu latu. Taču šo faktoru neviens runātājs nepieminēja. A. Šķēle žurnālistiem teica, ka tas neesot partijas darbības izbeigšanas cēlonis un šī procesa gaitā tiks apzinātas arī TP saistības.

Debatēs vairāki runātāji bija pret TP likvidēšanu vai pauda nožēlu par to. Septiņu bērnu māmiņa Kristiāna Tēberga uzskata, ka neviena cita partija neatbalsta un necīnās par stiprām ģimenēm. Viņasprāt, TP zīmols ir Latvijā pazīstams, bet citi atgādināja, ka tas ir zināms arī Eiropā. «Latvija nevar iztikt bez labējas nacionālas partijas,» teica Aldonis Vēriņš, pēc kura domām, pāriešana uz citām partijām būtu nodevība. Viņš ierosināja atvadīties no tautas ar speciālu TP avīzi. Pret likvidāciju balsoja, bet debatēs neuzstājās arī diplomāts, bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, kurš Dienai atzina, ka nav pareizi atbrīvot laukumu citiem, jo racionāls politiskais piedāvājums būs citiem vajadzīgs. Taču vairākums bija par TP likvidēšanu - to Māris Kučinskis pamatoja ar, viņaprāt, visbriesmīgāko vīziju «būt kā Latvijas sociāldemokrātiem», kuri startē visās vēlēšanās, bet jau gadiem neiekļūst Saeimā. Taču tikpat kā netika analizēti iemesli tam, kāpēc TP tik tālu ir nonākusi. Var pieļaut, ka iespaidu uz TP reputāciju atstāja tās aizdomu ēnas pār A. Šķēli un citiem ar partiju saistītiem cilvēkiem, kuras ik pa laikam aprakstīja prese. Iespējams, TP vēlētājiem palika neskaidrs, kāpēc pirms 10. Saeimas vēlēšanām TP aizgāja no Valda Dombrovska (Vienotība) valdības, kurā palikusī Zaļo un Zemnieku savienība veiksmīgi startēja vēlēšanās. Kad partijas vadību pēc A. Kalvīša atkāpšanās pārņēma Mareks Segliņš un frakciju vadīja M. Kučinskis, viņi bija noskaņoti mainīt TP tēlu sadarbībā ar Jauno laiku, bet to neatbalstīja A. Šķēle. Vecbiedri nebija mierā ar jaunajiem līderiem un prasīja agresīvu politiku, līdz beidzot M. Kučinski pat noņēma no amata. A. Šķēle atgriežoties gan viņu reabilitēja, bet no agresīvās politikas TP neatteicās.

Atvadu mielasts viesnīcā Latvija bija sarīkots dzīvespriecīgs, ar mūziku un šampanieti, ļaujot sanākušajiem pakavēties atmiņās, jo zālē bija speciāli šim notikumam izveidota ekspozīcija. Tajā bija arī ķerra, kuras saturs atgādināja TP dibināšanu 1998. gada maijā ar mēslu talku Makašānos. Pie griestiem bija piekarināti oranžie lietussargi, zāles stūrī afišu stabs ar iespaidīgu A. Šķēles reklāmas plakātu. Filmiņās varēja redzēt, kāds A. Šķēle izskatījās pirms 13 gadiem. Zem stikla kā muzejā bija TP svarīgākie dokumenti, kā Tautas partijas manifests ar oriģināliem parakstiem, kuru vidū ir arī Valda Zatlera paraksts. Daži no tiem, kuri balsoja pret TP likvidēšanu, piemēram, partijas biedri no Brocēniem, uz mielastu nenāca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tautas partija

Dibināta 1998. gada maijā
7. Saeimā tai bija 24 deputāti,
8. Saeimā - 20 deputātu,
9. Saeimā - 23 deputāti

TP strādājusi Andra Šķēles, Andra Bērziņa, Induļa Emša, abās Aigara Kalvīša, Ivara Godmaņa valdībās. No Valda Dombrovska valdības tā aiziet.
Partijas priekšsēdētāji bijuši Andris Šķēle, Atis Slakteris, Aigars Kalvītis, Mareks Segliņš, visbeidzot atkal Andris Šķēle

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?