Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zvaigznes enerģija uzpirkstenī

Viens īss intensīvs uzliesmojums, un visa pilsēta apgaismota. Ne jau sprādziena vai ugunsgrēka dēļ, bet gan tāpēc, ka kodolsintēzes reakcijas gaitā var iegūt pietiekami daudz elektrības, lai ar to apgādātu miljoniem māju. Ja zinātniekiem izdosies izpildīt solījumu, jau šogad zvaigznes liesmošanu imitējošajā procesā tiks iegūts vairāk enerģijas, nekā ieguldīts.

Vēl nesenā pagātnē par kodolsintēzi ironizēja kā par «mūžam perspektīvo nākotnes enerģijas avotu», taču viena gada laikā situācija ir mainījusies. Kopš pērnā gada pavasarī oficiāli tika atklāta Nacionālā uzliesmojuma laboratorija (NIF), ASV fiziķiem izdevies sekmīgi veikt vairākus eksperimentus ar kodolu sakausēšanu. Vienā no tiem zinātniekiem izdevies pietuvoties robežai, kurā kodolsintēzes ierosināšanai būs nepieciešams mazāk enerģijas, nekā procesā tiks saražots.

Pavisam tuvu

Eksperiments tika veikts pildspalvas uzgaļa lieluma cilindrā, kuru apšaudīja ar 192 lāzera stariem, lai noskaidrotu, vai tādējādi iespējams radīt gaidīto uzliesmojumu. Izrādījās, ka var, un tas ļauj ticēt pētnieku plānam jau šogad 3,5 miljardus dolāru vērtajā Kalifornijas Lorensa Livermora nacionālajā laboratorijā veikt pasaulē pirmo kontrolēto kodolsintēzi, no kuras tiks iegūts vairāk enerģijas, nekā tajā ieguldīts. Ja tā notiks, tiks sperts ļoti nozīmīgs solis efektīvas alternatīvās enerģijas meklējumos.

Fiziķi jau vairāk nekā pusgadsimtu cenšas pakļaut kodolsintēzi, kas var kļūt par pamatu prātam neaptverama enerģijas daudzuma saražošanai. Taču līdz šim nācies samierināties ar izraisītāju un seku pasīvu novērotāju lomu.

Lai kodolsintēzē ražotu enerģiju, kopā tiek saspiesti vieglie atomi, piemēram, ūdeņraža ātomi, tādējādi tos pārvēršot smagākos - tādos kā hēlija - atomos. Katra reakcija nelielu daļu no atomu masas pārvērš enerģijā, un šāda ražošana esot efektīvāka nekā tradicionālajās atomelektrostacijās, kurās atomi tiek nodalīti cits no cita. Kad saplūdināšanu veic ar triljoniem atomu, var iegūt tādu enerģijas devu, kādu rada ūdeņraža bumba vai Saule.

Šī arī ir projekta visintriģējošākā daļa. Zināms, ka ar Saules saražoto enerģiju pietiek vairāku planētu apgādāšanai ar siltumu, gaismu un degvielu. Tādēļ kodolsintēze spētu apmierināt cilvēces vajadzības pēc neizsīkstoša un samērā lēta enerģijas avota.

Uzliesmojums mini cilindrā

Reakcija notiek ar zeltu pārklātā cilindrā, kas tiek dēvēts vācu vārdā Hohlraum jeb dobja telpa. To no ārpuses bombardē lāzera stari, iekustinot uz iekšu vērstos rentgena starus. Tie notēmēti uz sīka zirņa izmēra berilija lodi, kas piepildīta ar atdzesētām deiterija un tritija kodolsintēzes degvielas druskām. Tie abi ir ūdeņraža izotopi, kas ir ļoti labi piemēroti sintēzei. Ja zinātnieki visu izdara pareizi, degvielas lodīte tiek saspiesta tūkstoš reižu un uzkarst līdz simt miljoniem grādu pēc Celsija skalas, kas ir vairāk nekā temperatūra uz Saules.

Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir šaut ar lāzera stariem tik precīzi, lai lodīte tiktu uzkarsēta vienādi. Ja karsēšana ir kaut mazliet nevienāda, lodīte nesasniegs uzliesmošanai nepieciešamo temperatūru.

Lai arī jaunākais panākums ir aplausu vērts un, iespējams, kādu dienu kļūs par iemeslu Nobela prēmijas piešķiršanai grupas līderiem, priekšā vēl daudz darāmā. Būs vajadzīgi vairāki gadi, līdz tehnoloģija tiks piemērota komerciālai lietošanai.

Zinātniekus tas nebiedē, jo viņi apzinās sava darba gaidāmos augļus. «NIF un kodolsintēzes potenciāls enerģijas resursu lauciņā ir milzīgs,» portālam msnbc.com saka programmas direktors Džefrijs Atertons.

Uz pareizā ceļa

Nesenajos eksperimentos zinātnieki «paniekojās» ar mazāku cilindru, kurā tika ievietota ūdeņraža un hēlija atomu lodīte. Arī temperatūra sasniedza tikai 3,3 miljonus grādu, un ar to nepietika, lai saražotu vairāk enerģijas, nekā patērēts, raksta žurnāls Science. Eksperimentā izdevās radīt tikai tik daudz enerģijas, lai divreiz tējkannā uzvārītu litru ūdens. Taču visa enerģija tika saņemta sekundes desmitmiljardajā daļā. Ja šādu «ražošanas apjomu» varētu nodrošināt kaut vienu sekundi, ar to varētu uzvārīt ūdeni 50 olimpiskajos peldbaseinos, raidsabiedrībai BBC saka NIF plazmas pētnieks Zigfrīds Glenzers.

Dž.Atertons ir pārliecināts, ka viņa komanda ir uz pareizā ceļa: «Svarīgi, ka mēs to darām mērogā, kas ir aptuveni 20 reižu lielāks par iepriekšējo eksperimentu apmēriem, ar 20 reižu precīzāku lāzeru un ar tādu efektivitāti, kāda iepriekš nav pieredzēta.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kodolsintēze

Uz cilindru raida 192 lāzera starus. Tie bombardē cilindra sienas, kas izstaro rentgena starus. Stari norauj degvielas lodītei ārējo kārtu, sakarsējot to. Kad lodīte pietiekami saspiesta, vieglie
atomi saplūst, radot smagākus un ražojot enerģiju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?