Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Cīņa par olimpiskajiem punktiem

6. un 7. maijā Māra Štromberga BMX trasē Valmierā pulcēsies Eiropas spēcīgākie BMX riteņbraucēji, lai noskaidrotu Eiropas kausa 5. un 6. posma uzvarētājus, dalot arī olimpiskās atlases punktus. Sacensības palīdzēs gatavoties 2025. gadā turpat paredzētajam Eiropas čempionātam. Sīkāk stāsta Latvijas Riteņbraukšanas federācijas izpilddirektors Artis Ozols.

Ilga vēsture. Šāds seriāls, kurā ik sezonu tiek aizvadīti aptuveni desmit posmi, notiek jau gandrīz 30 gadu. No 1996. līdz 2013. gadam tajā noskaidroja Eiropas čempionus, bet pēc BMX iekļūšanas olimpiskajā programmā Starptautiskā Olimpiskā komiteja noteica, ka kontinenta čempionam jākļūst zināmam vienās sacensībās, un seriāls pārtapa par Eiropas kausu. Kad Eiropas meistaru noskaidroja posmos, Latvijā sacensības risinājās trīs reizes, pēdējai no tām esot 2013. gadā Mežaparkā, 2019. gadā Valmierā notika Eiropas čempionāts, bet tagad jau trešo reizi pēc kārtas uzņemsim Eiropas kausu.

Pustūkstotis dalībnieku. Eiropas kausā BMX sacenšas visu vecuma grupu braucēji no septiņgadīgajiem līdz pat 45+ sportistiem. Trīs prestižākās ir tā saucamās čempionu klases, kurās iespējams tikt arī pie olimpiskās kvalifikācijas punktiem – elite, U23 un juniori. Sacensībām reģistrējušies 562 dalībnieki un plānots, ka kopā Valmierā ieradīsies virs tūkstoš cilvēkiem.

Vietējiem jātiek finālā. Vēlamies, lai katrā no čempionu klasēm vismaz viens mūsu sportists iekļūtu finālā. Pērn Valmierā finālā bija vairāk mūsējo, tomēr dalībnieku skaits nebija tik liels. Šogad konkurence būs nopietnāka, līdz ar to arī nokļūšana izšķirošajā braucienā – sarežģītāka. Lielākās cerības vīru vidū liekam uz Kārli Pedraudzi U23 grupā un Edgaru Langmani starp junioriem, kā arī, protams, Moniku Veroniku Stūrišku, kura jau pērn sevi lieliski pieteica U23 ieskaitē, un dāmu elites sportisti Vinetu Pētersoni.

Kluss sapnis. Šīs sacensības palīdzēs sagatavoties 2025. gada Eiropas čempionātam gan organizatoriem, gan sportistiem, kuri kārtējo reizi pārliecināsies par šeit notiekošo maču kvalitāti un uz nākamā gada Eiropas kausu ieradīsies vēl kuplākā skaitā. Lai iegūtu tiesības rīkot paša augstākā līmeņa sacensības – Pasaules kausu vai pasaules čempionātu –, tik daudz nav atkarīgs no novērtējuma – vai esam labi –, kā no tā, cik spējam ieguldīt finanses. Pasaules kausā nenotiek bērnu klašu sacensības, kas Eiropas mačos ir viena no lielākajām budžeta ieņēmumu sadaļām, līdz ar to finansiāli viss gulstas uz rīkotājiem. Cenšamies katru gadu ne tikai uzlabot savas organizatoriskās prasmes, bet arī palielināt sponsoru skaitu un, iespējams, ar laiku spēsim sarīkot arī tādas sacensības.

Skats uz Parīzi un Losandželosu. Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā šobrīd Latvijai punktus vīriem vāc Kristens Krīgers un Mikus Strazdiņš, bet dāmām – Vineta Pētersone. Ja Monika Veronika Stūriška izlems nākamgad pāriet uz elites grupu, atlasē tiks iekļauti arī viņas punkti, ieskaitot tos, kas gūti pērn un tiks savākti šogad. Tomēr izskatās, ka šoreiz latviešiem uzsvars jāliek nevis uz atlasi pēc Nāciju ranga, bet gan šī un nākamā gada pasaules čempionātiem, kur būs iespējams izcīnīt vēl pa vienai ceļazīmei. Mūsu jaunieši Kristers Apels un Reinārs Pavlovs šobrīd izskatās cerīgi, tomēr arī iepriekš 15–16 gadu vecumā bijuši daudzsološi sportisti, kuriem pēc tam neizdodas sekmīgi iekļūt elitē. Tāpat ir Pedraudzis, Langmanis un Stūriška, tāpēc teorētiski cerīgāk varam raudzīties uz Losandželosas ciklu. Pozitīvi, ka jau divus gadus izveidota U23 grupa, kas talantīgajiem braucējiem dod vēl vienu starpposmu pirms elites.

EIROPAS KAUSS BMX RITEŅBRAUKŠANĀ

5. un 6. posms 6. un 7. maijā Māra Štromberga BMX trasē Valmiera

  • Sacensību plānotais sākums plkst. 11
  • Ieejas biļetes cena divu dienu apmeklējumam – 10 eiro
  • Cīņas tiešraidē būs vērojamas interneta kanālā tv.uec.ch

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze maija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visa dzīve - florbols

Vienā no populārākajiem Talsu sporta veidiem meistarību attīsta Alekss Siņkevičs (12), kurš florbolu sauc par visu savu dzīvi – treniņiem un prasmju slīpēšanai vienmēr tiks dota priekšroka. Nese...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā