Veiksmīgai ķermeņa masas samazināšanai nozīmīgākais faktors ir laiks – paredzētais laiks līdz sacensību startam vai svēršanās dienai, kurā būtu jābūt ar mērķa ķermeņa masu. Turklāt šajā laikā arī nedrīkst samazināties sportiskās darbspējas. Tāpēc jāizrēķina, cik lielu procentuālo daudzumu no kopējās ķermeņa masas nepieciešams samazināt un kāds ir treniņu plāns līdz notikumam. Pirms procesa sākšanas būtu nozīmīgi zināt savas ķermeņa kompozīcijas datus, ko var noteikt ar dažādām metodēm. Visizplatītākā un pieejamākā metode Latvijā ir bioimpedances mērījumi, kas nosaka gan muskuļu, gan tauku masu. Jāņem vērā, ka tauku masai pieaugušām sportistēm nevajadzētu būt mazākai par 15%. Turpretī pieaugušiem vīriešiem šī robeža var būt daudz zemāka.
Ja samazināmā ķermeņa masa ir līdz 5%, uztura speciālista uzraudzībā ir iespējams zaudēt 2–3% no ķermeņa masas nedēļu pirms notikuma. Šādos gadījumos tiek samazināts uzņemtais šķiedrvielu, kā arī ogļhidrātu daudzums. Ogļhidrātu samazināšana nodrošinās glikogēna izmantošanu enerģijas sekmēšanai un īslaicīgu ūdens aiztures mazināšanu organismā. Viennozīmīgi ogļhidrāti aizvien ir jāuzņem, lai nodrošinātu enerģiju. Būtu jāsamazina uzņemtais sāls un elektrolītu daudzums, kas mazinās ūdens aizturi. Tāpat tiek izvēlēti produkti ar zemāku enerģētisko vērtību.
Visu rakstu lasiet žurnāla Sporta Avīze augusta numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

