Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

No spēles līdz trasei

Piedod, puisi, kas istabā spēlē videospēles, tu taisies iesēsties raķetē, kas traucas ar trīssimt divdesmit kilometriem stundā? – 11. augustā uz lielajiem ekrāniem iznākošā filma Gran Turismo. No spēles līdz trasei atbild ar apstiprinošu "jā". Tas ir patiesos notikumos balstīts stāsts par Janu Mardenborovu, kurš kļūst par GT Academy dalībnieku, lai videospēļu stūri nomainītu pret īstu un pacīnītos par iespēju piedalīties autosacīkstēs.

"Viņš jūtas iesprostots savā mazajā pilsētiņā, kurā katru dienu notiek viens un tas pats. Taču viņā gruzd vēlme sasniegt vairāk, nekā ļauj apstākļi. Viņš ir apsēsts ar automašīnām un videospēli Gran Turismo – vienīgais, ko viņš jebkad ir gribējis darīt, ir būt par sacīkšu braucēju, taču tā ir pasaule, kas viņam nekad nav bijusi pieejama," stāsta angļu aktieris Ārčijs Madekvi, kura varonis jau ticis nodēvēts par Rokiju ar sacīkšu automašīnu.

Gluži kā Silvestra Stallones bokseris, gan viņa atveidotais Jans Mardenborovs, gan arī aktieris pats ir aizvadījis intensīvus treniņus autobraukšanā, kas gan vienam, gan arī otram ir bijusi pilnīgi sveša. "Tas bija karsti, šķebinoši, klaustrofobiski un trauksmaini. Es esmu vienu metru deviņdesmit piecus centimetrus garš – es knapi ietilpu automašīnā. Turklāt šajos apstākļos tev ir jāpieņem lēmumi sekundes simtdaļā," savu pieredzi raksturo Ārčijs Madekvi.

NEBIJUSI PIEREDZE

Šī nav videospēle, šī ir realitāte – tas ir ne tikai filmas Gran Turismo reklāmas sauklis, bet arī trilleru meistara režisora Nīla Blomkampa pieeja darbam. Viņš ir vēlējies īstas aktieru emocijas, īstus sacīkšu braucējus, īstas automašīnas un īstas trases. Tās uzņemšana ir notikusi Dubaijas autodromā, Nirburgringā, Red Bull ringā un Hungaroringā, kas atveido gan Silverstonas, gan arī Lemānas trasi, kur notiek leģendārās divdesmit četras stundas ilgās autosacīkstes.

Šajā filmā varēs redzēt tādas automašīnas kā Lamborghini Huracan GT3, Ferrari 488 GT3 EFO, Aston Martin Vantage V8, Ligier JS P320 un daudzas citas, ar kurām uzņemšanas grupa ir devusies karavānā pa visu pasauli. "Mana pirmā automašīna bija 1964. gada Volvo Amazon, ko es nopirku Bruklinā no kādas vecas kundzes par četrsimt dolāriem," atminas amerikāņu aktieris Deivids Hārbors. 

Grieķu mitoloģijā sastopamo sieviešu karotāju vārdā nosauktajai automašīnai nav bijis grīdas, tāpēc gluži kā Flintsonu akmens laikmeta braucamajā ir varējis nolikt kājas uz ceļa un nācies izmantot saplāksni. Šī atjautīgā risinājuma izdomātājs filmā Gran Turismo ir kļuvis par bijušo autosacīkšu braucēju un galveno inženieri, tagadējo mehāniķi un GT Acadamy pasniedzēju Džeku Salteru. Viņā ir neveiksmju slīpēts cinisms pret pasauli un pret saviem audzēkņiem, kuriem "kustināt kājas ir nebijusi pieredze".

NEDAUDZ GARŠVIELU

Pilnīgi pretējs tēls ir Nissan mārketinga vadītājs Denijs Mūrs, kuru uz priekšu dzen ideja par videospēļu spēlētāju iesēdināšanu automašīnās, kas traucas pa trasi. "Viņam piemīt joie de vivre (dzīvesprieks) un ideālistisks prāts," par savu varoni saka angļu aktieris Orlando Blūms, kuru popularitātes virsotnē uznesušas Karību jūras pirātu un Gredzenu pavēlnieka franšīzes. Līdzās šim trijniekam ir vērts pieminēt arī galvenā varoņa mātes lomas atveidotāju – par prieku visiem angļu meiteņu grupas Spice Girls faniem Leslijas Mardenborovas tēlā ir iejusties angļu dziedātāja, autore un aktrise Džerija Halivela, kuru ar autosacīkšu pasauli saista radniecīgas saites. Filmas Gran Turismo prezentācija notika šī gada Kannu starptautiskajā kinofestivālā ar galveno lomu atveidotāju piedalīšanos, krāsainiem konfeti un šampanieša šļakstiem uz Francijas Rivjēras fona. Par viņu nākamo pitstopu kļuva prestižā Pirmās formulas Monako Grand Prix izcīņa. Bijušās Ginger Spice vīrs ir Red Bull komandas direktors Kristians Horners, kuru ir bijusi iespēja iepazīt tuvāk straumēšanas platformas Netflix veidotajā dokumentālajā seriālā Brauc, lai izdzīvotu (Formula 1: Drive to Survive), kura nosaukumā ietvertā frāze filmas Gran Turismo gadījumā varētu skanēt otrādāk, jo realitātē atšķirībā no videospēles neko pārlādēt nevar. Tieši tik dramatiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā