Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pirmais solis Eiropā

No 13. līdz 19. februārim Smeceres sila trasē Madonā norisināsies Eiropas junioru čempionāts biatlonā, kas būs vēsturē pirmais kontinenta mēroga biatlona pasākums Latvijā. Sacensībās solījuši piedalīties arī šī brīža talantīgākie mūsu valsts jaunie sportisti Renārs Birkentāls un Sanita Buliņa, kaut gan tajā pašā laikā tiks aizvadīts pasaules čempionāts pieaugušajiem. Par gaidāmo Eiropas junioru čempionātu stāsta sacensību organizators Gundars Upenieks.

Bez lielas pieredzes. 2006. gadā Priekuļos notika 3. Eiropas čempionāts vasaras biatlonā, bijuši arī citi vasaras kausa posmi, bet ziemā šāda mēroga sacensības Latvijā līdz šim nav rīkotas. Vienīgi iepriekšējos trīs gadus organizējām Baltijas kausu. 2019. gadā stadionā tika renovēta jeb principā par jaunu uzbūvēta šautuve un mums radās pamats pieteikties. To paveicām kopā ar Igauniju, jo starptautiskā federācija skatās, lai nav lieli pārbraucieni – nedēļu pirms čempionāta Hānjā sportisti aizvadīs IBU junioru kausa posmu. Sacensībām šeit bija jārisinās jau 2021. gadā, bet visiem zināmu iemeslu dēļ togad čempionāts nenotika un uzreiz tika paziņots, ka mums būs iespēja to uzņemt divus gadus vēlāk.

Ap 30 valstīm. Paplašinātajā pieteikumu sarakstā Eiropas junioru čempionātam reģistrējušies sportisti no 31 valsts, bet parasti dažas komandas atkrīt. Izskatās, ka ierasties varētu vairāk nekā 200 dalībnieku no 27 līdz 28 valstīm. Diemžēl nebūs biatlonistu no Norvēģijas un Zviedrijas, jo viņiem ir spēcīgi iekšējie čempionāti un šo valstu sportisti jau vairākus gadus IBU junioru kausos nepiedalās, braucot vien uz pasaules junioru čempionātu.

Mājinieku cerības. Latvijai individuālajās sacensībās būs pa piecām vietām gan vīru, gan dāmu konkurencē. Cik man zināms, Madonā uz starta stāsies gan Renārs Birkentāls, gan Sanita Buliņa, kaut gan tajā pašā laikā notiks arī pasaules čempionāts pieaugušajiem. Gribētos, lai Latvijas biatlonisti Madonā parāda savu sezonas labāko sniegumu.

Mežā vai pie šautuves. Tribīnes pierastā veidā sacensībās nebūs pieejamas, tomēr dalībniekiem varēs just līdzi gan finiša zonā, kur atradīsies arī video ekrāns un tajā tiks rādīti rezultāti, gan uzkalniņā pretim šautuvei, gan arī slēpošanas trasē mežā. Man pašam liekas, ka visinteresantāk būs finiša zonā, vērojot rezultātus, tomēr viss ir turpat blakus un iespējams pārvietoties, meklējot, kur vislabāk patīk.

Pagaidām tikai mākslīgais sniegs. Lai sarīkotu sacensības, mākslīgais sniegs pietiks, un tas ir visā 2,5 kilometrus garajā aplī. Tomēr mākslīgais sniegs, protams, nav tas, ko vēlamies, mēs būtu ļoti priecīgi, ja sasnigtu arī visapkārt, radot īstu svētku sajūtu.

Vai būs nākamie soļi? Paredzams, ka pavasarī Latvijas Biatlona federācija pieteiksies sacensību rīkošanai arī turpmākajos gados. Pagaidām diemžēl Madonā infrastruktūra ir atbilstoša tikai junioru līmenim – ja gribam vēl spēcīgākas sacensības, nepieciešams izbūvēt tribīnes un administratīvo ēku.

 

EIROPAS JUNIORU ČEMPIONĀTS BIATLONĀ

Madona, Smeceres sils

  • 15. februāris 11.00 15 km individuālā distance junioriem, 14.30 12,5 km individuālā distance juniorēm
  • 16. februāris 11.30 jauktā stafete, 15.00 jauktā pāru stafete
  • 18. februāris 11.00 7,5 km sprints juniorēm, 14.30 10 km kilometru sprints junioriem
  • 19. februāris 12.00 10 km iedzīšana juniorēm, 15.00 12,5 km iedzīšana junioriem

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze februāra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā