Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tiesnesis ierakstās rekordu grāmatā

10. jūnijā mājīgajās Vecrīgas alus kroga Beer House No.1 telpās noslēdzās sporta erudīcijas spēles Sporta viktorīna desmitā - jubilejas - sezona. Covid-19 pandēmija beidzot bija nedaudz atkāpusies, un komandas šo sezonu varēja izbaudīt pilnā apmērā, finālu sagaidot kā īstus svētkus. Kausa izcīņā jeb finālā satikās 15 spēcīgākās regulārā čempionāta vienības, lai 11 kārtās noskaidrotu pašu, pašu labāko šīs sezonas komandu.

Apgāzt bukmeikeru prognozes

Tiešām pagājušas jau desmit Latvijā populārākās sportam veltītās komandu erudīcijas spēles Sporta viktorīna sezonas. Kopš 2016. gada maija mainījusies pasākuma norises vieta, nākušas klāt jaunas komandas, bijuši Covid-19 sērgas ierobežojumi, bet nemainīga palikusi sporta mīlētāju interese, azarts un vēlme sacensties, kā arī vienkārši jautri un izzinoši pavadīt laiku domubiedru vidū. Var pat uzdrošināties apgalvot, ka Sporta viktorīna šo sezonu laikā apliecinājusi savu vietu Latvijas sporta sabiedrībā, jo pasākumu mēdz apmeklēt gan pazīstamas personas – žurnālisti, apskatnieki, bijušie un esošie sportisti –, gan sporta entuziasti un fani, par kuru zināšanu apjomu brīžiem atliek tikai pabrīnīties. Protams, pozitīvā nozīmē. Pavisam reti gadās jautājums, uz kuru atbildēt nespēj neviens. Fināls ir Sporta viktorīnas sezonas centrālais notikums, bet, lai līdz tam nonāktu, jāaizvada spraiga regulārā sezona un jāiekļūst kopvērtējuma 15 labāko komandu vidū. Par sīvo cīņu liecina kaut vai fakts, ka šoreiz finālā netika arī čempionu godā bijusī komanda Nobody f...k with Jesus. Regulāras sezonas finiša spurtā par fotofiniša tiesu komanda Japānas beisbola izlase apsteidza komandu Zigfrīds Zelenskis, kas iepriekšējās sezonās bija zināma kā Zigfrīds Muktupāvels, tiekot pie savas pirmās kopvērtējuma uzvaras desmit sezonu laikā. 

Sporta viktorīna, iespējams, ir vienīgā erudīcijas spēle, uz kuras fināla rezultātiem iespējams slēgt derības. Šādu iespēju nodrošina spēles atbalstītājs – viens no pasaules vadošajiem totalizatoru kantoriem. Pēc bukmeikeru izteiktajām prognozēm par galvenajiem favorītiem tika uzskatītas abas regulārās sezonas labākās vienības, kā arī komanda Fireball. Attiecībā uz Fireball daudziem, it īpaši pašiem šīs komandas dalībniekiem, skaudrā atmiņā bija palicis iepriekšējās sezonas fināls, kur tā, lai gan sniegusi visvairāk pareizu atbilžu, palika otrajā vietā. Tas ir iespējams, jo Sporta viktorīnā komandām jānovērtē savas zināšanas un, izšķiroties starp sev tīkamākām un mazāk tīkamām tēmām, jāizvēlas punktu skaits, par kādu konkrētajā kārtā sacensties. Tādējādi tiek radīta papildu intriga un rezultātu neprognozējamība līdz pat pēdējam jautājumam.

3 vaļi un citas zināšanas

Fināla diena Sporta viktorīnas dalībniekus sagaidīja ar pamatīgu lietu, dodoties uz Beer House No.1, un jautājumu lietu finālspēles laikā. Spēles organizētājs un vadītājs Zigmunds bija sarūpējis visdažādākos jautājumus par visplašāko sporta veidu klāstu, sporta notikumiem, personībām un notikumiem ap sportu. Lai gan tradicionāli uzsvars tiek likts uz trim vaļiem – futbolu, basketbolu, hokeju –, jautājumi bija arī par tenisu, vieglatlētiku, ziemas sporta veidiem, citiem olimpiskajiem un Latvijā populārākajiem neolimpiskajiem sporta veidiem. Līdz ar to par uzvaru cīnījās vispusīgākās komandas, kurās bija pārstāvēti dažādu sporta veidu un jomu pārzinātāji. Komandas sabalansētība un spēja sastrādāties, nonākot pie pareizās atbildes, Sporta viktorīnā bieži vien ir svarīgāka par fenomenālu kāda sporta veida pārzināšanu. Bet bez zināšanām, protams, neiztikt un zināšanu līmenis ar katru gadu aug, tāpēc jautājumu uzdevējam jāpieliek lielākas pūles, lai dalībniekus pārsteigtu. Spēku finālā ietekmēja arī iespējas sakomplektēt labāko pieejamo sastāvu – dažām komandām bija sezonas gaitā iespēlētais sastāvs, dažas atrada papildinājumus no komandām, kas netika finālā, bet citām nācās pēdējā brīdī meklēt aizvietotājus pamatsastāva spēlētājiem, kuri neparedzētu apstākļu dēļ uz finālu netika. Jāatzīst gan, ka atrast zinošus spēlētājus, kuri vēl nav kādas komandas sastāvā, nav viegli. Ja kāds tāds ir un vēlas pārbaudīt savas zināšanas par sportu, laipni lūgti pieteikties nākamajai Sporta viktorīnas sezonai, kas sāksies augusta vidū. Iespējams gan veidot savu komandu, gan pievienoties kādai no esošajām. 

Fotofinišs maratonā

Spēle sākās ar 24 jautājumu megaraundu, kurā komandām atbildes vajadzēja iesniegt mobilā telefona aplikācijā. Atšķirībā no pārējās spēles šeit dalībniekiem pareizo atbildi vajadzēja izvēlēties no sešiem piedāvātajiem variantiem. Lai gan varētu šķist, ka šāds formāts ir vieglāks, bieži vien spēlētājiem radās problēmas nospiest pareizo no līdzīgām ticamām atbilžu versijām. Par katru pareizo atbildi varēja iegūt 15 punktu. 

Nedaudz izretinājušās turnīra tabulā, komandas ķērās klāt pie jau ierastās spēles daļas, novērtējot piedāvāto tēmu raundus ar 10, 15 un 20 punktu vērtību par pareizo atbildi. Kā izrādās, arī šoreiz no šīm izvēlēm bija atkarīgs, kura komanda kļūs par Sporta viktorīnas desmitās sezonas čempioni. Cīņa ritēja sīvi un fināla cienīgi līdz pēdējam raundam, turklāt arī pēc tā pareizo atbilžu nosaukšanas saglabājas intriga, kura komanda būs ieguvusi visvairāk punktu un kļuvusi par čempioni. Šoreiz fināla dalībniekiem nācās atpazīt Helmuta Baldera kreklu no Japānas hokeja līgas, izdomāt, kas traucēja skotu augstlēcējam pārvarēt latiņu, atbildēt uz jautājumiem par basketbolistiem, kuri atzīmējušies gan Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), gan Eirolīgā, par melnādainiem hokejistiem, latviešiem olimpiskajās spēlēs un daudz ko citu.

Lielāko spēles daļu vadībā turējās Fireball un šķita, ka viņiem izdosies revanšēties par iepriekšējā fināla neveiksmi, ja par neveiksmi drīkst nosaukt otro vietu. Fireball cieši sekoja Japānas beisbola izlase, Zigfrīds Zelenskis un Jeržābeks. Uzvarētājs tika noskaidrots finiša taisnē – kārtā Kas kopīgs?. Tajā ne tikai jāatbild uz sešiem jautājumiem, bet arī jāatrod, kas šīs visas pareizās atbildes vieno. Pēc pareizo atbilžu nosaukšanas komandu vidū valdīja manāms satraukums – cik bija noprotams, vadībā esošā komanda Fireball pieļāvusi dažas kļūdas. Līdz ar to cerības parādījās arī tuvākajiem sāncenšiem. Pēc īsas, bet dramatiskas gaidīšanas pauzes tika paziņots, ka par Sporta viktorīnas desmitās sezonas čempioni kļuvusi komanda Jeržābeks. Fireball jau otro finālu pēc kārtas ar visvairāk pareizajām atbildēm bija palikusi otrā, 86 jautājumu spēlē atpaliekot par 2,5 punktiem, ko var salīdzināt ar fotofinišu pēc noskrieta maratona. Komanda Jeržābeks, kas savu nosaukumu ieguvusi no Latvijas hokeja izlasi sāpinājuša tiesneša uzvārda, kļuva par pirmo trīskārtējo Sporta viktorīnas uzvarētāju, bet Fireball neslēpa sarūgtinājumu. Tomēr tāda ir spēle un tāds ir sports – arī tenisā un volejbolā ne vienmēr triumfē komanda, kas uzvarējusi visvairāk izspēles. Trešo vietu ar stabilitāti fināla un visas regulārās sezonas garumā izcīnīja Japānas beisbola izlase, bet sāpīgajā ceturtajā vietā šoreiz Zigfrīds Zelenskis, kas lielā mērā izskaidrojams ar pēkšņām, neparedzētām izmaiņām sastāvā. Ceturtā vieta no čempioniem atpalika tikai par 15 punktiem jeb vienu neatbildētu jautājumu.

Tā kā fināls norisinājās piektdienas vakarā, vēl ilgi Beer House No.1 telpās un, cik dzirdēts, arī citur turpinājās komandu svinību vai sēru pasākumi. Fināls beidzies. Lai dzīvo fināls! Tiekamies atkal augustā ar jauniem jautājumiem un jaunām spraigām cīņām.

Finālā mums jautri gāja, Daži nezin vairs, kur māja;

Nerūp sieva vairs, ne sekss, Tomēr uzvar Jeržābeks…

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze jūlija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā