Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trīs ieteikumi labākā snieguma parādīšanai

Kā definēt panākumus sportā? Lielākajai daļai sportistu, treneru un vecāku panākumi asociējas ar rezultātiem, konkrēti izsapņotu vietu vai pleķīti uz kādu no goda pjedestāla pakāpieniem. Tomēr pārlieku lielas rūpes, pūles un satraukums var traucēt šos rezultātus sasniegt, kā arī radīt vilšanās un neapmierinātības sajūtu (vai vēl sliktāk).

Koncentrēšanās uz vēlamo rezultātu var būt galvenais iemesls, kas tieši traucē to sasniegt. Pirmkārt, ja pirms sacensībām koncentrējaties uz konkrētiem rezultātiem, jūs nekoncentrējaties uz to, kas jādara, lai šos rezultātus iegūtu. Otrkārt, baidīšanās no sliktu rezultātu iespējamības sportistiem liek nervozēt, kaitējot pirmsstarta sagatavotībai un sacensību sniegumam. Centieni ne vienmēr noved pie vēlamajiem rezultātiem, jo sacensībās nav iespējams visu kontrolēt. Citiem vārdiem sakot, sportā daudz kas var noiet greizi vai ne līdz galam izdoties un jūsu centienus izjaukt.

Lai palīdzētu šo situācijas iespējamību aptvert plašāk, salīdzināsim panākumus un neveiksmes sportā un skolā. Pieņemsim, ka tuvojas kontroldarbs. Ja jūs cītīgi mācāties un esat labi sagatavojies, izredzes, ka tajā veiksies labi, ir ļoti lielas, piemēram, 95% iespējamība labai atzīmei. Kāpēc? Jo valda maz ārējo faktoru, kas izredzes uz labu rezultātu var mainīt, un ja jūs konkrēto tematu esat cītīgi apguvis, pārbaudes brīdī zināsiet pietiekoši daudz. Tomēr sports ir ļoti atšķirīgs. Varat būt pilnībā gatavs lielajai sacensību dienai, taču nākt par sliktu var maz vai pilnīgi nemaz neietekmējami procesi – slikti laikapstākļi, nopietnas kļūdas pieļaušana. Es teiktu, izredžu, ka sacensībās veiksies labi un kā plānots, ir ne vairāk par 80%. Ņemot vērā sporta neparedzamību un dažādus mainīgus vides apstākļus, balstīšanās uz domu, ka vēlaties sasniegt konkrētu rezultātu, ir recepte, kā piedzīvot to, no kā vēlaties izvairīties, – neveiksmes, nesasniegta gaidītā rezultāta un sliktas pēcsajūtas. Man panākumus labāk patīk definēt ar kontrolējamiem terminiem!

Pirms sacensībām pilnīga sagatavošanās

Koncentrējies uz savu sagatavotību. Strādājot ar sportistiem, saku, ka vēlos, lai viņi, sākoties spēlei, varētu teikt: "Es šodien esmu pilnībā gatavs sasniegt mērķus, parādīt savu labāko sniegumu." Galu galā tas ir viss, ko jūs varat darīt, – neatlaidīgi censties parādīt grūto treniņu augļus.

Pilnīga gatavība ir vienīgā iespēja iegūt vēlamos rezultātus. Ja neesat simtprocentīgi sagatavojies, jums ir nulle iespēju, jo daudzi pretinieki, kuri ir tikpat labi vai labāki, būs patiešām gatavi. Ja esat pilnvērtīgi sagatavojies, kā jau norādīju iepriekš, nepastāv 100% izredzes gūt panākumus, taču tās ir diezgan labas. Savukārt, ja neesat pilnībā gatavs parādīt labāko sniegumu, vainīgs esat tikai jūs pats, jo pašam sportistam nepieciešams kontrolēt sagatavošanās posmu.

Pilnīga sagatavošanās ietver visu, kas ir jūsu kontrolē, un var ietekmēt sniegumu un pienākumus, lai maksimāli visas šīs jomas palielinātu. Sacensību dienā tajās ietilpst miegs, uzturs, aprīkojums un iesildīšanās. Tieši pirms sacensībām jāveic visaptveroša rutīna, kas sastāv no pēdējā aprīkojuma sagatavošanas (ja jūsu sporta veids ir saistīts ar aprīkojumu), fiziskās (iesildīšanās, elpošanas un ideālās intensitātes sasniegšanas) un garīgās daļas (vizualizācija, koncentrēšanās, pozitīvas domāšanas veids). Kad sacensības sākas, jājūtas pilnībā sagatavotam un pārliecinātam, ka šodien varēsiet parādīt savu labāko sniegumu.

Sacensību laikā parādi labāko sevi

Es nepiekrītu, ka ar "stingru" spēli parasti nepietiek, lai sasniegtu vēlamos rezultātus. Ja mērķi ir augsti, vienīgā iespēja gūt reālus panākumus un šos mērķus sasniegt ir parādīt to. Tas nozīmē robežu pārkāpšanu un sacensību pabeigšanu ar sajūtu, ka ticis izdarīts viss, kas šodien bija iespējams.

Šis mērķis šķiet diezgan acīmredzams, ņemot vērā, ka mēs visi zinām – sevis atturēšana no maksimālā potenciāla parādīšanas parasti nedarbojas. Tātad – kas jums neļauj to darīt katru reizi, kad sacenšaties? Protams, risks, ko uzņematies, var neatmaksāties, tā iekļaušana var novest pie dārgas kļūdas. Citiem vārdiem sakot, riskējot iespējams izraisīt neveiksmi, bet lielākajai daļai sportistu neveiksmes ir vissliktākā iespējamā lieta, ko viņi var piedzīvot, no kā viņi baidās un vēlas par katru cenu izvairīties. Tomēr neriskējot, necenšoties pārkāpt savai (iedomātajai) spēju robežai, garantējat neveiksmi (vai vismaz viduvējību).

Pēc sacensībām - nekādas nožēlas

Vai kādreiz esat atradies uz starta līnijas un vienkārši vēlējies parādīt labu sniegumu? Varbūt jums bijusi virkne neveiksmju un vienkārši vēlaties vienas sacensības beidzot pabeigt bez lielām kļūdām? Tātad, visticamāk, startu aizvadīsiet piesardzīgi un pēc finiša jutīsieties atvieglots, jo beidzot finišs sasniegts bez kļūdām. Tomēr kāds ir šādas attieksmes un domāšanas biežākais rezultāts? Parasti diezgan viduvējs sniegums un zaudējums. Pēc tā kā tūlītējā emocionālā reakcija seko nožēla. Savukārt nožēla ir vēlēšanās, kaut būtu darīts citādāk. Citiem vārdiem sakot, atkal vēlaties, lai būtu riskējis, nevis darbojies tik piesardzīgi. 

Man pašam nožēlai ir liela nozīme gan personīgajā dzīvē (vēlos atskatīties uz savu dzīvi un pēc iespējas mazāk nožēlot), gan savā nu jau noslēgtajā sportista karjerā un arī profesionālajā darbā ar sportistiem. Vēlos, lai jūs atskatītos uz sacensībām, sezonu vai karjeru un varētu teikt: "Es izdarīju visu. Iespējams, neesmu sasniedzis savus lielākos mērķus, bet darīju visu cilvēciski iespējamo, lai būtu labākais, kāds varētu būt." Noteikti būsiet vīlušies, pilnībā nesasniedzot savus mērķus, taču šo sajūtu pārvarēsiet un, iespējams, jutīsiet lielu lepnumu un iedvesmu, apzinoties, ka ceļā uz tiem darījāt visu, kas bija jūsu spēkos. Nožēla par līdz galam neizdarīto (it sevišķi, ja bija pa spēkam to veikt) var grauzt vēl ļoti ilgi.

Galvenā doma, ko atcerēties

Jūs vēlaties dot sev visas iespējas, lai ieteikumus piepildītu. Tomēr, ja šos trīs iepriekš minētos mērķus sasniegt neizdodas, ir aptuveni nulle iespēju, ka iegūsiet vēlamos rezultātus. Es nevaru garantēt panākumus šodien vai rīt neatkarīgi no tā, ko darāt, bet, ja apņematies un mērķtiecīgi tieksieties uz šiem mērķiem, esmu gatavs derēt, ka jūsu sporta dzīvē un dzīvē kopumā notiks labas lietas.

Lai veicas apliecināt savu maksimālo sporta potenciālu!

Visu rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze novembra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā