Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas basketbolistes dodas uz Eiropas čempionātu; līderu trūkumu kompensēs ar cīņassparu

No Latvijas sieviešu basketbola izlases tā sauktās zelta paaudzes dalībai šīgada Eiropas čempionāta finālturnīrā sastāvā esot vien Lienei Jansonei, vienības galvenais treneris Aigars Nerips šīgada sasaukumā lielāko potenciālu redz vienības cīņassparā, taču nav prognozējams, vai ar to pietiks augstu rezultātu sasniegšanai. 

Eiropas čempionāts sestdien sāksies Francijā. Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Lielbritānijas, Serbijas un Francijas izlasēm. Otrajam posmam kvalificēsies trīs grupas labākās komandas, bet ceturtajā vietā palikušajai vienībai sacensības būs noslēgušās. 

Spēle ar Franciju sestdien plkst.22 pēc Latvijas laika, dienu vēlāk plkst.16 mačs ar Lielbritāniju, bet pirmdien arī plkst.16 apakšgrupas pēdējā spēle pret serbietēm. Tiešraides kanālos TV6 un Viasat Sport Baltic

Latvijas izlasei šajā ciklā traumu dēļ nevar palīdzēt Aija Putniņa un Sabīne Niedola, bet par karjeras beigām valstsvienībā oficiāli paziņojušas Anete Jēkabsone-Žogota un Zane Tamane. Tāpat pēc pagājušā čempionāta no izlases atvadījās Gunta Baško-Melnbārde un Ieva Kubliņa.

"Šīgada izlases modeli nevaram salīdzināt ar iepriekšējo paaudzi, kas bija tiešām meistarīga. Daudzas meitenes izstudēja un pēc tam tika labos klubos, parādīja sevi izlasē. Viņas šeit pavadīja ilgu laiku," aģentūrai LETA Latvijas izlasi piemeklējušos jaunos laikus komentēja Nerips. "Šajos divos gados vairāk nodarbojāmies ar aizstājēju meklēšanu, mēģinot kompensēt pozīcijas, kur mums varbūt neatbilst auguma centimetri vai ir spēļu pieredzes trūkums, jo latvietes nespēlē Eirolīgas klubos, kā tas bija agrāk. Šī ir pavisam citādāka komanda, tomēr ar cīņassparu varam daudz ko kompensēt. Jautājums - vai ar to pietiks uzvarām, kas nesīs labu vietu?"

Statistiski redzams, ka Latvijai būs, iespējams, pati īsākā komanda čempionātā. 

"Tā ir jaunā realitāte. Protams, būtu Aija Putniņa un Zane Tamane, vidējais rādītājs būtu citādāks," uzsvēra Nerips. "Spēles stils mainījies katru reizi šo gadu laikā. Ja pērn vēl daudz vairāk bija jābaro centri ar bumbām, tagad rēķināmies, ka neesam ne lieli, ne fiziski spēcīgi, tāpēc mazajiem spēlētājiem jāstrādā uz ātrumu - ātri jākustas gan bumbām, gan pašām. Tīri pozicionālā spēlē mēs vienkārši iestrēgsim."

"Ja komanda tik daudz mainījusies divu gadu laikā, ļoti grūti ir arī palikušajam kodolam. Labākie rezultāti būs tad, ja mums viena cikla laikā izdosies saglabāt vismaz astoņas spēlētājas. Tad mēs varētu runāt par kādiem rezultātiem," pauda treneris. 

Nerips vēl pirms čempionāta sākuma jūtās sagatavojies pretinieču komandu izpētē. "Vēl pāris ieraksti no pēdējiem turnīriem, diemžēl, nav dabūti, tomēr informācijas ir pietiekami daudz. Vēl jāsaliek punkti uz i. Varbūt Francijas sekmīgie rezultāti pārbaudes spēlēs mums palīdzēs." 

"Neviena komanda nebrauc uz čempionātu, nesapņojot tikt ārā no grupas. Arī mums tas būs pirmais solis, un pēc tam jāskatās tālāk. Tomēr šis ir tāds gads, kad neviena komanda nemētājas ar skaļiem paziņojumiem. Krievija vienmēr sev izvirza tikai zeltu, bet šogad mērķis ir tikt medaļās. Arī mēs būsim tajā pulciņā un skatīsimies, ko varam," izlases mērķus čempionātā iezīmēja Nerips. 

Pirmo pārbaudes spēli pirms gaidāmā turnīra Latvijas izlase aizvadīja 11.maijā, kad Lietuvas pilsētā Alītā ar 47:63 piekāpās Baltkrievijai. Vēlāk Cēsīs tika izcīnītas divas uzvaras pret Nīderlandi - ar 62:52 un 57:46. Savukārt pēc tam savā laukumā ar 67:63 tika apspēlēta Lietuva. 

Vēlāk izlase startēja turnīrā Zviedrijā, kur ar rezultātu 61:62 piekāpās Zviedrijai, ar 62:52 pieveica Turciju, kas turnīrā bija ieradusies ar U-20 sastāvu, un ar 56:54 uzvarēja Lielbritāniju, ar ko būs jāsacenšas arī Eiropas čempionāta apakšgrupu sacensībās. Savukārt pēc tam pārbaudes turnīrā Čehijā latvietes ar 63:70 sīvā cīņā piekāpās pašreizējai Eiropas čempionvienībai Krievijai, spēles galotnē ar 65:63 izrāva uzvaru pār mājiniecēm čehietēm un ar 69:67 uzvarēja Āzijas spēcīgāko komandu Ķīnu. 

Latvijas izlases pirmajā divpadsmitniekā palikušas Kristīne Kārkliņa, Anda Eibele, Elīna Babkina, Ieva Krastiņa, Anete Horelika, Zane Jākobsone, Kitija Laksa, Dita Liepkalne, Anete Šteinberga, Liene Jansone, Aija Brumermane un Līga Šurkusa. 

Kā rezervistes nosauktas Laura Audere un Dita Rozenberga, kurām jābūt gatavām vajadzības gadījumā atgriezties komandā, bet kā pēdējās četras no izlases atskaitītas Baiba Eglīte, Kristīne Silarāja, Ieva Kūlīte un Linda Rubene. 

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs piekto reizi pēc kārtas un sesto kopumā. Augstāko pozīciju latvietes izcīnīja 2007.gadā, kad ierindojās 4.vietā, bet pirms diviem gadiem tika pie 8.vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi