Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Latvijas basketbolistes Eiropas čempionātu sāk ar maču pret favorīti Franciju

Piekto reizi pēc kārtas Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība startēs Eiropas čempionāta finālturnīrā, taču pēdējos gados komanda ieguvusi pavisam jaunus vaibstus, kas liek piesardzīgi vērtēt izredzes atkārtot iepriekšējos sasniegumus. Tiesa, apņēmības netrūkst, un pārbaudes spēlēs basketbolistes parādīja, ka spēj cīnīties arī pret lielkalibra pretiniecēm. Atliek cīņassparu parādīt arī Francijā, kur pirmā spēle sestdienas vakarā plkst.22 pret mājiniecēm. Tiešraide TV6.

Sāksim ar favorītēm

Mājinieces ir galvenās favorītes un pašas to skaidri apzinās - Francija ir vienīgā, kas paziņojusi, ka šajā turnīrā cīnīsies par zelta medaļām. 

Abu komandu kopējā bilance atbilst spēku samēram, taču latvietes pamanījušās gūt uzvaras pēdējās divās savstarpējās cīņās, un tās abas mums bija ārkārtīgi svarīgas. 2007. gada finālturnīrā Itālijas pilsētā Kjeti Latvijas izlase ar uzvaru ceturtdaļfinālā pār Franciju sāka vēsturisko ceļu uz ceturto vietu, bet pirms diviem gadiem Polijā gūtais panākums priekšsacīkstēs atjaunoja cerības, kas bija sarukušas pēc neveiksmīgā turnīra sākuma.

Latvija izlase - īsākā finālturnīrā. Mērķis: izkļūt no grupas

Iepriekšējos četros finālturnīros basketbolistes sasniegušas vismaz ceturtdaļfinālu, taču šovasar komandas mērķos un cerībās dominē uzdevums pārvarēt priekšsacīkšu barjeru un tikai tad lūkoties uz augstākiem plauktiņiem. Piesardzībai ir pamats, jo pēdējos gados valstsvienību atstājušas daudzas iepriekšējās paaudzes līderes, bet jaunajām vēl trūkst tāda līmeņa cīņu rūdījuma, kaut arī potenciāls ir - ne velti kopš 2005. gada Latvijas U-20 izlase trīs reizes izcīnījusi bronzas medaļas Eiropas čempionātos. «Arī šai paaudzei ir iespēja sevi pierādīt visaugstākajā līmenī. Nezinu gan, vai tas izdosies jau šinī ciklā, jo izskatās, ka drusku tās pieredzes varētu būt par maz,» Dienai atzina izlases trenera palīgs Ainārs Čukste. Viņš gan uzreiz piebilda, ka komanda cīnīsies un nevienā brīdī konkurentēm neko neatdos.

Šovasar problēmas sagādāja ne tikai pieredzējušo spēlētāju trūkums. «Pagājušajā gadā man viss sanāca mobilāk. Visas bija ierindā, tikai Zane Tamane pienāca pašās beigās. Šoreiz bija visādas saindēšanās, vīrusi, kapteine izkrita uz pāris dienām no ierindas,» izlases galvenais treneris Aigars Nerips atzina, ka pērn gatavošanās posms aizritējis gludāk. Tiesa, komandā pārliecību vairojušas sekmīgi aizvadītās pārbaudes spēles. Desmit spēlēs gūtas septiņas uzvaras, turklāt pieveiktas pat ļoti spēcīgas pretinieces, kā Čehija, Ķīna, arī priekšsacīkšu konkurente Lielbritānija.

Pirms došanās uz Franciju izlases trenerus visvairāk satrauc centimetri, jo aprēķināts, ka Latvijas izlase būs pati īsākā starp visām finālturnīra dalībniecēm (vidējais spēlētāju augums 181,8 cm). «Tāpēc spēlēsim kustīgu basketbolu,» Nerips norādīja uz galveno ieroci pret auguma pārspēku. Pārbaudes spēlēs tas strādājis labi, jo bieži vien cīņā par atlēkušajām bumbām pārākas bija tieši Latvijas basketbolistes. Tā kā nespēlēs daudzas kādreizējās līderes, Latvijas izlases trumpji būs meklējami komandas spēlē, aizsardzībā un labi paveiktā melnajā darbā - cīņā par neitrālajām bumbām, atbloķēšanā un disciplīnā. «Līdz Jāņiem ceram no čempionāta neatgriezties,» komandas kapteine Liene Jansone uzsvēra, ka jācīnās vismaz par vietu ceturtdaļfinālā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvija

2011. gads Polijā: 8. vieta
2009. gads Latvijā: 7. vieta
2007. gads Itālijā: 4. vieta
2005. gads Turcijā: 6. vieta
1999. gads Polijā: 9. vieta

Sastāvs: Anda Eibele (SK Cēsis), Elīna Babkina (USK Praha, Čehija), Kristīne Kārkliņa (Ceyhan, Turcija), Ieva Krastiņa (TTT Rīga), Kitija Laksa (TTT Rīga), Liene Jansone (Tarsus, Turcija), Anete Šteinberga (UTEP, ASV/NCAA), Aija Brumermane (Pink, Ungārija), Līga Šurkusa (Cignoli Broni, Itālija), Anete Horelika (Pro Build Lions, Nīderlande), Zane Jākobsone (SK Cēsis), Dita Liepkalne (SK Cēsis)

Galvenais treneris: Aigars Nerips

Finālturnīra kalendārs
15.VI 22.00 ar Franciju
16.VI 16.00 ar Lielbritāniju
17.VI 16.00 ar Serbiju
19.-25.VI otrais posms
26.-30.VI izslēgšanas turnīrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi