Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Atskaņojot mūziku publiskā vietā, licence nepieciešama gan no AKKA/LAA gan LaIPA

Jebkurā publiskā vietā, kur tiek atskaņota mūzika, nepieciešams saskaņot licenci gan ar Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūru / Latvijas Autoru apvienību (AKKA/LAA), gan ar Latvijas Izpildītāju un producentu apvienību (LaIPA).
Abas organizācijas pārstāv noteiktu subjektu loku – autorus, kā arī izpildītājus un fonogrammu producentus. Ja dziesmā ir gan autors, kurš var būt gan vārdu, gan mūzikas autors, gan izpildītājs un producents, tad katra no šīm pusēm saskaņā ar Autortiesību likumu ir tiesīga saņemt atlīdzību par savu darbu, portālam Diena.lv skaidroja LaIPA raidīšanas tiesību speciāliste un juriste Inese Lūkina.

Arī AKKA/LAA komunikāciju speciālists Reinis Briģis norāda, ka licenci nepieciešams saskaņot ar abām organizācijām, jo atļauju nepieciešams saņemt gan no autortiesību īpašniekiem, gan no blakustiesību īpašniekiem, kurus pārstāv LaIPA.

Likums regulē to, ka mūzikai izskanot jebkurā publiskā vietā, piemēram, kafejnīcā vai veikalā, no abām organizācijām nepieciešams saņemt licenci, norāda I. Lūkina. 

AKKA/LAA juriste atsaucas uz gadījumu, kurā Ventspils kafejnīca Mūsmājas caur tiesu panākusi, ka tai tiek atcelts uzliktais 500 latu naudas sods par radio klausīšanos. I. Lūkina tiesas spriedumu sauc par ačgārnu un cer, ka kolēģi no AKKA/LAA to pārsūdzēs. "Tā ir pareiza likuma piemērošana, kas šajā gadījumā nav notikusi,"saka I. Lūkina.

Viņa arī uzsver, ka abas organizācijas nav radušās tāpēc, ka kādam bijusi vēlme "sataisīt nezin cik daudz organizāciju". "Daudzās Eiropas Savienības valstīs vēsturiskā prakse ir iegājusies tā, ka autori ir dibinājuši savas organizācijas, savukārt izpildītāji un fonogrammu prodocenti ir dibinājuši savas organizācijas, bet vienlaicīgi pie katras fonogrammas ir gan vienu ieguldītāju darbs, gan otru un abi ir tiesīgi pēc likuma - šajā gadījumā Latvijā pēc Autortiesību likuma, saņemt autoratlīdzību," pauž I. Lūkina.

Ja mūzika publiski tiek atskaņota kā fona mūzika kafejnīcā, restorānā bārā u.tml. vietās, tad LaIPA maksājamais atlīdzības lielums, pirmkārt, atkarīgs no telpas lieluma. Telpā līdz 50 kvadrātmetriem par mūzikas atskaņošanu ceturksnī jāmaksā Ls 9,01, savukārt telpā no 151-200 kvadrātmetriem – Ls 22,52.

Ja mūzika tiek atskaņota vietā, kur mūzikas atskaņošanai ir būtiska loma, piemēram, mūzikas klubos un diskotēkās, tad līdz 50 kvadrātmetrus lielā telpā dienā jāmaksā Ls 5,21, savukārt 201–250 kvadrātmetrus lielā telpā – Ls 13,26.

Savukārt AKKA/LAA par mūzikas atskaņošanu kafejnīcās, restorānos, bāros u.tml. vietās, kur nav ieejas maksa, tarifi atkarīgi no publiskā izpildījuma veida, skanēšanas reizēm un telpas lieluma. Cenas variē no Ls 4,95 par ierakstu mūzikas un radio atskaņošanu maksimums piecas dienas mēnesī līdz 30 kvadrātmetriem lielā telpā, līdz pat Ls 15,95 par ierakstu mūzikas vai radio atskaņošanu 31 dienu mēnesī, 251 kvadrātmetru lielā telpā. 

Par muzikālo darbu tiesībām 2010. gadā AKKA/LAA savākusi Ls 1 761 829 lielu atlīdzību. Kopumā biedrība togad savākusi 2 972 837 latus. Portālam Diena.lv pagaidām neizdevās noskaidrot LaIPA iepriekšējos gados gūto atlīdzību apjomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses