Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Jezdakova: Patriots ir arī tas, kurš godprātīgi maksā nodokļus

Latvijas patriots jau nav tikai tas, kurš svētku vai atceres dienās ar asarām acīs stāv pie Brīvības pieminekļa un pacilāti dzied valsts himnu. Latvijas patriots ir arī tas, kurš godprātīgi maksā nodokļus valstij, intervijā Latvijas Avīzē sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

"Manuprāt, cēloņi nodokļu nemaksāšanai ir gan ekonomiski, gan morāli. Ar pēdējiem domāju cilvēku uzvedību un attieksmi pret šo pienākumu. Es domāju, ka aplokšņu algu problēma lielā mērā ir atkarīga ne tikai no darba devējiem, bet arī darba ņēmējiem. Ja darba ņēmējs pats ir ar mieru, ka viņam maksā atlīdzību aploksnē, tad ar to viņš parāda savu attieksmi pret Latvijas valsti," sacīja N.Jezdakova.

Viņa arī pauž uzskatu, ka cilvēkiem būtu jāmaina attieksme pret nodokļu maksāšanu. "Kamēr cilvēkos valdīs uzskats, ka izvairīties no nodokļu maksāšanas ir gandrīz vai varonība, tikmēr nekas nemainīsies. Valsts ieņēmumu dienests, lai cik darbinieku tam būtu, nekad nespēs pielikt klāt kontrolieri ikvienam nodokļu maksātājam," teica N.Jezdakova.

Kā norāda N.Jezdakova, nesamaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēri "patiešām ir iespaidīgi". "Jāatzīst, ka PVN nemaksāšana ir ne tikai Latvijas, bet arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu problēma. Pašlaik Eiropas Savienībā notiek diskusijas par to, vai vispār būtu jāsaglabā šis nodoklis un vai tā vietā nebūtu jāievieš vienots tirdzniecības nodoklis, kā tas ir ASV.
Viens no Valsts ieņēmumu dienesta uzdevumiem ir pārmaksāto PVN summu atmaksāšana. Pagājušajā gadā atmaksājām uzņēmumiem 645 miljonus latu. Vienlaikus sekojam, lai uz PVN rēķina no valsts netiktu izkrāpta nauda, – veicot preventīvos pasākumus, pērn saglabājām valsts budžetā 53 miljonus latu."

"Jāatzīst, ka aploksnēs maksātās algas izkontrolēt ir visgrūtāk. Ar administratīvām metodēm nav iespējams noteikt, cik aploksne bijusi bieza. Mums ir aizdomas par daudzām firmām, kurās pēc dokumentiem maksājušas darbiniekiem atalgojumu minimālās algas apmērā, pārējo aploksnē. Bet ar to nepietiek, vajag pierādījumus tam, ka citas, lielākas summas tiek maksātas aploksnē," norāda N.Jezdakova. "Un šādiem uzņēmumiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība – tiek veikti kontroles pasākumi un nereti arī paši uzņēmumi mūsu preventīvo pasākumu dēļ veic labojumus savās deklarācijās un samaksā valsts budžetā iepriekš deklarācijās neuzrādītās nodokļu summas." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses