Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ronis: PV ir visas iespējas vilcienu iegādes līgumu pārveidot atbilstoši iepirkuma nolikumam

Galvenā lieta, ko saistībā ar jauno vilcienu iepirkuma konkursu Satiksmes ministrija (SM) sagaida no AS Pasažieru vilciens (PV), ir panākt iepirkuma līguma atbilstību nolikumam, kuru PV ir saskaņojusi ar pasūtītāju un to var izdarīt, uzsvēra satiksmes ministrs Aivis Ronis.

Ronis skaidroja: "Esam pārliecināti, ka PV ir visas iespējas līgumu pārveidot atbilstoši iepirkuma nolikumam."

Vienlaikus SM gaidot 28.decembri, kad būs zināms administratīvās tiesas lēmums par Stadler iesniegto sūdzību.

Ministrs uzsvēra, ka SM no savas puses ir lūgusi Spānijas uzņēmumam Construcciones Ferrocariles y Auxiliares (CAF) pagarināt savu ieinteresētību iepirkumā, jo patlaban CAF piedāvājuma termiņš beidzas 26.decembrī.

Jautāts, vai ir kādas indikācijas, ko CAF varētu atbildēt uz lūgumu pagarināt termiņu, Ronis skaidroja, ka "caur dažādiem kanāliem ir dažādas indikācijas", vienlaikus SM nav nekādu atbildi saņēmusi.

Ronis arī uzsvēra, ka, neskatoties uz to, kā situācija atrisināsies, "ir un būs vajadzīgi pasažieru vilcieni".

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien paziņoja, ka jautājumu par pasažieru vilcienu iepirkuma konkursu valdībā nolemts skatīt nākamajā gadā.

Pašlaik PV ir uzdots novērst riskus, kas saistīti ar šo iepirkumu, tad valdība varēs atgriezties pie šī jautājuma izskatīšanas, sacīja premjers.

Dombrovskis apgalvoja, ka šim projektam paredzētos Eiropas Savienības fondu līdzekļus Latvija nezaudēs, - tos var izmantot līdz 2015.gadam.

Kā ziņots, satiksmes ministrs Ronis vakar valdības sēdes starplaikā žurnālistiem sacīja, ka vērienīgajam pasažieru vilcienu iepirkumu konkursam paredzētos 100 miljonus latu Eiropas Savienības fondu līdzekļus valdība var paspēt pārdalīt arī citiem projektiem. Ministrs atzina, ka tad, ja sākotnēji plānoto jauno vilcienu iepirkumu neizdodas īstenot, "tāda iespēja [pārdalīt līdzekļus] pastāv".

Ronis informēja, ka Spānijas kompānija CAF tiks aicināta pagarināt konkursa pieteikuma termiņu. Valdība cer, ka spāņu uzņēmums labi saprot pašreizējo situāciju un ir informēts par Ministru kabineta dotajiem uzdevumiem PV.

Savukārt AS Rīgas Vagonbūves rūpnīca (RVR) līdzīpašnieks Aivars Ločmelis šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja, ka, neīstenojot jauno vilcienu projektu, valsts zaudēs simtiem miljonu latu. Tie ir simtiem miljoni latu, ko Latvijas valsts varētu zaudēt, neražojot šos vilcienus tagad," sacīja uzņēmējs.

Viņš skaidroja, ka zaudējumi būs gan tieši - tiks zaudēti 100 miljoni Eiropas naudas, patlaban izmantotie vilcieni būs jāmodernizē un kaut kad nākotnē (pie optimistiskā scenārija - pēc 2025.gada) tie tik un tā būs jānomaina ar jauniem, turklāt vecas tehnikas izmantošana ir dārgāka; gan arī netieši - RVR nesaņems investīcijas modernizācijā un nekļūst par eksportspējīgu uzņēmumu, kas varētu pretendēt uz Austrumu tirgu iekarošanu.

Ločmelis piekrita apgalvojumam, ka patlaban ir vērojama cīņa par Latviju kā placdarmu Rietumu kompāniju vēl neapgūto Austrumu tirgu - Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas u.c. - iekarošanai.

Uzņēmējs skaidroja, - ja jauno vilcienu būvniecība tiktu uzticēta CAF, RVR saņemtu nepieciešamās tehnoloģijas un licences modernu vilcienu ražošanai. Ar laiku Latvijā tiktu ražoti 60% no kopējā pasūtījuma apjoma. Visu uz vietas nevar ražot, jo ir virkne specifisku iekārtu un detaļu, piemēram, dzinējs, ko ražo tikai dažās vietās pasaulē.

Vilcienu ražošana RVR nozīmētu arī atbalstu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas saņemtu dažādus pasūtījumus, piemēram, sēdekļu, plastmasas detaļu izgatavošanai. Kā potenciālo sadarbības partneri Ločmelis minēja arī AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca, kas patlaban veic modernizāciju.

Līdz ar to Latvijas ieguvums no jauno vilcienu ražošanas būtu arī tūkstošiem jaunu darba vietu un nodokļos nomaksāti miljoni.

Jau ziņots, ka pēc Jaunā gada lemt par jauno vilcienu iepirkumu vairs nebūs iespējams, ja CAF nepagarinās izteikto piedāvājuma termiņu, kurš beidzas 26.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses