Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Repharm iegūst tiesības pirkt Olainfarm akcijas

Veselības uzņēmumu grupas a/s Repharm uzņēmums Rīgas farmaceitiskā fabrika iegādājies tiesības 2023. gadā nopirkt daļu no farmācijas uzņēmuma a/s Olainfarm kapitāla. Par plāniem saistībā ar Olainfarm Guntaram Gūtem stāsta Repharm padomes loceklis Juris Bundulis.

Akciju sabiedrības (a/s Repharm) grupas uzņēmums a/s Rīgas farmaceitiskā fabrika ir iegādājies tiesības uz a/s Olainfarm akciju iegādi. Kad darījums ir noticis, un ko nozīmē šis juridiskais termins? 

Darījums notika šonedēļ, un tā būtība ir – veselības uzņēmumu grupas a/s Repharm uzņēmums a/s Rīgas farmaceitiskā fabrika ir iegādājies 100% uzņēmuma SIA Farma Fund kapitāla daļu. Šim uzņēmumam ir noslēgts līgums ar bijušā a/s Olainfarm un SIA Olmafarm īpašnieka nelaiķa Valērija Maligina meitu Annu Emīliju Maliginu par viņas mantoto a/s Olainfarm līdzīpašnieka SIA Olmafarm vienas trešdaļas kapitāla daļu, kā arī par 8% a/s Olainfarm akciju iegādi, kas var tikt realizētas 2023. gadā. Proti, šobrīd ir veikts pirmais maksājums, bet viss process noslēgsies 2023. gadā. Es atgādināšu, ka a/s Rīgas farmaceitiskā fabrika jau šobrīd ir Olainfarm mazākuma akcionārs ar aptuveni 1% akciju. Iegādājoties Farma Fund kapitāla daļas, a/s Rīgas farmaceitiskā fabrika ir ieguvusi gan tiesības uz Olainfarm akciju iegādi, gan uz SIA Olmafarm kapitāla daļu iegādi, kas tādējādi palielinās a/s Rīgas farmaceitiskā fabrika līdzdalību Olainfarm kapitālā.

Cik ilgi notika sarunas par šī darījuma īstenošanu? Un kāda ir darījuma summa?

Tas nebija vienkāršs process, un diskusijas bija gana ilgstošas, bet esam gandarīti, ka process ir veiksmīgi noslēdzies, un tagad varēsim sākt tālāko plānu īstenošanu. Protams, līdz darījuma pabeigšanai nevaram veikt nekādus praktiskus darbus, bet neviens jau neliedz mums gatavoties brīdim, kad iegūsim akcijas savā īpašumā, lai 2023. gadā jau būtu pilnīga skaidrība par tālāko attīstību. Par darījuma summu gan neesmu pilnvarots runāt – tas jājautā akcionāriem.

Šajos gados dzirdēts daudz dažādu versiju par gribētājiem iegūt Olainfarm, tostarp arī par tādiem, kuri uzņēmumu vēlētos nopirkt, lai pēc tam pārdotu dārgāk....

Es saprotu jūsu jautājumu! Uzņēmums Farma Fund netika nopirkts ar domu pēc tam to pārdot tālāk par lielāku cenu. Akcionāri ir ļoti rūpīgi izsvēruši šo darījumu, un viņiem ir diezgan skaidrs ilgtermiņa attīstības redzējums, kas, manuprāt, ir ļoti svarīgi, jo visās attīstītajās valstīs nacionālā kapitāla farmācijas uzņēmumi spēlē ļoti lielu lomu.

Kādi ir šā darījuma galvenie iemesli? Kādi ir plāni?

Tas ir saistīts ar Repharm grupas nākotnes attīstības plāniem un iecerēm. Tāpat arī pašreizējā situācija, ko izraisīja Covid-19 pandēmija, parādīja, ka ir ļoti svarīga sakārtota, vienota un mērķtiecīgi orientēta farmācijas nozare, kas ir veselības nozares neatņemama sastāvdaļa. Turklāt šo nozaru sakārtota infrastruktūra visplašākajā nozīmē ir vitāli svarīga gan valstij, gan sabiedrībai, jo iedzīvotāju veselība ir viena no valsts prioritātēm, sevišķi krīzes apstākļos, kad ir nepieciešama saskaņota un mērķtiecīga visu iesaistīto pušu rīcība. 

Savukārt, skatoties no Repharm grupas interesēm, jāteic, grupā ir sakoncentrēti ļoti dažādi veselības aprūpes elementi – gan aptiekas, gan medikamentu vairumtirdzniecība, gan ražošana, gan arī veselības aprūpes iestādes un Centrālā laboratorija, kas nodrošina veselības sistēmai nepieciešamo analīžu veikšanu. Turklāt faktiski zāļu ražošana ir viens no valsts drošības un neatkarības faktoriem, jo mēs redzam, cik sarežģīti šobrīd krīzes situācijā ir nodrošināt nepieciešamos medikamentus pietiekamā daudzumā, ko spilgti parāda vakcīnu deficīta piemērs. Turklāt arī iepriekšējos periodos bija labi redzams, ka šādās krīzes situācijās tas, kas valstīm ir visvairāk nepieciešams, ir pārtika, medikamenti un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība. Līdz ar to mūsu akcionāru lēmums, manuprāt, ir ļoti izsvērts un pamatots, gan balstoties uz iepriekšējo pieredzi, gan arī domājot par nākotni, jo šāda veida pandēmijas nenotiek tikai vienu reizi, tāpēc par to ir ļoti nopietni jādomā un jāgatavojas, lai arī valstiski mēs būtu pašpietiekami šādās situācijās.

Nav noslēpums, ka pēdējo gadu laikā notikuši gana asi Olainfarm un Olmafarm lielāko līdzīpašnieku strīdi. Vai nesaredzat riskus, ka šonedēļ līdz ar Farma Fund iegādi sāktais darījums varētu ''nobrukt''?

Protams, riski pastāv vienmēr, taču, ja nebūtu pārliecības, ka rezultāts būs pozitīvs, šis solis netiktu sperts.

Runājot par darījuma iemesliem, pieminējāt stratēģisko nozīmi valsts mērogā. Vai šobrīd jums jau ir kādi konkrēti plāni attiecībā uz Olainfarm nākotni? 

Par to šobrīd būtu pāragri runāt, jo, protams, gan pašam uzņēmumam ir attīstības plāni, gan arī mums ir domas, kādā virzienā attīstīties, bet tas ir nākotnes jautājums – tad, kad būs iespēja vairāk ietekmēt šos procesus.

Ja paskatāmies vēsturē, farmācijas joma kopumā ir tā nozare, ar kuru Latvija var lepoties, jo tā ir izdzīvojusi cauri visiem laikiem un kopumā tā ir gana spēcīga, turklāt arī turpina attīstīties. Tam pamatā ir tas, ka mums ir ļoti zinoši speciālisti, ir sava zinātne, ir izstrādes un ir ražošana. Faktiski tas ir labs pamats nozares attīstībai ne tikai vietējā tirgū, bet arī domājot par tālāku attīstību ārpus Latvijas. Un Olainfarm – līdzīgi kā a/s Grindeks – kā zāļu ražotājs jau šodien ir pierādījis savu konkurētspēju starptautiskajos tirgos.

Jānorāda, ka Olainfarm jau šodien ir gana plašs produktu klāsts, un mēs saredzam iespēju ar šiem produktiem iet jaunos realizācijas tirgos. Katrā ziņā skaidrs, ka nopietna dalība Olainfarm kapitālā palielinās sinerģijas efektu starp visiem Repharm grupas uzņēmumiem, sekmējot gan jaunu produktu radīšanu, gan arī pārdošanas apjomu pieaugumus, attiecīgi arī paaugstinās konkurētspēju kopumā.

Paudāt, ka nozares konsolidācija un efektīva sinerģija ir stratēģiski nozīmīga arī valstij kopumā. Vai tas mums dod pamatu pieļaut, ka spēcīga, konsolidēta farmācijas nozare nākotnē mums varētu ļaut daudz vairāk resursu atvēlēt, piemēram, gan jaunu medikamentu, gan vakcīnu izstrādei un ražošanai tepat Latvijā?

Ja runājam par oriģinālproduktiem, tad Latvija jau šobrīd ar to ir slavena – mūsu ražotāji sadarbībā ar zinātniekiem ir radījuši oriģinālus medikamentus, kas ir ieguvuši diezgan plašu atzinību un attiecīgi pielietojumu arī pasaulē, līdz ar to es neizslēdzu, ka nākotnē šādu oriģinālproduktu radīšana varētu notikt daudz vērienīgāk. Protams, nav tik vienkārši izstrādāt tāda veida vakcīnas kā, piemēram, pret Covid-19, bet es neizslēgtu iespēju, ka arī šāda veida vakcīnas mūsu ražotāji un zinātnieki kopā ar ārvalstu partneriem varētu radīt. Es neesmu šodien gatavs parakstīties, ka tas ir nākotnes plānos, bet vienlaikus – attīstības plāniem ir jābūt pietiekami ambicioziem.

Latvijas farmācijas nozarē ir divi lieli spēlētāji – Olainfarm un Grindeks. Kā jūs saredzat šo abu uzņēmumu attiecības nākotnē – sīva konkurence vai produktīva līdzāspastāvēšana un varbūt pat sadarbība kādās jomās?

Ja mēs paskatāmies uz abu uzņēmumu produktu portfeļiem, tad es tomēr nevarētu teikt, ka starp šiem abiem uzņēmumiem ir milzīga konkurence, jo pircēju apjoms ir gana liels. Un nenoliedzami, ka sadarbība starp šiem uzņēmumiem dotu vēl labākus rezultātus gan Olainfarm, gan Grindeks. Taču droši vien šis vairāk ir abu uzņēmumu akcionāru kompetences jautājums par to vai un kādā apjomā varētu notikt sadarbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses