Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jākobsons: Valdības lēmums par Citadeli atbilst sabiedrības interesēm

Valdības lēmums pagaidām atlikt valstij piederošo bankas Citadele akciju pārdošanu ir loģisks solis un atbilst sabiedrības un valsts interesēm, uzskata bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons, portālu Diena.lv informēja bankas pārstāve Ieva Prauliņa.

Jau ziņots, ka otrdien Ministru kabinets (MK) nolēma atbalstīt pārdošanas konsultanta Nomura International plc priekšlikumu un atlikt bankas Citadele pārdošanu, atgriežoties pie šī jautājuma, kad būs uzlabojusies situācija starptautiskajos finanšu tirgos, portālu Diena.lv informēja Privatizācijas aģentūrā.

"Līdz akcionāru turpmākiem lēmumiem Citadele paliks esošo akcionāru - Latvijas valsts un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas - rokās un turpinās attīstību tāpat kā to veiksmīgi darījusi līdz šim," teica bankas Citadele valdes priekšsēdētājs J.Jākobsons.

Viņš skaidroja, ka sabiedrības un valsts interesēs ir, lai Citadeles akcijas tiktu pārdotas par iespējami augstāko cenu. "Vienlaikus bankai, tās klientiem un sabiedrībai ir svarīgi, lai banka iegūtu stabilu investoru, kas būtu gatavs ieguldīt ilgtermiņa investīcijas bankas attīstībā. Tāpēc valsts lēmums atgriezties pie jautājuma par investora piesaisti, kad tirgus situācija Eiropā būs labvēlīgāka bankas akciju pārdošanai, ir loģisks," sacīja J. Jākobsons.

Viņš norādīja, ka bankas akciju pārdošanas procesa apturēšana bankas darbību neietekmēs - "Citadele turpinās strādāt un attīstīties, apkalpojot gan privātpersonas, gan uzņēmumus un institūcijas, gan arī strādājot kapitāla pārvaldīšanas sektorā, galvenokārt koncentrējoties tieši uz Baltijas valstu tirgu". J.Jākobsons solīja, ka Citadele turpinās atmaksāt valstij tās savulaik noguldīto finansējumu.

I.Prauliņa norādīja, ka patlaban 75% mīnus vienas bankas Citadele akcijas pieder Latvijas valstij VAS Privatizācijas aģentūra personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Kā ziņots, banka Citadele šogad sāka strādāt ar peļņu šā gada 1. pusgadā. 2011. gada 3. ceturkšņa rezultātos Citadeles peļņas apjoms vēl palielinājās, pieaugot no 182 000 latu līdz 3,4 miljoniem latu. Salīdzinot ar 2010. gadu, Citadele ir palielinājusi neto procentu ienākumus. Bankas Citadele likviditātes rādītājs ir 62.8%.

Kopš 2010. gada augusta banka Citadele četras reizes pa daļām ir atmaksājusi valstij tās ieguldīto finansējumu kopā 157,1 miljonus eiro jeb 110,4 miljonus latu no finansējuma, ko valsts iepriekš ieguldījusi bankā kā termiņnoguldījumu. Savukārt procentu maksājumos par saņemto atbalstu, tai skaitā par valsts termiņnoguldījumiem un subordinēto aizdevumu, Citadele valstij no 2010. gada augusta līdz 2011. gada decembrim ir samaksājusi 23,9 miljonus eiro jeb 16,8 miljonus latu.

Valsts noguldījumu pamatsumma, kas Citadelei vēl ir jāatmaksā, neskaitot procentus, ir 46,6 miljoni eiro jeb 32,8 miljoni latu. To Citadele valstij sola atmaksāt nākamgad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses