Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Jaunie projekti: Savāds līdzsvars

Equilibrum jeb līdzsvars - tā saucas jaunā trīsstāvu daudzdzīvokļu ēka ar pazemes stāvvietu, kas top pie Vidzemes šosejas netālu no Rīgas robežas.

Izcila vieta negarantē tādu pašu arhitektūru, lai arī savdabīgie apjomi iederas meža vidē.

Ēka atrodas idilliskā vietā - starp Juglas ezeru un Brīvdabas muzeju, no trim pusēm koku apjozta, gar ziemeļu galu traucas mašīnu plūsma pa Latvijas noslogotāko maģistrāli. Neraugoties uz lielceļu, šajā vietā rodas savrupa sajūta, ko noteikti pastiprinās teritorijas iežogojums. Apbūves kabata atstāj zaļu iespaidu, un arī ēka būs zaļganā krāsā - laikam taču, lai iekļautos vidē. Māja neatstāj vienaldzīgu, taču sajūtu ir grūti raksturot. Tā izskatās tāda kā sastiķēta, ar savādiem stūriem, kas gan iederas brikšņaina meža ielenkumā kā tāda mājiņa uz vistas kājiņas.

Arhitektūras ziņā nams ir grūti raksturojams. Tas nešķiet piederīgs kādam noteiktam stilam, nav moderns, bet nav arī veclaicīgs, drīzāk atgādina 90.gadu sākuma privātmāju arhitektūru. Kādreiz mazpilsētu nomalēs turīgi cilvēki cēla līdzīgas, tikai krietni mazākas ēkas, kas tagad kalpo kā atgādinājums par agrīno postpadomju laikmetu. Equilibrum mazāk asociējas ar līdzsvaru, bet drīzāk ar savādu kompromisu starp stiliem, materiāliem, dabu, attīstību un laikmetiem. Kā īpašs bonuss tiek uzsvērti no Itālijas vestie triecienizturīgie logi, tomēr to par pozitīvu argumentu pircēji, iespējams, uzskatītu jau minētajos 90.gados, kad turīgiem ļaudīm agresija draudēja biežāk.


Daudzdzīvokļu nams Equilibrium pie Juglas ezera

  • Attīstītājs: SIA Brīvdabas nams
  • Arhitekti: Nikolajs Skoks un Vladimirs Strogovs
  • Ģenerāluzņēmējs: a/s KU Lat-Holding
  • Finansētājs: SEB Unibanka
  • Dzīvokļu skaits: 23
  • Dzīvokļu platība: 61,16 - 192,21 m2
  • Dzīvokļu cena: no 2300 EUR/m2
  • Plānots nodot ekspluatācijā: 2008.gada augustā

Ekspertu viedokļi

Uldis Lukševics, arhitekts

Equilibrium - jo sliktāka māja, jo sarežģītāks nosaukums. Kooperatīvu laiku būvniecība, kurai ar arhitektūru nav nekāda sakara. Ēkas nesošais karkass aplikts ar dīvainu apjomu, kas ieturēts 45 grādu leņķos. Ēkas potenciālie iemītnieki, ja ēkas tēlu uzskatītu par noteicošo, varētu būt jau pieminēto kooperatīvu darboņi, kuriem tas laiks bijis tik nozīmīgs, ka gribētos tajā atgriezties arī ikdienā. Otrs ēkas rašanās variants varētu būt - tā ir palielināta slikta privātmāju kataloga māja. Tikpat nekāda, vienīgi nu jau trijos stāvos. Arī rakstiskais piedāvājums ieturēts aizgājušo laiku stilistikā - plānoti paneļi no Šveices, pakešu logi un durvis no Itālijas. No ārzemēm. Vienīgais punkts varētu būt par atrašanās vietu, ja pieņem, ka tās pāris reizes gadā, kad Brīvdabas muzejā notiek lielie pasākumi, varēs samierināties ar grūto piekļūšanu dzīvesvietai. Vērtējums - viens punkts.

Andrejs Ģelzis, arhitekts

No atrašanās viedokļa ekskluzīvs projekts. Būvmasas labi ierakstītas esošajā situācijā, burtiski "iemīcītas" reljefā starp kokiem. Arhitektūra veidota "pseidostilā", ar principiem, kas "garantē nodevas" Brīvdabas muzeja tuvumam. Lieli divslīpju jumti, radniecīgi latviešu klētij, diagonāli trīsstūra erkeri. Tie pastiprina ēkas amorfo formu, kas ir atslēga saplūsmei ar dabu. Jumti un cokols nevainīgi lāvuši ēkai tuvoties četru stāvu augstumam atļauto trīs vietā. Problemātisks ēkas plānojums. Vajadzēja pameklēt citu kāpņu izvietojuma principu, nezaudējot dārgos fasādes posmus un samazinot nevajadzīgi plašos kopējos gaiteņus. Dzīvokļiem ir robainas robežas vienam pret otru, diskutabls istabu un lieko telpu lielums, sanitārie mezgli nesaprotami dažādi. Divistabu dzīvoklī ar 84 m2 platību noteikti var ierīkot vēl vienu istabu vai kabinetu. Vienota principa trūkums virtuvju izvietojumā. Daļai dzīvokļu tās ir tiešā balkonu tuvumā, tuvāk gaismai, daļai - iespiestas dziļumā, tumšajā zonā. Bažas rada jumta materiāls. Vēlētos citu materiālu, nevis vizualizācijās redzamos ruberoīda šindeļus. Vērtējums - 3,5 punkti

Juris Lasis, arhitekts

Pietiekami bieži izbraucot no Rīgas Vidzemes virzienā, nebiju iedomājies, ka gleznainā, ūdens apskalotā vietā top jauns daudzdzīvokļu nams. Lielo koku šalkoņa, ezera klajums un skats uz pilsētu, īpaši rieta un rīta stundās, pastaigas pa grantētiem, čaukstošiem celiņiem, tālumā nojaušot lielpilsētas dunu - viss nepieciešamais, lai ieraudzītu izcilu mājokļa arhitektūru... Redzētajās ēkas vizualizācijās augstāk aprakstītais, šķiet, nav novērtēts. Ēkas būvapjoms kopumā sarežģīts - tas redzams arī plānos. Istabu izvietojums un konfigurācija ir neloģiska - vairāk raksturīga rekonstrukcijai. Vēlme iegūt erkerus un balkonus, manuprāt, ir nomākusi ēkas arhitektūru un apgrūtina uztvert koptēlu. Pagrūti saprast, kura ir pagalma vai ielas fasāde. Augšējais stāvs - romantisko skatu un noskaņu potenciāls - masīva konstrukcija ar retiem jumta logiem. Šoreiz vairāk atmiņā paliek skats uz naksnīgo pilsētu pār ezeru un rudens vēja rotaļas lielo koku lapotnēs... Vieta - piecas balles, ēka - viena balle, kopā trīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses