Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Aicina uz ballīti un deju

Sieviešu iesaiste IT industrijā ir tikai daļa no darba ar cilvēku dažādību.

Dāmām – Lienei Atholdei un Edītei Millerei – informācijas tehnoloģiju (IT) kompānijā Accenture ir amati, kādi Latvijas uzņēmumos pagaidām vēl nav pārāk izplatīti: Liene ir cilvēkkapitāla un dažādības vadītāja (Human capital and diversity lead), Edīte vada dažādības projektus. Lienes uzdevums ir rūpēties gan par darbinieku attīstību, gan par viņu iekļaušanos darba vidē un atšķirīgumu visos iespējamos griezumos. "Man patīk salīdzinājums: dažādība ir uzaicinājums uz ballīti, bet iekļaušana ir uzaicinājums uz deju. Tur ir atšķirība," Liene smaida. Tikmēr Edīte strādā konkrēti ar sieviešu iekļaušanu uzņēmumā – gan runājot par esošajām darbiniecēm, gan piesaistot IT nozarei jaunas darbinieces.

 

Jāpilina pārliecība
"Pētījumi rāda, ka agrāk sieviešu, kas aiziet studēt tehnoloģijas, dabaszinātnes, matemātiku, inženieriju, bija vairāk – ASV pēdējo 50 gadu laikā šis skaits krities no 38–40% līdz 16–18%," min Edīte. Viņasprāt, viens no skaidrojumiem ir tas, ka sievietēm kļuvis vairāk nodarbošanās izvēles iespēju – ikviena zinātņu joma (tajā skaitā tās, kurās sievietes tradicionāli darbojas biežāk) izaugusi no dažām profesijām līdz profesiju simtiem.

Tieši skolas vecums ir brīdis, kad meitenēm izveidot apziņu, ka karjeras izvēlē dzimums viņas nekādi neierobežo

Otrs iemesls ir joprojām dzīvie stereotipi. "Arī mūsu skolās diemžēl var piedzīvot, ka fizikas skolotāja skolniecei pasaka – nu, septiņi jau meitenei ir ļoti laba atzīme, vairāk diez vai dabūsi," Edīte stāsta. Rezultātā meitenes nenotic sev. Arī starp vecākiem liela daļa ir ar padomju laika pieredzi, kad profesijas tika izteiktāk dalītas pēc dzimumiem, līdz ar to arī viņi bieži vien nenotic, ka meitām karjera tehnoloģiju sfērā ir tikpat piemērota un "paceļama" kā sociālajās vai humanitārajās jomās. Ar savu piemēru iedrošinošāki ir gados jaunāki bērnu vecāki un tās mammas un tēti, kuri paši strādā IT vai citās tehniskās profesijās. Liene uzsver, ka tieši skolas vecums ir brīdis, kad meitenēm izveidot apziņu, ka karjeras izvēlē dzimums viņas nekādi neierobežo. Vēlāk no apkārtējiem nevilšus pārņemtus stereotipus jau ir grūtāk lauzt.

Programmēšanas apguve ir tikpat iespējama kā, piemēram, autovadītāja tiesību nokārtošana, bet, lai sievietes tiktu pāri savai nepārliecinātībai attiecībā uz tehnoloģijām, ir svarīgi viņas rosināt spert pirmo soli, "pilināt" viņām mudinājumus pamēģināt, tāpēc eksakto zinātņu un to interesantuma popularizēšana šobrīd ir tik svētīga. 

"Darbojas arī stereotips, ka IT un tehnoloģijas kopumā ir kaut kas neradošs. Tāpēc sievietēm jāpalīdz ieraudzīt, ka arī aiz IT ir tā pievienotā vērtība, sociālais labums un ietekme, kas viņām ir svarīga jebkurā citā darbā. Viens programmētājs ar veiksmīgu kodu veselības sistēmā var pat glābt dzīvības," Liene saka. 

Edīte piebilst, ka IT industrija šobrīd ietver ļoti daudz profesiju, kas nebūt ne visas prasa mācēt programmēt – vēlams tikai saprast, par ko runā programmētāji. "IT nozare un IT zinātne ir divas dažādas lietas, bet mēs tās joprojām jaucam. Tāpēc ir tik būtiski rādīt un stāstīt, tieši ko IT nozarē strādājošie ikdienā dara," viņa teic.

Uzņēmumā cenšamies ikvienā cilvēkā ieraudzīt viņa unikālās spējas, potenciālo devumu un tad to pielietot

 

Atbalsta tīkls
IT industrijā varētu strādāt vairāk sieviešu nekā šobrīd. Liene norāda – jo dažādāka, "raibāka" ir grupa vai komanda, jo efektīvāka tā būs, strādājot pie konkrēta projekta. "No dažādības ieguvēji ir visi," teic Edīte un stāsta, ka sievietes risināmo problēmu redz citādi nekā vīrieši, viņas arī vairāk izsver riskus. Līdz ar sieviešu iesaistīšanos ir lielāka varbūtība, ka klientam piegādātais IT produkts būs gatavāks, efektīvāks, labāks. Tāpat sievietes vairāk uzmanības pievērš dizaina, lietojuma, ērtuma jautājumiem. Bieži sievietes arī ir galvenās IT produkta lietotājas, tāpēc vajag, lai sieviete to arī būvē. Liene uzsver: "Uzņēmumā cenšamies ikvienā cilvēkā ieraudzīt viņa unikālās spējas, potenciālo devumu un tad to pielietot. Cilvēkam jāļauj darīt to, kas viņam patīk, jo to viņš dara vislabāk."

Lai jau pēc iespējas agrīnāk noskaņotu meitenes uz to, ka IT arī viņām var būt piemērota un aizraujoša joma, IT uzņēmumi īsteno daudzas iniciatīvas skolās un augstskolās. Taču bez šādām ārējām aktivitātēm arī Accenture jau strādājošām sievietēm tiek nodrošināts atbalsts. Uzņēmumā izveidots Accenture Women’s Network, kur kolēģes, sanākot kopā, dalās iedvesmojošos personīgos stāstos par sevi, savu karjeras ceļu. Tie palīdz citām saņemt drosmi un, piemēram, no darba personāldaļā, apgūstot tehniskās prasmes, pamazām pāriet uz IT jomu. Tāpat palaikam tiek rīkotas darbnīcas, kurās Accenture lēdijas mācās atpazīt savus talantus un stiprās puses, plānots uzsākt arī mentoru programmu "sieviete sievietei", lai pieredzējušās kolēģes palīdzētu uzņēmumā iejusties tā jaunajām darbiniecēm.

Tieši šogad Accenture liek īpašu uzsvaru uz sieviešu iesaistīšanu. Šobrīd uzņēmumā sievietes ir 28% no darbiniekiem, bet jau tagad Accenture Latvijā skandināvu kolēģu vidū izceļas ar ļoti nelielu darbinieču rotāciju. Tas nav tikai pasākumu un kampaņu nopelns. Liene uzsver, ka tikpat būtiski ir arī uzturēt ikdienas darba vidi tādu, lai sievietēm tajā ir ērti strādāt. No uzņēmuma tas prasa fleksibilitāti, pretimnākšanu un gatavību atbalstīt – kaut vai ar elastīgu darbalaiku, iespēju strādāt no mājām. 

 

Atšķirības ir un būs
Edītei tieši fleksibilitātes dēļ darbs IT industrijā šobrīd ir apzināta izvēle – to var savienot gan ar bērna audzināšanu, gan ar ilgāku uzturēšanos siltajās zemēs ziemā un laukos vasarā. Edīte ir viena no Riga Tech Girls kustības dibinātājām, taču IT nozarē nokļuva nejauši. "Pabeidzu antropologus, pēc tam biju skolotāja Iespējamajā misijā. Kādu laiku dzīvoju Ganā, un IT uzņēmums tur meklēja kādu, kurš izstrādātu mācību materiālus par IT produktu. Sanāca, ka IT nozarē ienācu savas pedagoģiskās pieredzes dēļ," Edīte stāsta. Vēlāk viņa IT kompānijā sāka strādāt biznesa attīstības lauciņā un vadīja to gan Āfrikā, gan Tuvajos Austrumos, gan Latvijā un tad pievienojās Accenture komandai.

Lienei savukārt ir psiholoģijas maģistra grāds organizāciju psiholoģijā, viņa mācījusies arī grupu psihoterapiju un psihodrāmu un IT industrijā nokļuva kā personāla atlases speciāliste. "Ātri vien sapratu, ka rekrutēšana IT jomā ir ārkārtīgi interesanta un aizraujoša," teic Liene.

Sievietēm un vīriešiem nav mentālu atšķirību, esam vienlīdz spējīgi darīt vienu un to pašu darbu

Gan Liene, gan Edīte saka paldies kolēģiem par pretimnākšanu, pacietīgo skaidrošanu, atbildēšanu uz n-tajiem jautājumiem, arī ticēšanu abu spējām – tas palīdzēja sekmīgi iekļauties līdz tam pasvešajā tehnoloģiju vidē. Tiesa, gadījies saskarties arī ar stereotipisko attieksmi "detaļas nestāstīšu, jo tu jau tāpat nesapratīsi". Tad risinājums ir "iepauzēt" situāciju un to kārtīgi izrunāt.

Vai nākotnē iespējams, ka sieviešu iesaiste IT industrijā vairs nebūs īpaši jāsekmē, jo notiks dabiski? Edīte un Liene cer, ka tā būs, bet arī norāda – sievietēm un vīriešiem nav mentālu atšķirību, esam vienlīdz spējīgi darīt vienu un to pašu darbu, bet veids, kā mēs to darām, atšķiras, saglabāsies arī bioloģiskās, antropoloģiskās atšķirības. Sievietes turpinās dzemdēt bērnus, lai gan arvien biežāk arī vīrieši ir tie, kas izvēlas doties bērna kopšanas atvaļinājumā, un dažādības speciālistiem jāpielāgo darba vide arī viņiem. Vienmēr vajadzēs kādu, kas cilvēku dažādību – un ne tikai dzimumu ziņā – darbavietā sabalansē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses