Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dienas starts: Kā jaunam uzņēmējam tikt galā ar grāmatvedību

Grāmatvedība ir viena visai garlaicīga padarīšana, un parasti jaunais uzņēmējs šo neinteresanto, taču tajā pašā laikā svarīgo lietu ļauj risināt kādam ārpakalpojuma sniedzējam – grāmatvedības uzņēmumam. Tā rīkojas arī lielākā daļa projekta _Dienas starts 2014 _dalībnieku, lai gan starp viņiem ir arī tādi, kas tiek galā paši saviem spēkiem.

Papīrus kārtot var jebkurš

Izvēloties grāmatvedi kā ārpakalpojuma sniedzēju, jāņem vērā vairākas būtiskas lietas. Vispirms – grāmatveža profesionalitāte. Latvijā grāmatveži netiek licencēti, un kārtot uzņēmuma grāmatvedības papīrus, sevišķi, ja uzņēmumam ir tikai viens īpašnieks, var jebkurš, tai skaitā arī pats uzņēmējs. Vien jāsagādā kāda piemērota grāmatvedības datorprogramma, jāapbruņojas ar attiecīgajiem likumiem, Ministru kabineta noteikumiem un Valsts ieņēmumu dienesta informatīvajiem materiāliem. Tāpat jāsaprot, kā darbojas Elektroniskās deklarēšanas sistēma, un aiziet!

Ja tiks laikus maksāti nodokļu maksājumi, iesniegtas puslīdz pieklājīgas atskaites un pārskati, pircējiem doti čeki un uzņēmums strādās kaut arī ar nelielu, bet peļņu, iespēja pie sevis ciemos dabūt VID pārbaudi ir samērā neliela.

Ģimenes grāmatvedis

Kristiānas Kalniņas un Kaspara Dabras dibinātajā Rīgas DJ skolā grāmatvedības papīru noslodze nav liela – desmit ienākošo un desmit izejošo maksājumu dokumentu mēnesī ir tiešām kaut kas tāds, ar ko tiktu galā arī grāmatvedis iesācējs. «Grāmatvedību man kārto speciāliste, ar kuru jau iepriekš sadarbojos citos mazajos biznesa projektos, un viņu man ieteica mamma, kas arī ir šīs grāmatvedes kliente. Līdz ar to var teikt, ka man ir ģimenes grāmatvede,» stāsta Kristiāna.

Līdzīga situācija ir arī Elīnai Pļaveniecei. Viņas topošais bērnudārzs Dūdiņdārzs šobrīd ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, un uzņēmēja spriež, vai tas ir pareizākais risinājums, – firmai ir lieli izdevumi saistībā ar būvniecību un kredītu atmaksu, kas būtu izdevīgi, maksājot klasiska uzņēmuma nodokļu paketi. Viena no iespējām būtu nodokļus optimizēt, uzņēmumu sadalot: viena firma izremontē bērnudārza telpas un nodod nomā uzņēmumam, kas ir bērnudārza faktiskais operators – algo darbiniekus, slēdz līgumus ar vecākiem un pārtikas piegādātājiem. Šim uzņēmumam arī būtu izdevīgāks mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss, kas šobrīd nodokļos prasa maksāt 9% no firmas apgrozījuma. Tiesa, līdz galīgam secinājumam, kādu risinājumu izvēlēties, Elīna pagaidām vēl nav tikusi.

Apsver domu sadalīties

Līdzīgās domās ir arī Edgars Dzalbe, kas apsver iespēju kaut kad nākotnē dalīt dzintara tekstila uzņēmumu Ambline ražošanas un tirdzniecības firmās. «Ambline šobrīd ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs, un šī nodokļu pakete ir izdevīga firmām, kurām lielākā izdevumu daļa ir darbinieku algas. Līdz ar to šobrīd man ir izdevīgi šādi strādāt, jo Ambline ražotā produkcija ir rokudarbs, savukārt materiālu izmaksas sastāda mazu daļu no produkta ražošanas izmaksām,» Edgars stāsta. Tomēr, ja ražošana tiks automatizēta, šāds risinājums vairs nebūs tik izdevīgs, savukārt nelielam tirdzniecības uzņēmumam, kas nodarbotos ar klientu meklēšanu un eksporta tirgu izpēti Ambline produkcijai, šāds mikrouzņēmuma risinājums būtu pašā laikā.

Tomēr šāda rīcība var pacelt sarkano karodziņu Valsts ieņēmumu dienestā – pastāv risks, ka šāds pakalpojums varētu tikt traktēts kā darbaspēka iznomāšana. Kad iespēja maksāt mikrouzņēmuma nodokli tika ieviesta, daudzas firmas lika saviem darbiniekiem dibināt šādus uzņēmumus un turpmāk strādāt kā sadarbības partneriem. Tādēļ likumdošana tika mainīta, un tajā nu ir ieviestas pazīmes, pēc kādām uzņēmumam tomēr ir jāmaksā pilni nodokļi. Daudzos uzņēmumos sākās pārbaudes, un firmas saņēma nodokļu uzrēķinus – tām bija jāsamaksā nesamaksātā sociālā un ienākuma nodokļa daļa.

Ņems arī pastāvīgā darbā

Minivenu nomas līdzīpašniece Diāna Ozoliņa ir pašnodarbinātā persona. Viņa ir diezgan pieredzējusi uzņēmēja – pirms piepūšamo atrakciju un automašīnu nomas uzņēmējai ir piederējis lietotu apģērbu veikals, tāpat viņa ir darbojusies kā dibinātāja dažādās biedrībās un asociācijās. «Pašnodarbinātajiem ir samērā elementāra grāmatvedība, jāuzskaita tikai ieņēmumi, un no tiem ir jāmaksā nodokļi. Tāpat nav jāiesniedz nekādi gada pārskati,» Diāna stāsta par savu grāmatvedību.

Savukārt Zane Ruģēna-Bojāre no bērnu ekoapģērbu līnijas Linden&Oak ir gan pašnodarbinātā, gan arī sabiedrības ar ierobežotu atbildību īpašniece. Kā pašnodarbinātā persona viņa saņem atalgojumu par dažādiem projektiem nevalstisko organizāciju sektorā, savukārt viņas uzņēmumā briest pārmaiņas. «Tūliņ kā līdzīpašnieces tiks reģistrētas arī pārējās kompanjones – Jeļena Žimaļina un Liene Brizga-Kalniņa. Tāpat tiks mainīts uzņēmuma nosaukums, jo līdzšinējais Komēta nāk neatbilst zīmolam Linden&Oak,» Zane stāsta. Atšķirībā no pārējiem Dienas starta dalībnieku uzņēmumiem grāmatvede meiteņu biznesā tiks pieņemta pastāvīgā darbā. «Vienojāmies, ka maksāsim stundas likmi par padarīto,» paskaidro Zane.

Savukārt Induļa Uškāna grāmatvedis šobrīd pārāk noslogots netiek. Imelh ir klasiska sabiedrība ar ierobežotu atbildību, turklāt darījumu šobrīd nav daudz – vien pāris pavadzīmju mēnesī un algas. «Man nu galīgi nav nepieciešams ņemt darbā grāmatvedi, kas sēž uz vietas. Reizi mēnesī aizvedu pavadzīmes, un miers mājās,» stāsta uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

Indulis aktīvi nodarbojas ar klientu meklēšanu un arī pētī, kur labāk iegādāties materiālus. Ja jums ir vecs šķūnītis vai guļbūve, ko vēlaties pārdot, – rakstiet uz [email protected]!

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu ekoapģērbu līnija Linden&Oak

Zane ar savām kompanjonēm beidzot ir nolēmusi sakārtot uzņēmuma juridiskās lietas. Uzņēmējas dosies uz Uzņēmumu reģistru un veiks izmaiņas firmas dalībnieku reģistrā, kā arī mainīs nosaukumu no Komēta nāk uz Linden&Oak.

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv

Diāna ir aizņemta ar sabiedrisko darbību – paralēli biznesam viņa darbojas biedrībā, kas sniedz atbalstu bērniem ar dzirdes problēmām. Šī organizācija nu no biedrības pārtaps asociācijā, līdz ar to ir jāpaveic šādi tādi papīru darbi.

Edgars Dzalbe, dzintara tekstila ražotne SIA Ambline

Edgars priecājas par savu jauno administratīvo asistentu, kas ir sakārtojis uzņēmuma dokumentus pa mapēm un ieviesis kārtību birojā. Vēl drīzumā uz Ambline ciemos brauks Ķīnas pārstāvji, lai meklētu importa iespējas.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs Dūdiņdārzs

Elīnas Dūdiņdārzs jau daļēji ticis pie mēbelēm – gultiņas, skapīši jau ir telpās. «Šodien gaidu rotaļlietu busu no Anglijas. Sāku jau iegādāties nepieciešamās saimniecības preces un inventāru. Strauji tuvojas tīrīšana un Dūdiņdārza iekārtošana,» stāsta uzņēmēja.

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

Kristiāna ir aizvadījusi atvērto durvju dienu Rīgas DJ skolā un gatavojas jaunai mācību grupai rudens sezonā. «Esam mainījuši nodarbību grafiku, un tagad tās būs vienu reizi nedēļā,» viņa atklāj.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses