Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

No dīķīša – uz šosejas

Katrā IT projektā trešdaļa no iesaistītajiem ir testētāji. Pieprasījums aug.

"Mēs tagad tikai esam izgriezušies uz lielās šosejas, esam ceļa sākumā," saka IT uzņēmuma Accenture Testēšanas nodaļas vadītājs Jurijs Grigorjevs. Latvijā strādājošie kompānijas testētāji sevi jau ir pierādījuši kā prasmīgākie šīs IT jomas lietpratēji Ziemeļvalstīs, un Jurijs teic, ka globālo partneru un klientu labās atsauksmes motivē attīstīties un strādāt tālāk. Accenture starptautiskajā tīklā kopumā strādā ap 411 tūkstošiem darbinieku, no kuriem aptuveni 40 000 ir dažādu testētāju, turklāt Latvijā Accenture nodarbināto testētāju skaits pēdējā gada laikā audzis par 57%. Tomēr pieprasījums pēc šiem profesionāļiem aizvien turpina augt, un tas joprojām paver plašas iespējas pašmāju testētājiem nostiprināties uz pasaules IT industrijas kartes. "Mēs Accenture gan apmācām jaunus cilvēkus, gan meklējam arī testēšanā pieredzējušus, jo mūsu prasības ir augstas un no IT cilvēkiem sagaidām to, ko sagaida pasaule," saka Jurijs un piebilst, ka nelielam Latvijas mēroga IT uzņēmumam prasības parasti ir daudz zemākas, jo "dīķītis", kurā tas darbojas, ir mazs un sekls. Taču tehnoloģiju progress paātrinās, un tam jāturas līdzi, tāpēc ar sēdēšanu savā dīķī var arī nepietikt. "Ir būtiski apzināties, kur mēs visi industrijā esam patlaban un kur mēs varētu būt," norāda Jurijs. 

Viņš jau desmito gadu līdz ar citu IT uzņēmumu, LIKTA un Latvijas IT klāstera pārstāvjiem piedalās testēšanai veltītas konferences TAPOST organizēšanā. Šogad tā notiks Rīgā 11.–12. oktobrī, un tās mērķis ir dot vietējiem testētājiem iespēju pārņemt arī pasaulē izmantotas zināšanas un pieredzi, lai, kā saka Jurijs Grigorjevs, "nevajadzētu iet pa brikšņu taciņām, kad blakus ir jau iebraukta šoseja, pa kuru kursē satiksmes autobuss". 

 

Testētāji ir tilts
Laikā, kad Jurijs Grigrojevs sāka studēt datorzinātnes RTU, viņš par testēšanu īpaši nenojauta. "Kā visi domāju, ka IT ir tikai programmētāji un ka viņi programmas raksta bez kļūdām," Jurijs smaida. Bieži runājot ar citiem studentiem, gudrām galvām, viņš jau 1. kursā sāka pašmācības ceļā iedziļināties IT un meklēt darbu, jo augstskolā studiju sākumā bijis mazliet garlaicīgi. Par to, ka IT sfērā ir tāda testēšana, Jurijs uzzināja pirmajā darba intervijā kompānijā Tieto, kur programmētāja vakance, uz ko viņš pretendēja, izrādījās jau aizņemta, bet viņam piedāvāja izmēģināt jaunākā testētāja pienākumus. 

"Darbā sāku saprast, kas tas tāds ir," Jurijs stāsta. Tieto viņš nostrādāja 15 gadu un palaikam izmantoja IT industrijai raksturīgās iespējas iejusties citās lomās – pamēģināja gan projektu vadīšanu, gan klientu prasību analīzi no biznesa puses, taču allaž atgriezās pie testēšanas, kas viņam bija un palika pats saistošākais virziens. "Mani aizrauj tas, ka mēs, testētāji, esam kā tilts starp biznesa cilvēkiem un programmētājiem. Mēs pārzinām gan biznesa funkcionalitāti, vajadzības, gan arī tehnisko pusi, kā viss strādā un ir uzbūvēts. Pārbaudām, kā viss nepieciešamais IT sistēmās ir implementēts, vai viss ir pareizi izprasts, bez kļūdām realizēts. IT nozarē biznesa analītiķi un programmētāji mēdz dzīvot katrs savā dimensijā, bet testētāji ar vienu ausi dzird vienus, ar otru ausi – otrus. Esam tie, kas var visu samapot un pateikt – ziniet, jūs īstenībā runājat par vienu un to pašu!" Jurijs teic.

No jaunākā testētāja Jurijs laika gaitā izauga līdz Testēšanas kompetenču centra vadītājam, turklāt testēšana viņam tad jau nozīmēja arī braucienus uz dažādām valstīm, IT sistēmu ieviešanu, cilvēku apmācīšanu u. tml. Lūkojot pēc jaunām izaugsmes iespējām, pirms diviem gadiem Jurijs piekrita Accenture darba piedāvājumam. Kad viņš sāka vadīt šī uzņēmuma Testēšanas nodaļu, tajā bija 65 darbinieki, bet patlaban to ir jau 110. "Izaugsme ir ļoti strauja, un tas arī ir mans galvenais uzdevums – attīstīt testētāju komandu, lai viņiem būtu zināšanas un prasmes, ko viņi var pielietot projektos. Ņemt darbā jaunus cilvēkus un no studentiem attīstīt labus speciālistus – tas ir mūsu ieguldījums sabiedrībā," saka Jurijs un norāda, ka, pretēji programmēšanai, apgūt konkrēti testēšanu ir grūtāk. Testēšanā vajadzīgas ļoti daudzpusīgas iemaņas, tāpēc pēc šīs pieredzes var sekmīgi startēt arī citos IT virzienos, savukārt daudzi citu IT specialitāšu pārstāvji mēdz aizrauties ar testēšanu, jo par radītās IT sistēmas stabilitāti te var pārliecināties, "darbinot" to no visdažādāko lietošanas scenāriju viedokļa. 

 

Ātrāk un kompaktāk
Vidēji trešdaļa no ikvienā IT projektā iesaistītajiem cilvēkiem ir tieši testētāji, tāpēc tos industrijai vajag lielā daudzumā. "Jānotestē viss – jāpārbauda ātrdarbība, vai sistēmai spēs pieslēgties 100 miljoni lietotāju utt. Tie visi ir testi, testi – no lietojamības viedokļa, integrācijā ar citām sistēmām, no drošības aspekta. Tas viss ir jādara, pretējā gadījumā projekts vienkārši nofeilos," teic Jurijs. 

Pēdējos gados augošais tehnoloģiju attīstības temps testēšanas jomu ir mainījis. Aktuāla ir drošības testēšana, big data jeb milzīga datu apjoma apstrāde, tāpat nevienu IT sistēmu vairs nevar atļauties ieviest 1–2 gadu garumā, klientiem tā nepieciešama jau rīt, līdz ar to arī notestēt to jāvar ļoti īsā laikā – ne vairs 1–2 mēnešos, bet dažās dienās. "Patlaban industrija strādā pēc principa, ka jauna funkcionalitāte jāpiegādā katru dienu, paralēli nodrošinot līdzšinējo," skaidro Jurijs un stāsta, ka procesu ātrāku padara automatizētā testēšana. Tikai agrāk attiecīgās programmas rakstīja testētāji, patlaban tās ģenerē jau paši testēšanas rīki – melno darbu izdara tehnoloģijas, bet testētājs kā eksperts tālāk visu pielāgo nepieciešamībai, kā arī nosaka, tieši kur ir problēma un ko ar to tālāk darīt. Jurijs uzsver, ka testētājiem ļoti būtiskas ir gan tehniskās, gan analītiskās kompetences, jāmāk arī "sākumā pateikt, kur ir problēma, un pēc tam arī pārliecināt visu komandu, ka tur tiešām ir kļūda, jo visi saka – nē, nevar būt, uz mana laptopa viss darbojas!". Neiztikt arī bez nestandarta, radošas pieejas – ir jāvar iedomāties visus apstākļus, kādos izveidotā programma var strādāt, un variantu ir n-tie. "IT projektu vadītāji un izstrādātāji novērtē, ka testētāji spēj iedomāties arī tādus gadījumus, par kuriem viņiem pašiem nebija ienācis prātā," saka Jurijs un piebilst, ka dažkārt testētājs raugās arī uz to, kā sistēmu salauzt, nevis tikai parādīt, ka tā darbojas atbilstoši prasībām – tieši tā var uztaustīt riskantās vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses