Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Šī gada laikā izšķirsies, vai Nokia paliks mobilo tālruņu augstākajā līgā

Jo vairāk tuvojas šā gada otrā ceturkšņa noslēgums, jo vairāk uzmanības tiek pievērsts Somijas mobilo tālruņu ražotājam Nokia, gaidot ziņas par uzņēmuma kārtējiem zaudējumiem. To, ka tādi būs, neslēpj pati Nokia, vienīgi jautājums - cik lieli.

Vēl salīdzinoši nesen - 2007. gadā - Nokia bija neapstrīdams līderis mobilo tālruņu ražotāju vidū, Somijas lielākais uzņēmums ar kapitalizāciju (tirgus vērtību) 110 miljonu eiro apmērā. Toties šobrīd uzņēmums strādā ar iespaidīgiem zaudējumiem - 1,2 miljardi eiro 2011. gadā (gada pēdējā ceturksnī 1,07 miljardi eiro) un 929 miljoni eiro šā gada pirmajā ceturksnī -, kā arī atdevis Samsung Electronics - pasaulē lielākā mobilo tālruņu ražotāja, rēķinot pēc piegāžu apjoma, titulu, kuru uzņēmums bija saglabājis kopš 1998. gada.

Uzņēmuma kapitalizācija šā gada aprīļa sākumā bija noslīdējusi pat līdz 14,8 miljardiem eiro, un Nokia zaudēja Somijas kompānijas ar lielāko kapitalizāciju titulu, piekāpjoties koncernam Fortum (Bloomberg). Šis gan ir gadījums, kad kapitalizācija, kura šobrīd noslīdējusi jau zem astoņiem miljardiem eiro (!), atspoguļo nevis uzņēmuma reālo vērtību (WSJ uzskata, ka tā ir vismaz 50 miljardu ASV dolāru), bet gan liecina par investoru intereses zudumu pret uzņēmumu un pesimistiskām prognozēm par kompānijas nākotni.

Kompānija pati norāda, ka zaudējumos vainojama galvenokārt nozarē valdošā konkurence, kas novedusi pie zemākiem pārdošanas rādītājiem, tostarp tādos būtiskos tirgos kā Indija, Tuvie Austrumi un Ķīna. Tikmēr analītiķi ir vienisprātis, ka galvenie Nokia neveiksmju cēloņi ir novēlotā iesaistīšanās viedtālruņu tirgū - tajā dominē iPhone un Android viedtālruņi, kā arī pārliekā pieķeršanās pašas uzturētajai mobilajai operētājsistēmai (OS) Symbian. Kompānija vienkārši nenovērtēja, cik daudz pasaulē ir cilvēku, kuri vēlas ko vairāk par vienkāršu telefonu.

Nokia negrasās padoties, un kopš 2010. gada septembra, kad par uzņēmuma izpilddirektoru kļuva ziemeļamerikānis Stīvens Elops, uzņēmums īsteno plašu reorganizāciju, cenšoties samazināt izdevumus (likvidējot vairāk nekā 10 000 darba vietu), noslēdzis vienošanos ar Microsoft par OS Windows Phone izmantošanu tās viedtālruņos, kā arī iegādājoties Norvēģijas kompāniju Smarterphone, kuras izstrādāto mobilo OS plāno izmantot budžeta klases viedtālruņos. Lai arī reorganizācija ieilgusi, S. Elops apgalvo, ka jau šā gada trešajā ceturksnī situācija jūtami uzlabosies. Arī ja tā nenotiks, Nokia no mobilo tālruņu tirgus nepazudīs, vai nu sākot spēlēt nedaudz «zemākā līgā», vai arī pārtopot, piemēram, par Microsoft mobilo tālruņu nodaļu. Variantu ir daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses