Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Janvars: Ja iznīcinās vietējās biodīzeļdegvielas rūpnīcas, vai degvielu iepirks ārvalstīs?

Latvijas valdība nedod skaidru atbildi biodegvielas nozares nākotnei. Šāds dubultstandarts, kas izpaužas mutiskā atbalstā, bet praktiskā bezdarbībā, rada nopietnas problēmas vietējiem biodegvielas ražotājiem.

Šobrīd, kad notiek Enerģētikas stratēģijas 2030 apspriešana, svarīgi ir ne tik daudz koncentrēties uz jaunu virzienu attīstīšanu, kuru ekonomiskais izdevīgums nav pierādīts, bet radīt priekšnoteikumus un attīstīt enerģētikas sektorā jau strādājošās nozares un uzņēmumus.

No sagatavotajiem stratēģijas variantiem izriet piedāvājums fosilo autodegvielu aizstāt ar alternatīvo degvielu, taču, ja tiks iznīcinātas rūpnīcas, neskaidri ir jautājumi, – kas un kā to saražos Latvijā vai arī tā tiks pirkta no ārvalstu partneriem?

Biodegvielu ražojošo uzņēmumu sekmīgai darbībai un attīstībai salīdzinājumā ar citiem ES ražotājiem traucē nevienlīdzīgie konkurences nosacījumi. Lielākā daļa Eiropas Savienības valstu atbalsta savus ražotājus, jo ES normatīvie akti to rosina darīt līdz 2014.gadam. Tā kā Latvijas biodegvielas ražotāji strādā vienotā ES tirgū, šī situācija ir radījusi nopietnas problēmas visai nozarei.

Šobrīd Latvijai ir saistoša ES Direktīva 2009/28/EK. Tā nosaka, ka līdz 2020.gadam atjaunojamās enerģijas īpatsvaram degvielas tirgū jāsasniedz 10%. Pagaidām Latvija sasniegusi tikai 3,57% un bez tālākas valsts politikas attīstības šos mērķus sasniegt nebūs iespējams, ja steidzami netiks meklēti risinājumi.

Pieaug risks, ka jau tuvākajā laikā tiks apturēta vairāku rūpnīcu darbība Latvijā, tādējādi radot zaudējumus ne tikai biodegvielas ražotājiem, bet arī neskaitāmām zemnieku saimniecībām un visbeidzot – patērētājiem.

Šobrīd SIA Bio-Venta ražotnē ir nodarbināti 84 darbinieki, Latvijā loģistikā – 600, bet 1360 – ar nozari saistītās zemnieku saimniecībās. No 2004. līdz 2011.gadam valstij nodokļos tikai SIA „Bio-Venta” ir samaksājusi 1,71 milj. latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tirgus mostas no murkšķa dienas

Aprīlī pircēji Latvijā sākuši pieņemt atliktos lēmumus par mājokļu iegādi, bet mājokļu pārdevēji biežāk akceptē piedāvājumus samazināt cenas, liecina Latio jaunākais Mājokļu pircēju pārliecības inde...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses