Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Latvijas pārtikas eksportā šogad cer uz miljarda apgrozījumu

Ja pasaules tirgos valdīs attīstība, šogad Latvijas pārtikas eksports pārsniegs miljardu latu, raksta Db.lv.

Šādas prognozes izteikusi Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe, izvērtējot šā brīža tendences nozarē un pērnā gada rezultātus.

Kopumā Latvijas lauksaimniecības preču eksporta kopvērtība 2011. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājusies no 794,8 miljoniem Ls līdz 910,2 miljoniem Ls. LTVC rīcībā esošā informācija liecina, ka lauksaimniecības preču importa kopvērtība arī pieaugusi - no 842,1 miljona Ls līdz 1026,4 miljoniem Ls. Tādējādi negatīvais lauksaimniecības un pārtikas preču ārējās tirdzniecības saldo 2011. gadā ievērojami palielinājies -no 47,2 miljoniem Ls līdz 116,2 miljoniem Ls.

Eksporta struktūrā graudaugu īpatsvars sarucis, palielinoties dzērienu un piena produktu īpatsvaram. Savukārt importa struktūrā gaļas īpatsvars nedaudz palielinājies, samazinoties graudaugu īpatsvaram.

Vērtējot pagājušajā gada rezultātus, ārējās tirdzniecības apgrozījums palielinājies, ievērojami pieaugot gan importam, gan eksportam, bet ievērojami palielinājies negatīvais saldo tirdzniecībā ar 15 ES valstīm, skaidro I. Gulbe. Tas arī daļēji parādot netaisnīgos tiešmaksājumus starp ES dalībvalstīm. Tam piekrīt arī pašmāju ražotāji, aicinot panākt vienlīdzīgus maksājumus ar citām ES valstīm.

«Eksporta struktūrā palielinās gatavu pārtikas produktu īpatsvars, pārtikas īpatsvara palielinājums par 30% kombinācijā ar izejvielu importa samazinājumu par 3% liecina par vietējas izcelsmes izejvielu pārstrādes produktu īpatsvara palielinājumu. Izejvielu eksporta relatīvais samazinājums ir daļēji saistīts ar globālo politisko un ekonomisko nestabilitāti,» liecina LTVC vadītājas teiktais.

Vidzemes agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības (VAKS) direktors Indulis Jansons atzīst, ka eksports ir viens no labākajiem veidiem, kā pārdot saražoto, jo vietējais tirgus nav augošs. VAKS jau ir noslēdzis līgumus par nākamās ražas realizāciju. «Centīsimies to miljardu sasniegt, neskatoties uz Konkurences padomes un līdzīgu iestāžu darbībām,» uzsver I. Jansons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses