Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zirgu gaļu Latvijā galvenokārt pārstrādā desās un pelmeņos

Zirgu gaļu Latvijā galvenokārt pārstrādā desās un pelmeņos. 62 000 kilogrami zirga gaļas Latvijā pērn tika ievesti no ārzemēm, bet 146 000 kilogramus ieguva pašmāju kautuvēs, nokaujot 519 zirgus, piektdien ziņo Latvijas Avīze.

Laikraksts vēsta, ka AS Rīgas miesnieks zirgu gaļu izmanto auksti kūpinātās desas Itāļu salami ražošanā, stāsta uzņēmuma mārketinga vadītāja Juliāna Juškeviča. Uzņēmums iepērk Itālijā audzētus zirgus, no kuriem, kā skaidro J. Juškeviča, var iegūt augstas kvalitātes gaļu.

"Zirga gaļa, kuru izmantojam pārtikā, ir audzēta analoģiski kā liellopu gaļa. Tā nav darba vai sporta zirgu gaļa," lai nerastos pārpratumi, piebilst uzņēmuma pārstāve. Avīzē teikts, ka vienā gadā Rīgas miesnieks pārstrādā līdz desmit tonnām zirga gaļas, kas ir mazāk nekā 1% no kopējā uzņēmuma ražošanas vajadzībām iepirktās gaļas apjoma.

Savukārt Rēzeknes gaļas kombināts zirga gaļu izmanto "halal" pelmeņu un Stepes desas ražošanā, stāsta pārtikas tehnologs Mairis Trupavnieks. Izejvielas ieved no Spānijas un Itālijas. Nākotnē kombināts iecerējis ražot arī citus produktus ar "zirga gaļas klātbūtni", jo "uzņēmuma mērķis ir ražot garšīgu, kvalitatīvu produkciju atbilstoši mūsdienu pieprasījumam un vajadzībām, lai produkts, kas nonāk uz mūsu pircēju galda, saglabā labākās un vērtīgākās īpašības", skaidro M. Trupavnieks.

Vairāki gaļas pārstrādātāji atzina, ka ražošanā zirga gaļu labprāt izmantotu lielākos apjomos, taču pircēju attieksmes dēļ  neesot vērts to darīt. "Tagad zirga gaļu izmantojam ļoti reti, jūs jau zināt, ka Latvijā cilvēkus tā pat biedē," skaidro SIA Servilat ražošanas daļas vadītāja Dana Nuruļļina. Uzņēmums lieto tikai Latvijas zirgu gaļu. "Mums pašiem ir sava kautuve – paši kaujam un pārstrādājam. Zirgus mums piegādā vietējie zemnieki, taču pēdējā laikā saņemam ļoti maz dzīvnieku. Tikko jūlijā vienu atveda," stāsta D. Nuruļļina. No zirga gaļas Servilat ražo auksti kūpināto sudžuka desu, kuras sastāvā ir ap 80% šīs gaļas.

Top komentāri

!
!
Rūpīgi iegaumēju visus šos produktus un tos noteikti nepirkšu, lai gan jau tā lasu produkta sastāva zīmes. Tas ir kaut kas līdzīgs desām ar suņa gaļu. Latviešiem tomēr ir cita izpratne par zirgu nekā kirgīziem. Lūgums ražotājus pārtraukt šādu rūpalu, jo sevišķi, ja paši atzīstat, ka tas pircēju atgrūž.
N
Zirgs nav gaļa.... :(
U!
U
"Veselīga" ir tikai jēra gaļa un medījumi, ko nošauj uzreiz, tā ka dzīvnieks nebaidās un nemokās sāpēs. Aitas, savukārt, nesaprot kas notiek, kad tās kauj. Tādējādi to organisms neizstrādā baiļu hormonus. Šie hormoni ir sliktākā lieta, ko var lietot uzturā...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses