Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Apbalvoti labākie risinājumi: ENRILITY un Mans digitālais dvīnis uzvar hakatonā

9. oktobrī noslēdzās Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Valsts administrācijas skolas (VAS) un Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) rīkotais hakatons “Atvērtie dati: inovācija un izaugsme”*. Hakatons norisinājās no 25. septembra līdz 7. oktobrim, taču 9. oktobrī Valsts kancelejā notika noslēguma pasākums. Kopumā hakatonam pieteicās 75 dalībnieki un tika iesniegtas 19 idejas, no kurām līdz finālam nokļuva sešas komandas.

Dalībnieku uzdevums bija, izmantojot atvērtos datus (datus, kas ir pieejami publiskai lietošanai) un augstvērtīgās datu kopas (dati, kas ir būtiski sabiedrības interesēm un ekonomikai) vai mākslīgo intelektu, lai radītu jaunas idejas un risinājumus, kas veicina sabiedrības labklājību, ekonomisko attīstību un efektīvāku resursu izmantošanu. Sešas finālistu idejas, kuras tika prezentētas:

  • Publisko iepirkumu pārvaldības rīks;
  • Administratīvā sloga mazināšana ar mākslīgo intelektu;
  • ENRILITY - aplikācija elektrības ģenerācija, patēriņš un plūsmas analīzei;
  • Valsts budžeta plānošana;
  • Gudrais Iepirkumu palīgs;
  • Mans digitālais dvīnis.

Komandas prezentēja savus projektus un risinājumus ekspertu žūrijai, kuras sastāvā bija Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes jautājumos Ieva Lībķena, VARAM Valsts pakalpojumu un datu pārvaldības departamenta Datu pārvaldības nodaļas vadītājs Jānis Krakops, VAS resursu pārvaldības daļas vadītāja Lelde Riteniece-Balode, LATA valdes priekšsēdētājs Rolands Strazdiņš, un SIA “ZABBIX” produktu vadītājs Dimitrijs Lamberts.

Katra komanda ir ieguldījusi lielu radošumu, tehnisko prasmi un sadarbības garu, lai radītu jaunas pieejas, kas potenciāli varētu mainīt veidu, kā publiskā pārvalde izmanto datus un tehnoloģijas, lai nodrošinātu labākus pakalpojumus iedzīvotājiem.

Atklājot finālu, Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes jautājumos Ieva Lībķena sacīja: “Šobrīd spēkā ir Latvijas Piektais atvērtās pārvaldības rīcības plāns. To izstrādājot, secinājām, ka mums ir ļoti daudz atvērto datu kopu un to skaits aizvien palielinās, bet bieži tās izmanto vien ļoti šaurs profesionāļu loks. Tādēļ mums kopīgi jāattīsta datu izmantošana lēmumu pieņemšanā. Man ir liels prieks šodien piedalīties šajā pasākumā un redzēt, ka top atvērtajos datos balstīti risinājumi.”

VARAM valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jomā Gatis Ozols: “Datu hakatons ir izcila platforma valsts datu papildus vērtības atklāšanai. Apvienojot dažādu jomu ekspertus un entuziastus šādi pasākumi ne tikai ļauj un veicina radošu risinājumu izveidi valsts pārvaldes un sabiedrības izaicinājumu risināšanai, bet aktualizē nepieciešamību valsts rīcībā esošos datus darīt pieejamus. Šodien izskanējušie piemēri apliecina, ka valsts pārvaldes atvērtie dati ir nozīmīgs resurss sabiedrībai nozīmīgu problēmu risināšanā un birokrātijas mazināšanā.”

VAS Projektu portfeļa un Publiskās pārvaldes digitālās akadēmijas vadītāja Baiba Medvecka: “Šis hakatons ir lielisks piemērs tam, kā mēs varam apvienot jauno tehnoloģiju iespējas ar sabiedrības vajadzībām, radot inovatīvus un ikdienā izmantojamus risinājumus. Atvērtie dati un mākslīgais intelekts sniedz potenciālu uzlabot valsts pārvaldes efektivitāti, un šādi pasākumi veicina radošuma dzirksti, kas bieži vien ir nepieciešama nozīmīgām pārmaiņām. Mēs redzam, ka talantīgu studentu, mācībspēku, valsts un privātā sektora pārstāvju sadarbība var nest ievērojamus rezultātus. Šajā procesā iegūtie risinājumi var kļūt par nākamo soli digitālās transformācijas ceļā. Esmu pārliecināta, ka dalībnieki šī pasākuma ietvaros attīstīja savas prasmes un iedvesmojās nākotnes izaicinājumiem. Kopā mēs varam radīt būtiskus uzlabojumus sabiedrības labā.”

"Tehnoloģiju atvērtība un datu pieejamība ir ir viena no būtiskākajām Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas pamatvērtībām, tādēļ esmu gandarīts, ka šo vērtību aizstāvībā varam strādāt plecu pie pleca kopā ar valsts pārvaldes iestādēm. Dati ir ļoti nozīmīgs resurss. Prasmīgi izmantojot šo datu resursu mēs Latviju varam padarīt efektīvāku, turīgāku, mūsu sadzīvi varam padarīt ērtāku. Mums ir pieejami dati, mums ir tehnoloģijas un mēs esam protam šīs tehnoloģijas izmatot. Vēl nepieciešams ir tikai idejas un gatavība šīs idejas īstenot dzīvē. Hakatona komandu iedvesmojošie stāsti un dedzība savu ideju īstenošanā ļauj ar prieku skatīties Latvijas nākotnē un just gandarījumu par mūsu cilvēkiem," uzsver Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas valdes priekšsēdētājs Rolands Strazdiņš.

 Noslēgumā tika apbalvotas divas komandas – viena kategorijā “Atvērtie dati” un otra – “Mākslīgā intelekta risinājumi”

Galveno balvu kategorijā “Atvērtie dati” 600 eiro no uzņēmuma “Emergn Latvia” saņēma komanda “ENRILITY” (Mareks Brucis, Reinis Survila, Kristaps Grava) ar izstrādāto ideju par tīmekļa aplikācija, lai analizētu elektrības ģenerāciju, patēriņu un plūsmu.

"Datu hakatoni ir veids kā valsts sektors var piesaistīt datu entuziastus un profesionāļus, lai radītu oriģinālus risinājumus un idejas reāliem valsts sektora uzdevumiem. Šādiem hakatoniem jābūt regulāriem un jāiesaista arvien vairāka dalībnieku, gan no valsts sektora, gan no datu entuziastu un profesionāļu puses." sacīja Aldis Ērglis, Emergn Latvija vadītājs.

Galveno balvu kategorijā “Mākslīgā intelekta risinājumi” 600 eiro no uzņēmuma “ZZ Dats” saņēma komanda par izstrādāto ideju “Mans digitālais dvīnis” (Artis Birziņš, Edgars Dīķis, Andris Vītols, Diāna Radziņa). Risinājums ir paredzēts vidēja vecuma profesionāļiem, kuri apzinās veselības apdraudējumus, un tas ir ērti lietojams, personalizēts digitālais dvīnis, lai piekļūtu, pārvaldītu un nodotu lietošanā savai veselības informācijai, kā arī atbilstošiem atvērtiem iedzīvotāju datiem, nepalaistu garām nepieciešamās veselības pārbaudes un brīdinājumus.

"Visiem jāsaprot, ka pasaule strauji mainās un kontekstā ar AI risinājumu pielietojumu varam droši runāt par jaunu tehnoloģisko revolūciju. Latvijai ir ļoti svarīgi šos pasaules notikumus izmantot savā labā, mēs neesam pati lielākā valsts, tomēr, ja mēs spēsim sadarboties, mobilizēt visus resursus, Latvija kā valsts var kļūt par vienu no pasaules līderiem. Lai tas notiktu, valstij un privātajam sektoram jāstrādā kopā pie digitālo prasmju uzlabošanas. Lai veidotos abpusēji izdevīga sadarbība, lai rastos jaunas idejas un risinājumi, būtisks pamats ir atvērtie dati un atvērtais kods, kas ļauj IT sistēmām nepārtraukti augt un attīstīties," uzsver SIA ZZ dats vadītājs Edžus Žeiris.

Komandas pie savu ideju risinājumiem darbojās platformā HackTribe laika posmā no 25. septembra – 4. oktobrim, zinošu mentoru vadībā. Hakatona ietvarā dalībniekiem bija iespēja piedalīties un gūt zināšanas tiešsaistes darbnīcās/lekcijās par prototipēšanas procesu un par to, kā pārliecināt par savu ideju - pamatnosacījumi projekta prezentācijai. Taču pēc noslēguma pasākuma, ikvienai idejai tiks meklēts sadarbības partneris no valsts sektora, lai šīs idejas pārtaptu pilnvērtīgos prototipos.

Šo divu nedēļu laikā dalībnieku mentori un liels atbalsts bija:

  • Harijs Ijabs - Datu profesionālis ar ekspertīzi datu zinātnē, biznesa datu analītikā, mākslīgajā intelektā, satelītattēlu apstrādē, kartogrāfijā un ģeotelpiskajā analīzē;
  • Ilona Bumbiere - VARAM eksperte Valsts pakalpojumu un datu pārvaldības departamentā;
  • Viesturs Sosārs - techHub Riga līdzdibinātājs;
  • Pēteris Jurčenko - eksperts lietotāju izpētē, lietotāja pieredzes (UX) un pieejamības dizainā;
  • Anna Deksne - Valsts kancelejas Valsts pārvaldes attīstības nodaļas vadītāja;
  • Evija Mozga- Iepirkumu uzraudzības biroja Informācijas departamenta direktore;
  • Arturs Arnis Polikarpovs - VARAM Digitālās politikas departamenta atbildīgais par MI akta un MI konvencijas izstrādi, tai skaitā politikas plānošanu;
  • Ingars Liepins - VARAM Projektu pārvaldības departamenta Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārvaldības procesu vadītājs;
  • Krišjānis Určs- vecākais UX dizaineris If apdrošināšanā, servisa dizaina lektors maģistriem, jaunuzņēmumu mentors;
  • Jānis Krakops - VARAM , Datu pārvaldības nodaļas vadītājs;
  • Raivis Dejus- programmētājs, kurš brīvajā laikā darbojas atvērtā koda projektos un Balsu talkā, pēta Mākslīgā intelekta jaunumus;
  • Pauls Jansons - mākslīgā intelekta attīstības daļas direktors, Tet. 

 

*Pasākumi organizēti un finansēti Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda projekta Nr.2.3.2.2.i.0/1/23/I/VARAM/001 "Publiskās pārvaldes digitālā akadēmija" ietvaros. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektroenerģijas balansēšanas tirgus nākotne

Latvijā ilgu laiku niecinātās un kritizētās, savulaik OIK apkarošanas rezultātā izslēgtās ar dabasgāzi darbināmās koģenerācijas stacijas tagad var izrādīties vērtīgs elektroenerģijas ba...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses