Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bitenieki bez maksas var pārbaudīt dravu veselības stāvokli

Dravu īpašniekiem līdz šā gada 1. augustam vēl ir iespējams bez maksas izzināt savas bišu dravas veselības stāvokli, informē Zemkopības ministrija.

Pieteikties programmai var ikviens biškopis, kura bišu drava ir reģistrēta Lauksaimniecības datu centrā.

Programmas īstenošanu paredzēts sākt šogad septembrī un noslēgt 2013. gada pirmajā pusgadā. Bišu veselības uzraudzības programmas ietvaros būs iespējams identificēt iemeslus, kas ietekmē medus bišu veselību Latvijā, izmeklējot bites uz šādām bišu slimībām: Amerikas peru puvi un Eiropas peru puvi, varrozi, nozematozi, akūto un hronisko paralīzes slimību, deformēto spārnu slimību. Programmā paredzēts arī noteikt mazo stropu vabolīti, Tropilaelaps ērču izraisīto slimību, kas Latvijai nav aktuāli, jo šie ierosinātāji nespēj izdzīvot Latvijas ziemas zemājās temperatūrās.

Programmas īstenošanas laikā 193 bišu dravas (aptverot visus Latvijas reģionus) tiks apmeklētas trīs reizes. Bišu dravas apmeklēs desmit profesionāli, speciāli apmācīti biškopji. Katrā apmeklējumu reizē tiks klīniski apsekots noteikts bišu saimju skaits un paņemti izmeklējamie paraugi uz iespējamām bišu slimībām. Paraugi tiks izmeklēti valsts zinātniskajā institūtā Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts (Bior).

Visi izmeklējumi un speciālistu darbs tiks pilnībā apmaksāts no valsts budžeta ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu.

Kopumā Eiropas Komisija ES dalībvalstīm bišu veselības programmas īstenošanai novirzījusi finansējumu 3,3 miljonu eiro jeb 1,8 miljonu latu apmērā. Paredzēts, ka ES līdzfinansējums dalībvalstij, kas piedalās programmā, ir 70 procentu apmērā no programmas kopējām izmaksām, kas tiek atmaksāti pēc programmas īstenošanas (Latvijai tas būs 147 000 eiro). Kopumā Latvijai sagatavotā bišu veselības uzraudzības programma varētu izmaksāt 210 000 eiro.

Programmas mērķis ir iegūt datus par bišu veselības stāvokli un izdarīt secinājumus par turpmāko rīcību, lai uzlabotu medus bišu veselību ar mērķi atrisināt bišu mirstības problēmu un veicināt apputeksnētāju sugām draudzīgu un ilgtspējīgu lauksaimniecības vidi Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses