Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

EM aicina VARAM pagarināt Būvniecības informācijas sistēmas izstrādi līdz 2013.gadam

Ekonomikas ministrija (EM) ir nosūtījusi Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai (VARAM) lūgumu pagarināt 2,7 miljonus latu vērto Būvniecības informācijas sistēmas izstrādi līdz 2013.gadam 7. janvārim.

Jau 2010.gada nogalē tikai veikts iepirkums par tehniskā projekta un iepirkuma dokumentācijas izstrādi Būvniecības informācijas sistēmas izstrādei. 2011.gada sākumā tika sākts slēgta konkursa iepirkums par sistēmas izstrādi, taču šī paša gada laikā notika četrkārtēja sistēmas izstrādes iepirkuma apstrīdēšana Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB). 2011.gada 20.oktobrī iepirkums veiksmīgi tika pabeigts un 28.novembrī tika noslēgts līgums ar izstrādātāju SIA Tieto Latvia par Būvniecības informācijas sistēmas izstrādi un ieviešanu, kas paredz sistēmas izstrādi un ieviešanu līdz 2012.gada 23.novembrim.

Ņemot vērā minēto ilgstošo iepirkumu norisi, EM nosūtījusi VARAM lūgumu pagarināt sistēmas izstrādes termiņu līdz 36 mēnešiem - līdz 2013.gada 7.janvārim.

"Sistēmas izstrādes līgumā un iepirkuma tehniskajā specifikācijā ir paredzēts, ka 2012.gadā plānotās projekta aktivitātes notiks paralēli, lai informācijas sistēmas projekts tiktu realizēts pēc iespējas ātrāk, iespējams, pat pirms 2013.gada 7.janvāra," sacīja EM pārstāve Evita Urpena.

Paredzēts, ka sistēma nodrošinās elektronisku būvniecības dokumentācijas uzkrāšanu un apriti starp būvniecības pārvaldes un kontroles institūcijām un būvniecības dalībniekiem, kā arī informēs sabiedrību par būvniecības procesiem. Patlaban būvniecības informācijas aprite galvenokārt notiek lokālā mērogā un tikai papīra dokumentu formātā, tādēļ informācijas lietotāju loks ir ierobežots. Tas nozīmē, ka sabiedrības iesaistīšanās būvniecības procesos un būvniecības kontrole ir apgrūtināta.

Lietojot Būvniecības informācijas sistēmu, pasūtītājiem un būvniecības uzraudzības iestādēm - pašvaldību būvvaldēm, EM - būs pieejami visi nepieciešamie dokumenti un ziņas par konkrēto būvi no citām valsts informācijas sistēmām. Sistēmas projekts paredz, ka visi dokumenti būs elektroniskā formā, tāpat arī komunikāciju starp uzraudzības iestādēm, pasūtītāju un būvkomersantu varēs veikt elektroniski.

Ieviešot sistēmu, plānots, ka tiks samazināts būvniecības procedūru saskaņošanas laiks un izmaksas, novērsta informācijas dublēšanās un nepilnīgu datu reģistrācija, nodrošināta kļūdu kontrole, kā arī vienlaicīga piekļuve aktuālai informācijai par katru būvobjektu, pilnīga sistēmā iekļauto datu uzskaite, ātri un precīzi iegūstama statistika un atskaites. Tāpat plānots, ka sistēmas izveidošana atvieglos būvvalžu darbu, uzlabos klientu apkalpošanas kvalitāti un samazinās klientu apkalpošanas laiku. Vienlaikus paredzēts, ka portāla informatīvais pakalpojums tiks realizēts tā, lai to varētu lietot personas ar redzes traucējumiem, nodrošinot piktogrammas un audio tekstu. Sistēmas ieviešana nodrošinās būvniecības publisko kontroli, kas mazinās nelikumīgas būvniecības uzsākšanu.

Projektu 100% finansē Eiropas Reģionālais attīstības fonds.

Izvērtējot ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu topošos informācijas sistēmu un elektronisko pakalpojumu attīstības projektus, radušās nopietnas bažas par piecu projektu iekļaušanos noteiktajā termiņā, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais informatīvais ziņojums, ar kuru šonedēļ iepazīstināja valdību.

Bažas radušās par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts izglītības informatizācijas sistēmas 2.kārtas īstenošanu ar kopējām izmaksām 1,82 miljonu latu apmērā, IZM pārziņā esošā portāla skolas.lv attīstības 2.kārtu, kuras kopējās izmaksas ir 3,21 miljons latu.

Riskanto projektu sarakstā ir arī valsts aģentūras Kultūras informācijas sistēmas 4,02 miljonus latu vērtais vienotās valsts arhīvu informācijas sistēmas izstrādes un ieviešanas 2.kārtas projekts, Nacionālā veselības dienesta 408 600 latu vērtais elektronisko recepšu informācijas sistēmas izveides pirmais posms, kā arī Ekonomikas ministrijas 2,7 miljonus latu vērtā Būvniecības informācijas sistēmas izstrāde.

Šo projektu maksimālais īstenošanas termiņš ir no šā gada 1. jūlija līdz 2013. gada jūlijam. Kā liecina informatīvais ziņojums, atsevišķiem projektiem termiņus ir iespējams pagarināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses