Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LOSP atbalsta Laflora virzīto vēja parku ieceres projektu Jelgavas novadā

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) atbalsta Laflora virzīto vēja parku ieceres projektu Jelgavas novadā Kaigu purvā, jo vēja enerģija ir viens no videi draudzīgākajiem enerģijas avotiem un projekts palīdzēs Latvijai tuvināties nospraustajiem klimata mērķiem, aģentūrai LETA pauda LOSP.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs aģentūrai LETA pauda, ka vēju parku plānots veidot par pašu uzņēmēju resursiem, nodrošinot "zaļās enerģijas" ražošanu un ilgtermiņā sekmējot Latvijas iepriekš nospraustos klimata mērķus atjaunojamo energoresursu (AER) attīstībā.

"Mums jāņem vērā citu valstu piemēri, arī Ungārijā un Austrijā ir izveidoti vēja parki, Latvijā jāpanāk enerģētiskā neatkarība. Vēja enerģija ir viens no videi draudzīgākajiem, cilvēkiem zināmajiem enerģijas avotiem," pauda Treibergs.

Laflora virzīto vēja parku ieceres projektu LOSP uztur arī kontekstā ar biedra, "Stādu un kūdras inovāciju fonda" tam pausto atbalstu. Tā kā vēju parks atradīsies nomaļā vietā purvā uz privātas zemes, tā darbība nesagādāšot arī nekādas neērtības tuvējiem iedzīvotājiem, uzsvēra Treibergs, komentējot atsevišķu Latvijas iedzīvotāju noraidošo attieksmi pret projektu. Tāpat Treibergs atgādināja - pozitīvi vērtējams, ka līdz ar vēja parku Kaigu purvā Laflora plāno veidot arī stādaudzētavas un dārzeņu siltumnīcu kompleksus, kuros izmantos pašu ražoto enerģiju.

LOSP ieskatā šodienas situācijā Latvijas uzņēmējiem un pašvaldībām aktīvi jāmeklē iespējas piesaistīt investīcijas, vienlaicīgi cenšoties sabalansēt Eiropas nospraustos klimata mērķus. "Tieši šobrīd, kad pasaulē un valstī ir un būs akūti nepieciešamas jaunas investīcijas ekonomikas atveseļošanai, būtu ļoti svarīgi attīstīt jaunus un inovatīvus projektus, kas veicina visa veida ražošanu, tajā skaitā elektroenerģijas! Krīze pāries un, joprojām būs aktuāli arī iepriekš nospraustie klimata mērķi AER attīstībā," aģentūru LETA informēja LOSP.

Jau ziņots, ka Jelgavas novada kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmums Laflora savā īpašumā esošajā Jelgavas novada Kaigu purvā - izstrādātā kūdras ieguves laukā mežu ielokā - plāno veidot vēja parku ar 22 vēja turbīnām, kas spētu saražot ap 300 gigavatstundas elektroenerģijas gadā, un veidotu apmēram 5% no Latvijas kopējā elektroenerģijas gada patēriņa. '

Saražoto elektroenerģiju uzņēmums plāno izmantot pašpatēriņam kūdras produktu ražotnē, kā arī piedāvāt publiskajā tirgū. Līdz ar vēja parku Kaigu purvā "Laflora" plāno veidot arī stādaudzētavas un dārzeņu siltumnīcu kompleksus, kuros izmantos pašu ražoto enerģiju.

Detalizēta viedokļu analīze par potenciālajām ietekmēm tiks diskutēta ar iedzīvotājiem vēja parka ieceres sabiedriskajā apspriešanā, kas plānota tuvāko mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka Laflora 2018.gadā strādāja ar 17,351 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 12,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa saruka 3,3 reizes - līdz 400 290 eiro. Kompānijas 2019.gada rezultāti vēl nav publiskoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses