Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Rosina veicināt ostu konkurētspēju un nodrošināt to caurspīdību

Noteicošie faktori investoru piesaistē ir skaidra ostu pārvaldžu misija un statusa noteikšana likumdošanā, kas nozīmē esošās - duālās ostu pārvalžu formas maiņu, norāda Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (ATPL) prezidents Ivars Slokenbergs.

Viņaprāt ostu pārvaldēm no vienas puses uzraugot, no otras – pašiem piedaloties pakalpojumu sniegšanā, ir klasisks interešu konflikta piemērs, kas nekavējoties jānovērš, lai nodrošinātu vienlīdzīgu konkurenci  izslēdzot iespēju ostu pārvaldēm izmantot monopola stāvokli, lai no tirgus izspiestu konkurentus,” pauda I. Slokenbergs.

I. Slokenbergs pirmdien, 28. novembrī, nosūtījis vēstuli Latvijas Republikas Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Satiksmes ministram Aivim Ronim un  Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājam Vjačeslavam Dombrovskim ar aicinājumu uzlabot Latvijas ostu konkurētspēju un nodrošināt to caurspīdību.

ATPL prezidents uzsvēra, ka „neatkarīgi no ostas pārvaldes formas, nepieciešams nodrošināt caurspīdīgumu, likumdošanā skaidri nosakot ostu pārvalžu misiju un paredzot caurspīdīgu lēmumu pieņemšanu.” Viņš arī sacīja, ka atbilstoši labas pārvaldības standartiem, ostu pārvaldēm būtu regulāri jāpublicē ne vien informācija par kravu apjomiem, bet arī finanšu pārskati par savu darbību, lai uzlabotu ostu efektivitāti un nodrošinātu vienlīdzīgu noteikumu piemērošanu visiem uzņēmējiem, kas strādā vai plāno strādāt Latvijas ostās.

2013. gadā Eiropas Komisija plāno izskatīt ostu direktīvu, lai harmonizētu likumus par ostām visā Eiropas Savienībā. Slokenbergs uzsvēra, ka jau šodien Latvijai būtu jāuzsāk darbu pie jaunu iniciatīvu veidošanas ostu likumā. „Gluži tāpat kā Ārvalstu Investoru padome Latvijā uzskatām, ka Latvijas ostas dotu daudz lielāku ieguldījumu Latvijas ekonomikā, ja tiktu pārveidota akcionāru īpašumtiesību struktūra ostu pārvaldēs, noteikts pilns taksācijas režīms privātajiem ostas uzņēmumiem ar ienākumu sadali dividenžu veidā un apsvērta iespēja izmantot akciju pirmreizējā publiskā piedāvājuma stratēģijas un kotēt akcijas fondu biržā. Vienlaicīgi vēlamies uzsvērt, ka reformām jābūt pārdomātām, lai debašu rezultātā panāktu labāko rezultātu ilgtspējīgas ostu attīstības nodrošināšanai,” teica Slokenbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses