Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Uzņēmējiem jāsāk gatavoties iespējamiem tirdzniecības aizliegumiem ar Baltkrieviju

Ļoti ticams, ka Eiropas Savienība tuvākā mēneša laikā pret Baltkrieviju piemēros ekonomiskās sankcijas. To ceturtdien Latvijas Radio atzina Ārlietu ministrijas valsts sekretārs. Latvijai eksporta un importa aizliegumi ik dienas nozīmētu miljonos mērāmus zaudējumus, lēš uzņēmēji. Turklāt sankcijas atkal sāpīgi skartu pierobežu.

Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecības saasinājušās pēc bloka šonedēļ pieņemtā lēmuma iekļaut nevēlamo personu sarakstā vairākus Aleksandra Lukašenko režīma tiesnešus un iekšlietu struktūru darbiniekus. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis norāda, ka šoreiz situācija ir nopietna un Eiropas Savienība var vērst ekonomiskas sankcijas pret Baltkrieviju. Tas varētu izpausties kā liegums atsevišķiem baltkrievu uzņēmējiem iebraukt Eiropas Savienībā un kā sakaru pārtraukšana ar uzņēmumiem. Lai arī Latvija neatbalsta ekonomiskas sankcijas, vairums valstu, visticamāk, nobalsos par, vēsta Latvijas Radio.

Tranzīta nozare ir tā, kas no ekonomiskajām sankcijām varētu ciest vissmagāk, domā uzņēmēji. Ņemot vērā Baltkrievijas pretreakciju, piemēram, nelaižot Krievijas kravas cauri uz Latviju, dzelzceļš zaudētu līdz pat pusmiljonam latu dienā, uzskata Latvijas Dzelzceļa vadītājs Uģis Magonis. Eiropas Biznesa konfederācija ir nosūtījusi vēstuli savienības augstākajai pārstāvei ārlietās Ketrīnai Eštonei, kurā pārmests, ka nav izvērtēta sankciju ietekme uz nodarbinātību.

Organizācijas pārstāves Latvijā Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone stāsta, ka no attiecībām ar Baltkrieviju īpaši atkarīga ir Latgale, jo reģionā ir simtiem abu valstu kopuzņēmumu. Meņģelsone uzsver, ka Baltkrievijas izolēšanas politika nav risinājums.
Būvmateriālu ražošanas biznesā strādājošais Ivars Šmalcs, kurš Baltkrivijā pārstāv Vācijas kapitālu, uzskata, ka Lukašenko no Eiropas Savienības sankcijām cietīs vismazāk.
Ārlietu ministrija gan saka, ka Baltkrievijai sankcijas nav izdevīgas, jo ap 40% tās eksporta tirgi ir Eiropas Savienībā. Bargāka bloka nostāja varētu izpalikt, ja represīvais režīms nolemtu atbrīvot vairākus politieslodzītos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liela loma ir izglītībai

Lai gan Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma vēl ir salīdzinoši neliela un tikai attīstās, kopumā tā aug pareizajā virzienā. Jau patlaban ir vairāki veiksmes stāsti, kad biznesa sācēji izauguši par lie...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses