Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Uzņēmējs vēlas segt aizdevumu bez šaubīgās platformas starpniecības

Nerodot risinājumu ar šaubīgo Crowdestor OU platformu, Ģ. Cēlāja vadītie uzņēmumi meklē tiešos investorus, kam pārskaitīt naudu.

Pūļa finansēšanas platformā Crowdestor OU tika organizēta publiska naudas piesaistes kampaņa minerālmēslu eksportam. Pēc platformas datiem kampaņa tika noslēgta veiksmīgi, piesaistot 1,9 miljonus eiro it kā no 2674 personām. Līdz tam gan Ģ. Cēlāja uzņēmumi, gan ieguldītāji bija gandarīti par sasniegtajiem rezultātiem. Taču vēlāk, nezināmu iemeslu dēļ, 360 tūkstošus eiro no kopējās summas Crowdestor OU pieturēja personīgām vajadzībām, nepārskaitīja uzņēmumiem, noklusējot to investoriem. Tas likumsakarīgi noveda pie konflikta starp platformu un finansējuma saņēmējiem - uzņēmumiem. Neskatoties uz vairākkārtējiem priekšlikumiem no Ģ.Cēlāja uzņēmumu puses, situācijai ilgstoši nav iespējams rast risinājumu ar platformas vadību. Ģ. Cēlājs intervijā Dienai apstiprināja, ka viņa vadītie uzņēmumi meklēs veidu kā atmaksāt līdzekļus investoriem bez šaubīgās platformas starpniecības, jo platformas vadības neprofesionālā darbība rada reputācijas riskus viņa uzņēmumiem.

2021. gadā Diena aizsāka pētniecisku rakstu sēriju par Crowdestor OU un tās patiesā labuma guvēja Jāņa Timmas darbību, kuras viens no galvenajiem cēloņiem bija bažas par 1,9 miljonu eiro neatgriešanos platformā. Tobrīd saruna par tēmu nebija iespējama, jo pēc J. Timmas iniciatīvas bija ierosināta krimināllieta par krāpšanu, kura šogad ir izbeigta kriminālpārkāpuma sastāva trūkuma dēļ.

Crowdestor nav vienīgā pūļa finansēšanas platforma, kuru darbības rezultātā investori nonāk sarežģītā situācijā, lai atgūtu savus līdzekļus, tomēr šis ir spilgts piemērs tam, kā īsti neregulētā joma rada virkni problēmu iesaistītajām pusēm.

Intervijas jautājumu formulēšanai Ģirtam Cēlājam Diena izmanto J. Timmas publikāciju portālā Pietiek.com, kuru platformas turētājs laikrakstam norādīja telefoniskā saziņā.

Lai palielinātu, spiediet uz attēla!

Pārējais raksts satur maldinošas un nepatiesas ziņas ko vienpusēji pasniedz J. Timma. Par to arī Dienas jautājumi Ģ. Cēlāja kungam intervijā.

 

Sāksim ar līgumslēgšanas brīdi. Kas notika?

Visu viņi sākumā izdarīja pareizi un forši. Uz mūsu vārda tika piesaistīti 1,9 miljoni eiro, bet pārskaitīja 1,5 miljonus. Kur viņi lika 360 tūkstošus eiro?

Jūs prasījāt kādu aizņēmumu?

1,9 miljonus eiro, kas mums bija arī vajadzīgi pilnā apjomā!

Līgumā tas ir pateikts?

Jā, protams! Viņi paši to pamanīja, kad sākām prasīt salīdzināšanās aktus. Patiesībā darījumā ir iesaistītas trīs kompānijas. Crowdestor OU, NPK Expert International un Blendex. Ir jāsalīdzina un tad viņi saprot, ka 360 tūkstoši nav aizskaitīti! Ārprāts kaut kāds.

Tātad Jūs nesaņēmāt 360 tūkstošus no norunātās naudas? Līgums bija starp pieminētajām kompānijām? Kurš ir naudas saņēmējs?

Jā, līgums tika noslēgts starp visām minētajām kompānijām. Naudu saņēma gan NPK Expert International, gan Blendex, gan arī nauda tieši tika maksāta minerālmēslu piegādātājiem no Crowdestor. Tieši šī iemesla dēļ ir nepieciešami normāli salīdzināšanās akti, lai grāmatveži var pateikt, kas ir saņemts un kas jāatdod.

Pēc Jūsu interpretācijas 360 tūkstošus neesat saņēmuši vispār?

Tieši tā! Es Jums pastāstīšu nelielu priekšvēsturi. Sākšu ar to, ka godīgi realizēta alternatīvā aizņemšanās ir nepieciešama un progresīva lieta, un bez tās būtu grūti būvēt biznesu. Šādas platformas ir laba lieta, tikai man liekas, ka šajā konkrētajā gadījumā puiši kaut ko nesaprot vai arī izdevīgāk ir nevēlēties saprast! Ir uzņēmums Blue Shock Race, kur zinu darbību, esmu tur ieguldījis. Viņi aizņēmās no platformas 36 tūkstošus eiro. Tā, pēc idejas, ir neliela summa. Aizbrauca uz izstādi, pārdeva preces un atdeva naudu. Pirms laika atdeva. Man vēl nebija izmaksāta summa, kad bija šis starpgadījums. Saņēmu zvanu no Timmas partnera Ūdra ar lūgumu neteikt, ka nauda ir pārskaitīta. Viņš apgalvo: “Mums te industrijā notiek turbulence, mēs gribam pozitīvās ziņas pasniegt paši ik mēnesi. Ja jums raksta vai zvana, tad sakiet, ka nokavējāt maksājumu, proti, atdodat tagad!” Es biju šokā par šo lūgumu. Nopietni! 36 000 un tos jūs neatdodat investoriem!? Tas bija pirmais brīdinājums par to, ka kaut kas notiek nepareizi. Tad arī sekoja, ka secīgi nesaņēmām 360 tūkstošus eiro. Nav jau runa tikai par to, ka mums līgumā ir skaidri nosacījumi. Summas ir jāizmaksā, ja nav laikā – 10% līgumsods. Ja neizmaksā laikā, man preces – izejvielas cena mainās pa nedēļām. Zaudējumi ir jāsedz viņiem, ja vainīgi.

Tas nozīmē, ka jūs nesaņemot šo iztrūkstošo, bet līgumā paredzēto naudu, nevarējāt nopirkt kādu daļu preces, ko bijāt plānojuši un kas savukārt bija atrunāta piegādes līgumos?

Protams, ka nevarējām. Man šī nauda bija jāaizņemas par citu cenu, no saviem partneriem, kuri bija gatavi glābt situāciju. Es teiktu, vispār par citu cenu! Man bija jāpabeidz savs piegādes līgums. Turklāt, ja runājam par tiem 1,5 miljoniem, kas tika izmaksāti, norunātajā laikā tika izmaksāti tikai 16 tūkstoši eiro. Visu pārējo izmaksāja ar kavējumiem un vēl 360 tūkstošus it kā aizmirsa. Tad, kad sākās sarunas, tad, protams, atklājās, ka nav iedoti un būtu tie kaut kā jāatdod investoriem, bet tas viss tika darīts uz mana vārda. Kur izmantoja 360 tūkstošus eiro, es pat nezinu.

2020. gada 8. oktobrī, kā raksta pats J. Timma, Crowdestor vērsās policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu. Tas tika ierosināts un tika izbeigts. Varat pateikt pamatojumu?

Tur nav krimināllieta. Krimināllieta ir tad, kad kāds reāli ir kaut ko nozadzis, piesavinājies. Mums ir komercstrīds. Man ir pārmetumi par to, kā nauda tika izmaksāta. Saliekam grāmatvedības dokumentus galdā un nokārtojam lietas. Mums jau nav līgums ar 2000 investoriem, bet ar platformu. Vienu konkrētu juridisku personu. Ir jābūt grāmatvediskai salīdzināšanai, ir līguma teksts ar visām tur ierakstītajām soda sankcijām. Noņemam visus zaudējumus un, lūk, ir jūsu summa, saņemiet.

Proti, nauda pie Jums ir, bet pretēji J. Timmas apgalvotajam, esat gatavi atdot?

Jā! Mēs to teicām jau 2020. gadā, 2021. gadā. Bet naudai ir jānonāk pie cilvēkiem, kas noticēja platformai.

J. Timma gan saprot citādi, ko norāda publikācijā un ierosina krimināllietu, prasa visu summu ar procentiem – 2,2 miljoni eiro. Jūs, acīmredzot, gribat atdot krietni mazāk?

Mēs gribam atdot to, kas platformai pēc līguma pienākas. Mums pat pirms gada jau bija izlīguma mets, kurā jau bija kaut kas noņemts nost. Mēs no savas puses atteicāmies no kādas daļas zaudējumu prasīšanas, lai vien izlīgtu. Noslēgumā gan Jānis Timma tomēr izlīgumu neparakstīja.

Kāpēc, jūsuprāt, neparakstīja?

Viss stāsts ir jau pašos pamatos. Jau pieminēju šo pieredzi ar Blue Shock Race un 36 tūkstošiem, kurus Liepājas uzņēmējs Daugins viņiem atmaksāja pirms laika. Kad sākās minerālmēslu naudas stāsts, es sapratu shēmu. 70% vai 80% tajā platformā tobrīd bija paša J. Timmas uzņēmumi. Proti, vairums uzņēmumu, kam piesaista naudu J. Timmas platforma, ir viņa paša projekti. Līdzībās runājot, ir tā, ka banka piesaista cilvēku naudu un pati iegulda savos projektos. Lielākā daļa šo uzņēmumu ir riktīgi slīkoņi, tie nav spējīgi izdzīvot. Te pēkšņi viņam ir NPK Expert International projekts, kas ir dzīvotspējīgs, kas var atdot, bet pārējie jau paliek izkārtnes. Aizdevumu platformas nav mans bizness un es neko nepārmetu. Bet tas nav godīgi, ja visu to savu “šrotu” mēģina paslaucīt zem mums. Un zaudētājos paliek arī investori, kā arī visa progresīvā nozare, kam tiek mazināta uzticamība.

Kāds ir vēstījums ārvalstu investoriem, kuri naudu tomēr ir aizdevuši un jau gaida divus gadus? Nauda ir – tad atdosiet vai nē!?

Es iedošu e-pastu, uz kuru mēs sagaidām visu investoru, kuriem ir prasība pret Crowdestor konkrētajā projektā, vēstules. Ja viņi uzskata, ka viņiem ir tiesības prasīt no mums naudu, tad mēs viņiem atdosim to pa tiešo.

Negadīsies tā, ka beigās būs absolūtas jukas – kurš, kuram ko atdevis, aizdevis, utt.?

Ja cilvēki ir aizdevuši platformā uz manu vārdu, skatoties un saprotot, ka viņi aizdod man, tad ir vienalga, vai tas ir gājis caur platformu, vai nē. Man ir svarīgs mans labais vārds, es vēlos atdot naudu cilvēkiem, kam tā pienākas! Parādiet dokumentu un mēs to nokārtosim! Juridiskā konstrukcija noteikti būs jāizstrādā, bet principā viss ir vienkārši. Viņiem ir prasība pret Crowdestor, kur norādīts, ka stāsts ir par mūsu projektu, Crowdestor prasa mums. Mēs atdodam naudu, kur līgumā tiek noteikts, ka viņiem vairs nav tiesību prasīt no Crowdestor un mēs šos līgumus uzrādām salīdzināšanas laikā.

Šobrīd taču jau notiek strīds civiltiesiskā kārtībā un tieši par šo parādu?

Faktiski šī lieta ir tā, ko platformai vajadzēja izdarīt sen. Bija pretenzijas, nevarēja sarunāt, vajadzēja sūdzēt mūs Igaunijas tiesā. Lai tiesa izšķir, tas arī līgumā ir rakstīts! To platforma beidzot ir izdarījusi. Divus gadus ir publisks teātris un beidzot izdara to, kas būtu jādara, ja nevar vienoties pie viena galda sēžot.

Tātad, arī tiesas lēmums nozīmēs naudas atmaksu?

Tie cilvēki, kuri būs atnākuši, tie dabūs naudu atpakaļ tūdaļ. Pārējais būs Igaunijas tiesā.

Vai līdz šim ir bijusi tieša saziņa ar investoriem?

Ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad raksta un jautā vai mums viss ir labi. Vai mēs atdevām naudu Crowdestor? Visu laiku tā arī esam atbildējuši, ka mums nav tieša līguma ar aizdevēju un šī problēma viņiem jārisina ar platformu. Pēc visas šīs publiskās jezgas, kas patiesi kaitē uzņēmumam un man personīgi, izskatās, ka jārīkojas tieši un bez starpnieka. Juridiski tas noteikti ir precedents, bet citādi šo reputācijas problēmu nevar atrisināt.

Jūsu prognozes, cik ilgu laiku tiesa Igaunijā varētu aizņemt?

Neesam tur ne reizi tiesājušies. Somijā, Ganā, Dominikānas republikā esam tiesājušies, bet Igaunijā vēl nē. Cik man ir informācija, tad lietas tur izskata samērā ātri. Mana kompānija strādā daudzās pasaules valstīs un nereti ir kādas nesaskaņas, kad citādi vairs nevar kā vien caur tiesu.

NPK Expert International vēl aizvien ir funkcionējošs uzņēmums un darbojas?

Jā, protams! Šobrīd kraujam kuģi Liepājas ostā. Tiks vesta prece par aptuveni miljonu eiro. Jā, ir problēmas, kas jārisina. Līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā bija lētas izejvielas, tagad tādas nav. Strādājam ar Eiropas, Kanādas, Marokas preci, un ir labi rezultāti. Uzņēmums darbojas un labi, neraugoties uz globālo situāciju.

Tiem, kuri neuzticas Crowdestor OU darbībai, kāds ir e-pasts naudas atgriešanai?

[email protected]. Tie, kuri uzskata, ka ir aizdevuši mūsu grupas uzņēmumiem - lai raksta, izpētīsim situāciju, un nauda tiks atmaksāta īstajam adresātam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses