Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

VID gatavs darbam saistībā ar nākamgad paredzēto fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir gatavs darbam saistībā ar nākamgad paredzēto fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanu, atzina VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Dienestā atgādināja, ka šā gada 15.decembrī stājās spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas paredz, ka laika posmā no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam ieskaitot tām fiziskajām personām, kuras ir Latvijas pilsoņi, nepilsoņi vai ārzemnieki un vienlaikus Latvijas rezidenti,  ja attiecībā uz tās īpašumu, finanšu līdzekļiem un saistībām izpildās kāds no likumā noteiktajiem kritērijiem, būs pienākums iesniegt VID mantiskā stāvokļa deklarāciju, norādot tajā ziņas par personas mantisko stāvokli 2011.gada 31.decembra pulksten 24.

"VID ir gatavs īstenot tam minētajā likumā noteiktos uzdevumus tam paredzētajos termiņos," norādīja VID.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju dienests jau tagad aktīvi cenšas informēt nodokļu maksātājus par viņu tiesībām un pienākumiem, ko paredz minētais likums. VID informē sabiedrību ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, organizējot bezmaksas seminārus visā Latvijā, konsultējot iedzīvotājus visos VID klientu apkalpošanas centros un atbildot uz informatīvā tālruņa zvaniem, kā arī ievietojot skaidrojošo informāciju dienesta mājaslapā. Īpaša uzmanība pašlaik tiek vērsta uz to, ka, lai gan mantiskā stāvokļa deklarācija ir jāiesniedz VID tikai no 2012.gada 1.marta, tajā būs jānorāda ziņas par personas mantisko stāvokli šā gada 31.decembra pulksten 24. Tādēļ dienests aicina visus tos Latvijas iedzīvotājus, kurus skar pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, apzināt savu mantisko stāvokli minētajā datumā.

2012.gadā VID plāno īstenot sabiedrības informēšanas pasākumus par mantiskā stāvokļa deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanu, arī izmantojot raidošos plašsaziņas līdzekļus un citus komunikācijas kanālus. Par konkrētiem komunikācijas risinājumiem tiks lemts pēc tam, kad būs zināms skaidras naudas uzkrājumu iemaksas kredītiestādē termiņš un iemaksas kārtība.

VID informēja, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas varēs iesniegt, personīgi vēršoties jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā, elektroniskā veidā, izmantojot drošu elektronisko parakstu, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu, kā arī nosūtot to pa pastu.

Jau vēstīts, ka Saeima 1.decembrī pieņēma jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa  un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, kas liek deklarēt mantisko stāvokli visām fiziskām personām, kuru rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 10 tūkstošus latu.

Saskaņā ar jauno likumu mantiskā stāvokļa deklarācija būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un visām fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Mantiskais stāvoklis būs jādeklarē par īpašumiem, kas ir personas rīcībā 2011.gada 31.decembrī pulksten 24.

Paredzēts, ka mantiskais stāvoklis būs jādeklarē, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Būs jādeklarē arī skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Nebūs jādeklarē tie īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Likumā noteikts, ka personai deklarācijā uzrādītā skaidrā nauda, kas pārsniedz 10 tūkstošus latu, būs jāiemaksā kredītiestādē Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un termiņā. Attiecīgi noteikumi Ministru kabinetam būs jāizdod līdz nākamā gada 1.februārim.

Sākumdeklarēšana neattieksies uz valsts amatpersonām, kas VID iesniedz ikgadējo deklarāciju, taču šīm personām būs saistošs nosacījums par skaidras naudas uzkrājumu, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, iemaksu kredītiestādē.

Deklarācija VID būs jāiesniedz vienu reizi – no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam, un to varēs iesniegt personīgi, elektroniski, izmantojot VID deklarēšanās sistēmu, vai sūtīt pa pastu ierakstītā vēstulē.

Likumā iekļauta arī norma, kas paredz, ka, samaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 15% apmērā, varēs legalizēt ienākumus, kas gūti laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim. Nodoklis būs jāsamaksā 30 dienu laikā pēc deklarācijas iesniegšanas, un maksājumu varēs sadalīt trīs maksājumu reizēs, ja nodokļa kopsumma pārsniegs 1500 latu.

Saskaņā ar jauno regulējumu legalizēt varēs tikai tos ienākumus, uz kuriem attiecas likums par iedzīvotāju ienākumu nodokli, un deklarēt negodīgi vai noziedzīgi iegūtus līdzekļus, piemēram, no narkotiku tirdzniecības, nebūs iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses