Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

TAVA: Starptautiskajā tūrisma izstādē Helsinkos interese par Latvijas stendu nenoplaka ne brīdi

Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) speciālisti atgriezušies no starptautiskās tūrisma izstādes Matka 2012 ar labi padarīta darba izjūtu, ziņo TAVA pārstāve Inta Briede. Ziemeļvalstīs lielākajā tūrisma izstādē, kas Somijas galvaspilsētā Helsinkos risinājās no 19. līdz 22. janvārim, interese par Latvijas nacionālo stendu bija liela un darbs tajā - intensīvs un konstruktīvs.

Izstāde notika pēc jau ierastā scenārija, kad divas dienas risinās profesionāls darbs tūrisma nozares speciālistu vidū, bet divas dienas Matka (latviski - Ceļojums) ir gadatirgus, kas atvērts visiem apmeklētājiem.

Pērn izstādē Helsinkos Latvijas tūrisms pieteica sevi ar konceptuālo saukli Latvia. Best Enjoyed Slowly (Izbaudi Latviju nesteidzoties!"), un atbilstoši tam tika izstrādāts arī jauna dizaina nacionālais stends.

Šogad mūsu stends Helsinkos ārēji jau bija pazīstams, taču saturu ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu veidoja 17 pašvaldības un komersanti, kuru vidū bija tūrisma firmas, viesnīcu, restorānu un kempingu biznesā strādājošie, arī izstāžu un koncertu rīkotāji.

TAVA speciālisti ar izstādi "Matka" kopumā un darbu Latvijas stendā ir apmierināti. Tiesa, sākumā bijis neierasti, ka mainīts tradicionālais izstādes iekārtojums un galvenā uzmanība veltīta somu pašmāju tūrisma piedāvājumam. Taču rīkotāji ir somi un viņiem ir tiesības pirmām kārtām domāt par savas zemes uzņēmējiem.

Turklāt, Latvijas stendam neesot priekšplānā, tik vai tā visu laiku bija aktīvi jāstrādā, gan tajās dienās, kad darbs ritēja profesionāļu vidē, gan tad, kad tikās vaigu vaigā ar somu potenciālajiem tūristiem.

Daži apmeklētāji nākuši klāt un gribējuši dalīties iespaidos par Latvijā jau redzēto, daļa uzdevusi konkrētus jautājumus.

Līvānu novada pārstāvji, atskatoties uz izstādē aizvadītajām dienām, atzīst, ka apmeklētāji bijuši labi informēti ne tikai par Latviju kopumā, bet arī tieši par Latgali. Turklāt satikti pat tādi ceļotāji, kas jau apciemojuši mūsu valsts austrumu pusi.

Citās domās ir liepājnieki, kas stāsta, ka somi Latviju jaucot ar Lietuvu un pēc vārda diemžēl pazīstot tikai Rīgu, Jūrmalu un varbūt vēl Siguldu.

Par interesantu iezīmi šā gada izstādē jāatzīst iespēja mūsu stendā uzspēlēt spēli, kuras izveides princips TAVA mājaslapas apmeklētājiem ir labi pazīstams. Vispirms jānoskatās īsfilma (Matka izstādē tas bija video ar zviedru ceļotāju pāri, kas mielojas ar nēģiem), jāatbild uz jautājumu (Helsinkos - par gudro zivi) un, ja atbilde bijusi pareiza, jāsaņem jauka dāvana (lietussargs, vai zibatmiņa, vai Pure Chocolate konfektes). Un pat tad, ja atbilde bijusi nepareiza, mierinājuma balvā tiek pasniegta mūsu dzērveņu, rabarberu u. c. labumu sukāžu paciņa ar Latvijas tūrisma saukli Best Enjoyed Slowly (Izgaršo lēnām!).

Stenda apmeklētājiem tas paticis, un viņi labprāt skatījušies Latvijas filmiņu. Turklāt tie bijuši nevis pusaudži un jaunieši, bet cilvēki labākos gados, tas ir, tā Somijas sabiedrības daļa, kura tiek uzskatīta par Latvijas tūrisma prioritāru mērķauditoriju.

Kaut gan oficiālie izstādes apmeklētības dati vēl nav publiskoti, tūrisma tirgus speciāliste Ramona Kačanova spriež, ka šogad apmeklētāju bijis mazāk nekā pērn, kad to skaits pārsniedza 80 tūkstošus.

Sarunā ar Matka organizētājiem esot atzīts, ka bez dziļākas izpētes nav viegli atbildēt uz jautājumu, kāpēc tā noticis. Vai tā ir vispārējā situācija pasaulē, ka arvien vairāk cilvēku tūrisma ceļazīmes iegādājas internetā, vai vainīgs bijis sniegs, kas Somijā pagājušās nedēļas nogalē vieniem varbūt lika labāk meklēt slēpes, nekā braukt uz izstādi, bet otriem palikt mājās.

Izstādes pirmajā dienā, 19.janvārī, ar Latvijas stendu iepazinās arī mūsu valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kas atradās darba vizītē Somijā.

Šogad lielu uzmanību TAVA pievērsa darbam ar žurnālistiem. Runa nav tikai par tradicionālajām žurnālistu brokastīm izstādes pirmajā dienā, ko rīko izstādes organizatori un kur Latvijas pusi pārstāvēja TAVA direktors Armands Slokenbergs un Rīgas Tūrisma attīstības biroja speciāliste Guna Caune. Dienu pirms izstādes atklāšanas, 18.janvārī, TAVA sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Somijā organizēja informatīvu semināru šīs ziemeļvalsts tūrisma žurnālistu asociācijas biedriem, kuri katru gadu maina savu uzmanības fokusu, bet šogad tas bija vērsts uz Latviju.

Vēstniecībā, kur notika seminārs, bija ieradušies apmēram 40 žurnālistu, bet no Latvijas puses piedalījās apmēram 20 nacionālā stenda dalībnieku. Pēc Latvijas vēstnieka Somijā Jura Bones ievadvārdiem TAVA direktors Armands Slokenbergs klātesošos iepazīstināja ar mūsu valsts tūrisma aktualitātēm, neaizmirstot uzsvērt arī mazliet tālākas nākotnes svarīgo faktu, ka 2014. gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Ievērojot principu - nerunāsim tik daudz par sevi paši, lai par mums stāsta citi!, TAVA vadītāja prezentācijā liela vieta tika ierādīta videofilmām. Somu žurnālisti varēja savām acīm pārliecināties, kā Latvijā bija jutušies gan zviedri, par kuriem uzņemta nu jau vairākkārt godalgotā filma Asa un Hakan in Latvia, gan krievu ģimene, kuras iepazīšanās ar Latviju filmēta reklāmas kampaņas videolentei Krievijā, gan kāda japāņu žurnāliste, par kuru stāsta Rīgas domes pasūtināts videorullītis.

Pēc TAVA tūrisma tirgus speciālistes Ramonas Kačanovas vārdiem, informatīvais seminārs nebija garš, taču - konstrutīvs.

Kafijas pauzē somu žurnālisti varēja nobaudīt gan mūsu alutiņu, ko bija atvēlējusi Valmiermuižas alus darītava, gan lieliskas uzkodas, par kurām bija parūpējies restorāns Vairāk Saules. Bija gan rupjmaizes grauzdiņi ar nēģi, mārrutku musu un marinētu gurķi, gan kartupeļu pankūciņas ar biezpiena musu, mazsālītu lasi un paipalu oliņu, gan cits - sāļš un salds.

Īpaši patīkamu sarosīšanos varēja manīt, kad Latvijas stenda dalībnieki pasniedza viesiem dāvanas - grāmatas un suvenīrus, arī lielo dāvanu no nacionālās lidsabiedrības airBaltic - lidojumu divām personām uz Rīgu un nakti viesnīcā Hotel Jūrmala SPA.

Sevišķs jaunums gan žurnālistiem, gan citiem interesentiem izstādē bija TAVA trīs pavisam jaunie izdevumi somu valodā - brošūra Latvijas TOP 10 tūrisma galamērķi un Latvijas un Rīgas kartes.

Informatīvā diena un Latvijas piedalīšanās ar nacionālo stendu izstādē Helsinkos notika ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Aragonā Spānijā

Spānijas ziemeļi sevi prezentē ar medījumu gaļu, olīveļļu, dažāda veida uzkodām jeb tapām un tradicionāliem ēdieniem, kas pagatavoti no sakaltušām maizes drupačām (migām). Iespējams, Aragonā,...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena