Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Apetīte rodas ēdot

Varas politiķi atkal aktualizējuši jautājumu par budžeta finansējuma palielināšanu partijām. Iespējams, šis jautājums tiešām ir izvērtējums vērts, bet... pirmkārt, mulsina, ka to rosina, virza un izlems paši labuma guvēji, kas citā situācijā tiktu vērtēts kā smags noziegums. Otrkārt, mulsina politiķu retorika par šo tēmu un izmantotie argumenti.

Spilgts piemērs – mēneša sakumā tobrīd premjera pienākumu pildītājs Artis Pabriks (A/P) medijiem pauda: "Pašreiz Latvijā ir tāda situācija, ka no visām trim Baltijas valstīm valsts atbalsts partiju darbībai ir vismazākais – reizes piecas mazāks, nevis par pāris procentiem. Tā mēs, teiksim, zaudējam tieši uz demokrātisko procesu." Piedodiet, bet vai šī ir tā joma, kurā būtu vērojama valstu konkurence? Tas taču nav gluži kā ar akcīzes nodokļa likmi, kad zemākas šņabja cenas dēļ daudzi tendēti doties viesturnejā uz kaimiņvalsti – partijas taču neemigrē uz valstīm, kurās no budžeta tās dāsnāk finansē.

Otrs aspekts – Pabriks vēl saka: "Mums jāizdomā, kurš būtu pieņemamākais un atbilstošākais modelis, esot Eiropas Savienības dalībvalstij, kā stiprināt partiju darbību un arī finansiāli, kas nozīmē mazināt atkarību no dažādiem sponsoriem." Stop! Sajūtat savas partijas atkarību no sponsoriem? Atzīstat, ka ir problēma? Parunāsiet atklātāk par to? Ak, nerunās? Kāpēc? Tam var būt tikai divi skaidrojumi. Pirmais: atkarība no sponsoriem nav tik liela, kā to pasniedz, bet runā par to tā iemesla dēļ, ka daudz akūtāka ir problēma, ka uzņēmēji aizvien nelabprātāk ziedo naudu partijām (vismaz oficiāli), līdz ar to politiskie spēki ir aizvien grūtāk uzturami. Otra versija: iespējams, tā lielā atkarība politiķiem ir nevis no tiem, kuri naudu dod oficiāli (to ziedojumi publiski redzami, pēc tam katrs var izsekot līdzi, vai atbalstītais naudiņu atstrādā), bet gan tiem, kas partijas vai atsevišķus lēmumu pieņēmējus finansiāli atbalsta neoficiāli.

No šī arī izriet neatbildēts jautājums: vai valsts finansējuma palielināšana partijām tiešām mazina to kāri saņemt papildu naudu arī no sponsoriem?

Vai ir dzirdēts, ka kāda politiska organizācija (kaut vai ārzemēs, ja ne pie mums) teiktu: "Mums naudas pietiek, vairāk nevajag!" Nē, jo apetīte, kā zināms, rodas ēdot...

Un, pat ja valsts "piešprices" rezultātā KNAB apkopotajā ziedojumu partijām sarakstā ierakstu skaits un summas mazināsies, vai varam būt droši, ka mazākas būs arī partiju vai atsevišķu politiķu nelegāli saņemtās summas, par kurām, ka saka, visi zina, bet konkrēti neviens nerunā?

Ja aktualizē problēmu un tās iespējamo risinājumu, tad, lūdzu, ņemot vērā arī šos aspektus. 

Top komentāri

Serjoznijs
S
Finansējums partijām jāpiešķir vienīgi pēc noteikta ( pensijas ) vecuma sasniegšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē