Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

"Ārpakalpojuma vērtētājs" – iegansts laika vilkšanai?

Laikā, kad pār SIA Rīgas satiksme (RS) un patiesībā arī Rīgas domi savilkušies tik draudīgi briestošas smagas krīzes mākoņi kā nekad, pārsteidz, ka aizvien uzrodas jauni "censoņi", kuri neapzināti vai apzināti pielej kārtējo "benzīna devu" ugunsgrēka epicentrā. Šoreiz runa ir par RS nu jau otro pagaidu vadītāju Ernestu Saulīti, kurš jau īsi pēc iecelšanas amatā paspēja izcelties ar, manuprāt, ja ne provokatīvu, tad vismaz pēc nekompetences "smakojošu" paziņojumu.

Proti, komentējot auditorkompānijas Ernst & Young ziņojumu par situāciju RS, viņš jau paspējis paziņot, ka tajā esot vispārējas frāzes, kas uz tiešu bijušās RS valdes atbildību nenorāda, un ka tikšot rosināts izvērtēt, vai ziņojumā ir konstatēts pietiekams pamats, lai par zaudējumu nodarīšanu pret bijušo uzņēmuma valdi dome varētu vērsties tiesā. Taču Saulīša paziņojuma esence ir aģentūras LETA ziņā atreferētais viņa izteikums: "Lai veiktu ziņojuma izvērtēšanu, tikšot piesaistīts ārpakalpojuma sniedzējs."

Kaut vai tikai nojaušot, ka gan RS, gan domē ir pietiekams skaits juristu un finansistu, kuriem pēc loģikas jābūt kompetentiem lasīt un izprast šāda veida dokumentus (beigu beigās arī RS pagaidu valdei vajadzētu būt vismaz kaut kādai kompetencei),

nevar nerasties jautājums, kādēļ RS būtu pēkšņi atkal jānolīgst kaut kāds ārpakalpojuma sniedzējs, kurš noteikti ne jau par mazu naudu darīs to, kam vajadzētu būt pašvaldības un RS attiecīgo speciālistu pienākumam.

Neaizmirsīsim, ka RS ārkārtīgi ietiepīgi atsakās iepazīstināt ar auditorkompānijas ziņojuma tekstu gan pašvaldības deputātus, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), tajā pašā laikā tā tagad vienkārši "kaut kādam" ārpakalpojuma sniedzējam šo dokumentu nodos lasīšanai pilnā apjomā.

Pārsteidz arī pašreizējā ieciklēšanās tikai uz bijušās valdes "pietiesāšanu", tajā pašā laikā nojaušot, ka auditorkompānijas ziņojums noteikti nav tikai un vienīgi par valdi, bet gan situāciju uzņēmumā kopumā, līdz ar to nevar izslēgt varbūtību, ka patiesais iemesls žonglēšanai ar "nepiederošu personu" pielaidi vai nepielaidi ziņojuma saturam varētu būt vēlme pēc iespējas ilgāk paturēt tajā iekļautos secinājumus slepenībā, apzinoties, ka to publiskošana varētu radīt lavīnas efektu.

Savukārt ņemot vērā, ka "ārpakalpojuma ekspertu" piesaistīšanai, visticamāk, būtu jārīko publisks iepirkums, ir gana skaidrs scenārijs – šādas procedūras nenotiek dienas vai nedēļas laikā. Tas nozīmē, ka pat ļoti teorētiski potenciālais vērtētājs taps zināms ne ātrāk kā aprīlī. Un diez vai secinājumus par auditorkompānijas ziņojumu šie "ārpakalpojuma speciālisti" varēs izdarīt nedēļas laikā. Aizdomas par apzināti īstenotu "laika vilkšanas" taktiku pastiprina nu jau bijušā pagaidu RS vadītāja Anrija Matīsa atklāsmes par izmaiņām RS valdē – ka divi no trim ieceltajiem cilvēkiem esot vērtējami kā profesionāļi, bet trešais gan esot "iesūtīts, lai torpedētu procesu". Šī valdes locekļa vārdu Matīss gan žurnālistiem atteicās nosaukt, bet šīs personas pirmais uzdevums esot bijis sagatavot atrunas VARAM, kāpēc tai nevar atklāt RS audita rezultātus.

Situāciju cerīgāku padara fakts, ka ziņojums (jācer, ka pilnā apjomā) nonācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, kas, cerams, secinājumus izdarīs ātrāk nekā RS plānotais "ārpakalpojuma vērtētājs".

Top komentāri

Vecsčekists>Manuprāt
V
Tu pareizi saki - lielas bandītiskas organizācijas nav iespējams uzvarēt. Bet, pienāk laiks un tās sabrūk pašas no sevis. Jo pūšanas baktērijas gan ir maziņas, tomēr tās daudz spēj... .
Gaitiņu Tenis
G
Ja par rakstu - tad tas G.G. ir padevies. Kā sacīt jāsaka - abpusēji griezīgs.
Gumija
G
Man patīk, ka mani stiepj.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē