Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Jāgūst pārliecība, ka valsts struktūras nav kādu privātu interešu ietekmē

Atkal tie kases aparāti...

Satraukuma pilna šī nedēļa izrādījās restorānu tīkla Vairāk saules īpašniekiem, vadītājiem, darbiniekiem un arī apmeklētājiem. Tiek ziņots, ka policija veikusi 34 kratīšanas birojos, klientu pilnajos restorānos, kā arī ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Pamatojums – aizdomas par iejaukšanos kases aparātu darbībā. Policijai esot pamats domāt, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonus eiro lieli zaudējumi. Ne mums vērtēt, cik pamatotas bija kratīšanas, taču trīs aspekti šajā gadījumā ir vismaz plašākas politiskas diskusijas vērti.

Pirmais. Kā tas var būt, ka valsts (šajā gadījumā vienalga, kuru tās institūciju personā) vispirms regulāri pieprasa uzņēmējiem mainīt kases aparātus pret aizvien modernākiem, tādiem, ko pati sertificējot atzinusi par visdrošākajiem pret ārēju iejaukšanos, bet pēc tam taisa arestu un kratīšanu šovus, to pamatojot ar... aizdomām par iejaukšanos kases aparātu darbībā?! Absurda teātris, ne valsts pārvalde! Vismaz šajā ziņā. Ja tiešām ir tā, ka itin visi kases aparāti ir izmantojami blēdīgiem nolūkiem, visa tā sertificēšana ir bezjēdzīga, izbeidzam tad vienreiz to murgu ar nemitīgajām prasībām pēc kases aparātu nomaiņas, lai uzņēmēji lieto kaut vai kājminamus kases aparātus, attiecīgi pastiprinot atbildību par blēdīšanos un izmantojot citas kontroles metodes.

Ja apšaubāmi ir arī sertificētie, tad arī valstij jāuzņemas liela daļa vainas par notiekošo un jāpārskata arī sava rīcība, kas cita starpā līdz šim nesusi milzu izdevumus visiem uzņēmējiem, kuri kases aparātus lieto.

Otrais. Cik var runāt par to, ka jābūt vienādai attieksmei pret visiem nodokļu maksātājiem līdzīgās situācijās?! Šoreiz tiešām ir pamats pieprasīt paskaidrojumus no valsti pārstāvošo institūciju augstākās vadības, kāpēc tik radikāli atšķirīga bija rīcība Vairāk saules un Gan bei gadījumā. Šī ir tā reize, kad nevar atrunāties ar izmeklēšanas noslēpumiem, kaut kādu izmeklētāju darba specifiku utt. – uzņēmējiem un visai sabiedrībai jāgūst pārliecība, ka valsts struktūras nav kādu privātu interešu ietekmē. 

Un trešais. Arī valstij būtu jāuzņemas atbildība par zaudējumiem, ja izrādīsies, ka vismaz tik vērienīgi izmeklēšanas pasākumi, kādus redzējām, bijuši nepamatoti un neattaisno ne izlietotos līdzekļus, ne nodarītos zaudējumus. Proti, jārada mehānisms, kas novērstu situācijas, kad blēžu ķērāji šovu gan sataisa, uzņēmuma darbību paralizē, reputāciju sagrauj, bet beigās vainu nepierāda (vai pierāda sīku), taču valsts krietni zaudē ilgtermiņā – neiekasētu nodokļu veidā, ko uzņēmums maksātu, turpinot strādāt.

Top komentāri

BaronsXXL
B
Nav gan dzirdēts, ka represīvie orgāni būtu kompensējuši zaudējumus privātajam biznesam. Arī Vairāk saules gadījumā atradīs kādu formālu iemeslu, kas attaisnos visu šo policijas ālēšanos. Ja kāds sāk privāto biznesu, tad viņš jau pēc definīcijas ir noziedznieks.
fakts
f
Nepastāv neviens cilvēka radīts aparāts vai programma, ko cilvēks nespētu uzlauzt.
:)
:
Kāpēc ar noziegumiem par kases aparātu sagrozīšanu un nodokļu nemaksāšanu nodarbojas Valsts policija, nevis Finanšu policija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē