Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Cilvēki apliecina gatavību atjaunot ierasto dzīvesveidu

Bailes ieradumus nemainīs

Pastāsti, kas būs pirmais, ko tu darīsi tad, kad Covid-19 izplatību ierobežojošie pasākumi tiks atcelti? Šāds jautājums, izteikts latviešu, angļu un citās valodās, bieži ieraugāms internetā. To uzdod mediji saviem lasītājiem, uzņēmumi – saviem klientiem, kā arī draugi un domubiedri savās sociālo tīklu grupās.

Atbildes rāda – cilvēki gan Latvijā, gan arī citās valstīs apliecina gatavību atjaunot ierasto dzīvesveidu – atsākt strādāt birojā (nevis mājās), apmeklēt teātrus, koncertus un sporta sacensības, doties uz kafejnīcām, rīkot konferences un svinības, kā arī ceļot. Bailes no Covid-19 vismaz pagaidām nav atstājušas tik spēcīgu ietekmi, lai daudzi uzskatītu, ka viņiem ieradumi jāmaina uz ilgiem gadiem. 

Temats par to, vai baiļu faktors nākotnē ietekmēs tūrisma nozari, pēdējā laikā ir apspriests vairākās šīs nozares pārstāvju diskusijās un sarunās. Tajās secināts, ka par bailēm daudz lielāks drauds tūrisma nozarei ir tas, ka pēc Covid-19 krīzes daudziem cilvēkiem būs visai saspringta finansiālā situācija, kas liks atteikties vismaz no tāliem ceļojumiem, un arī daudziem uzņēmumiem nāksies rūpīgi apsvērt tēriņus, taupot uz darījumu braucienu rēķina. 

Covid-19 pandēmija, protams, ir radījusi milzīgus riskus, un to ierobežošanai ieviesti iepriekš tik globālā mērogā nepielietoti drošības pasākumi, tomēr jāņem vērā, ka dažādi draudi pastāvējuši arī iepriekš. Nu nav bijis tā, ka līdz jaunā koronavīrusa uzvaras gājienam mēs visi dzīvojām absolūti drošā pasaulē! Taču ne terora akti, kas pirms dažiem gadiem notika vairākās Eiropas pilsētās, ne militārie konflikti un nemieri dažādos pasaules reģionos, ne dabas katastrofas, ne lidmašīnu, kuģu un citu transporta līdzekļu avārijas cilvēkus neatturēja no ceļošanas, bet tikai ietekmēja ceļojuma laiku un galamērķu izvēli. Tā, piemēram, tiek uzskatīts, ka terorisma uzliesmojumi Rietumeiropā mudināja ceļotājus izvēlēties iepriekš mazāk populārus, taču tobrīd drošākus maršrutus, kā rezultātā populāra kļuva frāze "Doties uz Reikjavīku, nevis Parīzi". 

Ceļošanai šī jēdziena plašākajā nozīmē, kas ietver gan atpūtas tūrismu, gan starptautisko sadarbību zinātnē, biznesā un citās jomās, gan kultūras un sporta notikumu apmeklēšanu, gan dabas objektu izpēti, ir senas tradīcijas, turklāt ceļošana ir arī neatņemama mūsdienu civilizācijas sastāvdaļa, kas tā vienkārši neizzudīs. 

Taču patlaban ir vienkārši jānogaida un jāpaliek mājās, apzinoties, ka nedrīkst riskēt ar savu un ar līdzcilvēku veselību. Nevajag kultivēt paniku, bet nevajag arī ignorēt reālo situāciju!

Top komentāri

ilsa
i
jā, naudas nebūs un cilvēki pēc lielām krīzēm maina savus paradumus, vismaz viena daļa un uz tuvāko laiku aiz krīzes, tā kā tūrismam būs lielas problēmas un visai valsts ekonomikai kopumā. Tūrisma nozarē strādājošie nevarēs nopelnīt pietiekami lai pārziemotu pilnvērtīgi pazīstu saimnieku vienam veiksmīgam tūrisma objektam pirms 2008 gada krīzes. Viņam bija labs viesu +laba ēdinātava. Viņš nodarbināja kopā ka'dus 27 vietējos iedzīvotājus, pēc krīzes nācās likvidēt uzņēmumu un darbiniekus atlaist, jo nebija viesu ne naktsmājās ne ēstuvē, pie tam vieta bija ideāla pie lielceļa un jūras; nu par sekām būs atbildīgi tie, kas šo visu ūdeni sakūla putās
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē