Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baltkrievijas mācība latviešu reālpolitiķiem

Latvijas ārpolitikas un politiķu acīmredzamas neērtības un apjukuma pilnā reakcija uz pēkšņo tautas atmodu kaimiņvalstī Baltkrievijā prasa vismaz mēģinājumu izskaidrot, lai mūsu politiķi nākotnē izvērtētu savas reālpolitikas prasmes, bet sabiedrība un mediji ne tik nekritiski pieņemtu pēkšņas politikas maiņas.

Latvijas ārpolitika un saimnieciskā politika attiecībās ar Baltkrieviju jau pirms vairākiem gadiem piedzīvoja mulsinošu lēcienu kaimiņvalsts diktatora Aleksandra Lukašenko apskāvienos. Pie tam nesniedzot pietiekami atklātu un argumentētu skaidrojumu sabiedrībai par šo pēkšņo mīlestību uz reālpolitiku. Vēl pirms septiņiem gadiem visi liberālie mediji dzenāja un kaunināja saujiņu Saeimas deputātu, kuri bija aizbraukuši uz Minsku uzspēlēt draudzības spēli hokejā ar kaimiņvalsts diktatoriskā prezidenta Aleksandra Lukašenko komandu, bet trīs gadus vēlāk Latvijā jau viesojās Baltkrievijas premjerministrs.

Sižetus par cilvēktiesību pārkāpumiem kaimiņvalstī strauji nomainīja ārlietu un satiksmes ministru reālpolitiskie pārspriedumi par abu valstu attiecību uzlabošanu, amatpersonu kontaktiem un kravu tranzīta plūsmu. Šoziem, kad mūsu premjerministrs Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība) smaidot pozēja Minskā ar pašu Lukašenko un hokeja kreklu, neviens liberālis, kurš aizvadītajā nedēļā asi kritizēja aizsardzības ministru Arti Pabriku (Attīstībai/Par!) par ciniski reālpolitisku vērtējumu notikumu attīstībai Baltkrievijā, pat nedomāja kariķēt Kariņu, kurš smaida blakus senilajam un nežēlīgajam Eiropas diktatoram.

Bet smaidīja viņi abi, svinēdami nākamgad abās valstīs gaidāmo, kopīgi organizēto Pasaules hokeja čempionātu un vēl vairāk, šķiet, cerot uz baltkrievu tranzīta kravām. Bail pat iedomāties, kādus reālpolitikas vaibstus rādīs mūsu politiķi un sporta funkcionāri, ja Starptautiskā hokeja federācija mūsu vietā nepieņems lēmumu attiecībā uz hokeja čempionātu Baltkrievijā. Kurš gan vēlēsies apdraudēt iespēju apgūt čempionātam domāto finansējumu.

Tāpēc nav vietā mulst par mūsu politiķu minstināšanos šajā vēsturiskajā brīdī, kad baltkrievi, pēc 26 gadiem sajutuši brīvību, ignorē neērtības, kuras viņu zilumi un asinis varētu sagādāt kaimiņvalstij. Atšķirībā no baltkrieviem pie mums Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts labumus bauda jau otro desmitgadi, rēķinādamies ar Lukašenko kravām un sapņos jau apgūstot hokeja čempionāta miljonus. Esam kļuvuši ciniskāki.

Ļoti diskutabla bija ārlietu ministra Edgara Rinkēviča izvēle tikties ar Baltkrievijas kolēģi Vladimiru Makeju 24. jūlijā, īsi pirms kaimiņvalstī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, ko otra puse varēja traktēt kā atbalstu Lukašenko režīma tālākpastāvēšanai no Eiropas Savienības valsts puses. 

Tādēļ minēšu, ka gausi savāktais pikets pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā varēja būt vairāk apmeklēts, ja jau tā pašorganizēšanās laikā sociālajos tīklos nebūtu bijis tik izteikti redzams, ka to aktīvi izmantos Rīgas domes priekšvēlēšanu gaidās esošās politiskās partijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē