Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Tā teikt, simt eiro zaudējumu ''kompensēs'' ar vienu centu. Samērīgi?

Betona un asfalta Rīga

Diskusija, kas raisījusies saistībā ar va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) vēlmi būvēt biroju ēku bijušā velotreka Marss vietā Rīgā, Brīvības gatvē 207, un vairāku nevalstisko organizāciju iebildumiem pret to, uzskatot, ka attiecīgajā vietā būtu veidojams publisks parks, jo tāda tuvumā nav, kārtējo reizi raisa pārdomas par pilsētas dzīvesvidi kā tādu.

Proti, kas ir svarīgi – lai būtu vien ērtas dzīvojamās vai darba telpas vietā, kur pieejams sabiedriskais transports un stāvvietas privātajām automašīnām, vai varbūt arī patīkama, droša, atpūtai piemērota publiskā vide ap to? Spontāni, protams, atbildam, ka arī apkārtnei un atpūtas vietām ir nozīme. Gan jau to saprot arī nekustamo īpašumu attīstītāji, valsts un pašvaldību amatpersonas, taču tad, kad runa ir par jaunbūvēm, nez kāpēc tas aizmirstas, priekšplānā izvirzoties kvadrātmetra izmaksu, telpu plānojuma un piebraukšanas ar transportu apsvērumiem.

Tam labs piemērs ir bēdīgi slavenā Valsts ieņēmumu dienesta ēka – darbam gan jau labi piemērota, bet uzcelta ''nekurienes vidū''. Tāpat zīmīgs ir VNĪ pārstāves aģentūrai LETA paustais: ''Lai uzceltu ēku, pēc iespējas tiks saglabāti vērtīgie koki un tiks veikti kompensējoši pasākumi, tostarp jaunu koku iestādīšana.''

Ko nozīmē ''kompensējošie pasākumi''? Tikai to, ka nozāģēta simtgadīga koka vietā iestādīs jaunu viciņu, tā teikt, simt eiro zaudējumu ''kompensēs'' ar vienu centu. Samērīgi?...

Par kokiem centra ielu malās kā izzūdošu parādību sabiedrības neapmierinātība briest jau ilgāku laiku. Esam jau vairākkārt pārliecinājušies, ka aizbildināšanās ar to, ka nozāģētu vietā tikšot stādīti citi, neiztur nekādu kritiku. Jo, pirmkārt, kā jau minēju, tās nav salīdzināmas lietas, otrkārt, bēdīgā pieredze ir tāda, ka nozāģēt gan iemanās, taču iestādīt vietā parasti ne. Rezultātā pilsētvide ir nemīlīga, nepatīkama gan dzīvošanai, gan strādāšanai. Cilvēki to izmanto vien ātriem pārskrējieniem starp mājokli, transportu, darbu, veikaliem. Pastaigām pilsētvide aizvien mazāk piemērota. Tas nav mazsvarīgs faktors situācijā, kad aizvien vairāk cilvēku slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, cieš no liekā svara tieši pamatā mazkustīguma dēļ. Un tas vistiešākā veidā attiecas arī uz valsts iestāžu darbiniekiem, par kuriem it kā rūpējoties VNĪ gatavojas būvēt biroja ēku šī teksta sākumā pieminētajā vietā.

Un vēl. Ļoti žēl, ka nav pieejama, lai gan apbūves plānotājiem būtu ļoti noderīga, statistika par to, cik liela daļa no valsts pārvaldē strādājošajiem, teiksim, pēdējo 20 gadu laikā, pārcēlusies uz dzīvi ārpus Rīgas, tā netieši protestējot pret tās nemīlīgo dzīvesvidi.

Top komentāri

JanisT
J
Parkus vajag, bet tie ir jāveido uz pašvaldībai piederošas zeme, nevis vispirms pārdodam zemi, bet pēc tam sākās tiesāšanās par to, ko var vai nevar uz tā gabala darīt.
Ekoloģiskaisbioloģiskais
E
Vairākkārt esmu redzējis video sižetus par koku pārstādīšanu ASV . Jeņkiem ir ļoti efektīgas mašīnas liela izmēra koku izcelšanai no zemes un pārcelšanai citā vietā. Varbūt ir lietderīgi tādu ierīci iegādāties arī mums? Tad varētu pa nedēļu no pārstādītiem pieaugušiem kokiem izveidot tādu parku, kurš dabiski izaug cilvēka mūžā! Varbūt beigtos šī mūžīgā demagoģija koku sakarā?
Lielo koku aiztāvībai
L
Patīkama vide, tas ir labi, bet koku loma pilsētā ir daudz plašāka. Pirmkārt, koki ir pilsētas zaļās plaušas. Kur koki, tur arī cilvēkam ir vieglāk elpot. Lielie koki ir ielas trokšņu un putekļu barjera, vasarās - noēnojums, neļaujot saulei izdedzināt dzīvokļus. Tā ir humāna, cilvēka dzīvei piemērota vide.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē