Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bezbiļetnieku taktika priekšvēlēšanu cīņā

Atzīšos, kad pavasarī uzzināju par dažas naudīgas, bet marginālas partijas izdomāto priekšvēlēšanu stratēģiju – kritizēt valdību un pozicionēties pret katru tās lēmumu –, likās, ka tas pamatīgi ierobežos tos analītiķus, žurnālistus vai objektīvi ar valdības lēmumiem neapmierinātas interešu grupas, kuri pamatoti vēlētos teikt kādu kritiskāku vērtējumu tam vai citam lēmumam.

Negribētos kļūt par noderīgo idiotu kāda merkantilā priekšvēlēšanu cīņā, kura, kā nesen varējām lasīt, nesmādēja pat bērnu ar pienenēm pie Brīvības pieminekļa.

Pēc pirmajām nedēļām, kad šī priekšvēlēšanu taktika iedarbināta gan sociālajos tīklos, gan medijos un intensīvās televīzijas reklāmās, jāteic, ka cerētais efekts vēl vairāk izcēlis vārdā nesauktās partiju apvienības defektu: koncentrēties nevis uz sava politiskā satura piedāvāšanu, bet parazītisku sēšanos uz astes katram valdošo partiju solim. Tāda bezbiļetnieku taktika.

Apzināti neminu šī naudīgā (ja jau pa kabatai tik intensīvas reklāmas kampaņa) projekta nosaukumu, jo tā reitingi vēl aizvien rāda, ka vēlētāju uzticības tam nav. Patiesībā turēšanās pie principa kritiski reaģēt uz katru valdošās koalīcijas vai tās redzamāko politiķu – premjera, ministru – izteikumu vai pozīciju automātiski diskreditējusi iespēju uzdoties par jauna politiskā piedāvājuma nesējiem. Jo kāds jauns piedāvājums var būt dienaskārtībā, kas būvēta uz valdības dienaskārtības kritikas. Turklāt šādā priekšvēlēšanu taktikā apzināti tiek izmantots viens no galvenajiem paņēmieniem, par ko ir pamats kritizēt valdības koalīcijas partijas, proti, manipulācijas.

Tagad, kad tas ir pateikts, var vēlreiz kritiski atgādināt par kādu valdošās koalīcijas lēmumu, kas bez Dienas iejaukšanās, iespējams, paslīdētu garām, paslēpts aiz kārtējā stāsta par vajadzīgām reformām. Proti, pirms nedēļas koalīcija, žigli aiz slēgtām durvīm vienojoties bīdīt cauri it kā tehniskus grozījumus Latvijas galvenā banku uzrauga – Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) – likumā, apgalvoja, ka runa ir tikai par pilnvaru termiņa ierobežošanu padomes locekļiem, kā tas nule tika izgrozīts attiecībā uz Latvijas Bankas prezidentu. Kā izrādījās – šajos it kā nevainīgajos grozījumos caur lupu ieskatījās Diena –, zem šīs atbalstāmās izmaiņas paslēpts plāns zibenīgi nomainīt trīs piektdaļas padomes.

Laikā, kad gaisā vibrē informācija par problēmām nerezidentu bankās, kas var novest pie likvidācijas jautājuma FKTK padomes dienaskārtībā, šāda aiz nevainīgiem grozījumiem paslēpta shēma nevar tikt neuzlūkota kā galda klāšana miljonu pīrāga sadalei. Vai līdzīgā kriminālā veidā, kā notika ar Trasta komercbanku, protams, atkarīgs gan no Latvijas Bankas, gan FKTK padomes sastāva, īpaši, ņemot vērā, ka viens no grozījumu jauninājumiem ir, ka jaunos padomes locekļus apstiprina Saeima.

Svarīgas ir arī metodes, ar kādām tiek iets pretī politiskiem mērķiem. Tas, ko dēvē par politisko kultūru. Ja metodes ir manipulācija, būtisku aspektu noklusēšana vai uzdošana par kaut ko pretēju patiesajiem plāniem, tad nav svarīgi, kā sevi nosauc – par reformatoru vai jaunu politisko piedāvājumu, jo uz jaunu saturu vēlētājs var necerēt.

Top komentāri

Margarēta
M
Vārdā nenosauktais grupējums ir pamuļķie PARisti!
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET,VIŅAI NEPATĪK NATO TANKI LATVIJĀ UN ĻOTI PATĪK PUTINS AR SAVIEM TANKIEM ... PAR SUDRABU NEBALSOSIM ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē