Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Brīvlaisti. Kas tālāk?

Rīgas dome ir atlaista. Jā, var teikt, ka gandrīz atlaista, jo Saeimas ceturtdien par to pieņemtais likums vēl jāizsludina Valsts prezidentam, taču lietas būtību tas nemaina – izsludināšana šajā gadījumā ir vien tehniska procedūra, jo vairāk tāpēc, ka arī pati pašreizējā Rīgas dome ir pierādījusi savu lemtnespēju.

Protams, aktuāls ir jautājums – kas nāks vietā un ar kādu piedāvājumu? Iepriekš jau vairākus mēnešus skandināts vien tas, ka Rīgā viss ir slikti, ka vajadzīgas radikālas pārmaiņas, taču kaut kā neviens nav uzdrošinājies formulēt, ko būtu pats gatavs darīt un kā. Un par kādiem līdzekļiem. Pat reklāmā, kas nu intensīvi tiek tiražēta par vienu no mēra amata kandidātiem, tiek piedāvāti nevis konkrēti darbi, bet slavēta persona, kam esot laba izglītība un kas maksājot nodokļus. Viss? Ar to pietiek? Galvaspilsētas domes priekšsēdētājs ir kā goda amats, ko piešķir par kādiem iepriekšējiem nopelniem? Tikai par to, ka labs cilvēks?

Protams, visi rēķinās, ka vēlētāja izvēle ir balstīta emocijās – patīk tas vai cits saraksta līderis vai tā paustās idejas, par attiecīgo sarakstu arī nobalso.

Viss, kas tādā situācijā nepieciešams, ir skaisti retušētas reklāmas bildes un režisētas uzrunas televīzijā un internetā. Tomēr situācija var mainīties tajā brīdī, kad kandidāti tiek konfrontēti priekšvēlēšanu diskusijās – tad vajadzīgi ne vien skaisti savirknēti reklāmas saukļi, bet arī spēja formulēt un aizstāvēt konkrētus risinājumus ļoti konkrētām pašvaldības dzīves situācijām. Tādā brīdī pat ar solījumu nezagt var nepietikt. Tāpat arī pēc vēlēšanām taču cilvēki gaida konkrētu rīcību, risinājumus, nevis priekšvēlēšanu saukļu atkārtošanu.

Un problēmu Rīgā tiešām ir vairāk, nekā būtu pieļaujams. Tostarp ir paredzams arī naudas trūkums daudzo vajadzību apmierināšanai – uzkrājums budžetā, ko bija atstājuši Ušakova priekšteči, notērēts ar uzviju.

Atbildību par to arī tā īsti nav vairs no kā prasīt – vainīgie ir domi sen pametuši vai līdz ar Saeimas lēmumu būs brīvlaisti. Nu uz vietām pašvaldībā varēs startēt no jauna, konkurēt ar tiem, kas līdzīgi bezatbildīgu haosu radījuši valdības līmenī.

Un vēl viens aspekts – atbildība par priekšvēlēšanu solījumu izpildi. Jaunus brīnumu solītājus uz šīm vēlēšanām nemana, būs jāvēl par tiem pašiem vecajiem, labi zināmajiem. Labi, Saskaņa nu uz ilgāku laiku būs no pieejas varai diskvalificēta, tai diez vai kāds par solījumu pildīšanu vaicās, taču pārējiem gan var pajautāt – cik no tā, ko solījāt kaut vai iepriekšējās Saeimas vēlēšanās, esat izpildījuši? Neko? Kā tad tā? Ak, koalīcijas partneri vainīgi, tie neļāva? Bet tad... vai tik ne ar tiem pašiem kopā jūs arī Rīgas domē neplānojat ''ņemt varu''...? 

Top komentāri

nu tik būs
n
Vienus zagļus atlaidīsim, citus un citādus savēlēsim
Kad
K
Kad valdībai pienāks tas laiks?Pietiek tak uzdzīvot uz tautas rēķina!
>:-)
&
Brīvlaisti brīvslaisti :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē