Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Nepieciešami vienādi spēles noteikumi visiem uzņēmējiem

Cenšas sakārtot tūrismu?

Pirms vairākiem gadiem par ēnu ekonomiku tūrismā tika diskutēts saistībā ar to, ka dažu kompāniju piedāvātajos ārvalstu ceļojumos tiek norādīta ļoti zema pamatcena, bet ceļojuma gaitā cena "apaug" ar milzīgām un neizprotamām papildizmaksām.

 Pēc tam pienāca brīdis, kad ēnu ekonomika tūrismā tika saistīta ar bažām, ka sociālajos tīklos potenciālos klientus – lētticīgus ceļotgribētājus – var "sazvejot" privātpersonas, kuras nedod nekādas garantijas par ceļojuma kvalitāti un kuru biznesa juridiskie aspekti ir neskaidri. Taču pēdējā laikā līdz ar Rīgas domes ieceri ieviest mūsu galvaspilsētā tūrisma nodevu, kas būtu jāmaksā visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu, jēdziens "ēnu ekonomika tūrismā" galvenokārt tiek attiecināts uz naktsmītņu neoficiālu izīrēšanu ārvalstu ceļotājiem.  
Arī grozījumos Tūrisma likumā, ko šonedēļ apstiprināja valdība, pievērsta uzmanība tieši šim aspektam. "Par tūristu mītni turpmāk tiks uzskatīts arī dzīvoklis vai ēkas daļa, kurā tiek nodrošināta tūristu diennakts izmitināšana. Tūristu mītnes definīcijas paplašināšana sekmēs vienlīdzīgākus konkurences nosacījumus starp dažāda veida tūristu mītnēm un sakārtos sadarbības ekonomikas komercdarbības jomu, kā arī mazinās ēnu ekonomikas īpatsvaru tajā," skaidro Ekonomikas ministrija. 

Grozījumi Tūrisma likumā, kas kopumā precizē dažādus ar ceļojumu biznesu saistītus aspektus, gan vēl jāapstiprina Saeimai, un, kā zināms, arī no likumu pieņemšanas līdz ieviešanai dzīvē paiet ne mazums laika, taču tas, ka tūrisma normatīvais regulējams tiek pielāgots XXI gadsimta realitātei un sekmē ēnu ekonomikas mazināšanu, ir vērtējams pozitīvi. 

Ikvienā biznesa jomā ir nepieciešami vienādi spēles noteikumi visiem uzņēmējiem, un tiešām nav godīgi, ja, piemēram, Rīgā viesnīcas maksā visus obligātos nodokļu maksājumus un maksās arī tūrisma nodevu, bet turpat blakus citi "biznesmeņi", izīrējot tūristiem dzīvokļus un privātmājas, par saņemto īres maksu vispār nemaksā nodokļus. Protams, nevar gan arī aizmirst to, ka daudzviet pasaulē mājokļu īstermiņa izīrēšana ārvalstu tūristiem uzplauka tāpēc, ka viesnīcu vienkārši bija par maz, lai uzņemtu visus ceļotājus, kuri tūrisma sezonas vidū populāra kultūras pasākuma vai starptautiskas konferences laikā vēlējās uzturēties konkrētajā pilsētā. 

Taču, tā kā vairāki ekonomisti ir atzinuši – uzņemošajam tūrismam Latvijā, it īpaši Rīgā ir perspektīvas izaugt par spēcīgu Latvijas tautsaimniecības nozari –, ir svarīgi, lai tūrisma izaugsmi netraucētu ēnu ekonomikas izpausmes.

Top komentāri

sančo pansa
s
Nekas nav mainījies, tiek solīta zema cena un tad sākas naudas vākšana autobusā katru dienu un vairākas reizes dienā. Un diez vai tie pārdesmit plusmīnus Rīgas dzīvokļi, kuros reizēm apmetas kāds ārzemnieks, ar saviem +1 eiro glābs pilsētas budžetu. Ir vēl viena lieta, kuru visi redz un zina bet neviens nerisina. Tūrisma kompānijas varētu savus gidus pieņemt darbā no aprīļa līdz oktobra beigām uz pilnu nodokļu nomaksu, nevis kā tagad - spiež būt dažādu formu pašnodarbinātajiem. Tad gan būtu lielāka un labāka atdeve nekā no tā 1 eiro un gidi justos vairāk sociālo sargāti un viņiem būtu vismaz kaut kas nodokļos, nevis visi nodokļi kā tagad jāmaksā pašiem un jāpadara bagāti tūrfirmu biznesmeņi.
P
P
Sakārtot nesakārtojamo nekādi neizdosies, jo valdībā un Saeimā pieliks visas pūles,lai nekas nesanāktu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē