Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cīņa par veselības ministres krēslu

Kamēr valdības kuģis rāmi dreifē, radot priekšstatu, ka virzās pa noteiktu kursu, kas nav tikai valsts nākamā gada budžeta pieņemšana un izdzīvošana līdz nākamajām vēlēšanām, zem tā klāja ir sākusies rosība, kuras mērķis varētu būt veselības ministres Andas Čakšas nomaiņa. Politiski nozīmīgi šie procesi ir kaut vai tādēļ, ka parādīs, cik vienota ir valdošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un cik lielā mērā noteicējs par savas valdības sastāvu būs premjers Māris Kučinskis.

No rokas rokā ar lūgumu "nevienam nerādīt" aizvien plašāk izplatās premjeram Kučinskim un ZZS Saeimas frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim adresēta Latvijas Ārstu biedrības vēstule, kurā zaļos zemniekus aicina ne vairāk un ne mazāk kā "pievērsties veselības jomai un kaut kādā veidā palīdzēt ministrei saprast...". Citiem vārdiem sakot, piespiest Čakšu mainīt politiku vai nodrošināt, ka viņas vietā nāk cits. Aiz daudzpunktes seko jau publiski dzirdētie pārmetumi veselības ministrei, sākot ar farmācijas biznesa lobēšanu un beidzot ar nepadarītajiem darbiem.

Skaidrs, ka šī ir nozares izteikta neuzticība ministrei, tādēļ pagaidām vēstuli cenšas turēt zem deķa.

Avoti ZZS ietekmīgu politiķu vidū Dienai noliedz, ka tiktu apsvērts plāns B un Čakšas drīzā došanās bērna kopšanas atvaļinājumā var tikt izmantota līganai veselības ministra nomaiņai, ja samilztu pārmetumi par problēmām veselības nozarē. Starp citu, jautājumā par onkoloģisko zāļu iepirkšanu tiešām var apjukt dažādo interešu grupu argumentētajos viedokļos par to, kāda kārtība būtu pacientam labākā. Toties atsevišķi vēstulē minētie pārmetumi, piemēram, par Veselības ministrijas nespēju aizpildīt vakances daudzu valstiski svarīgu dienestu un slimnīcu vadībā šķiet loģiski.

Turklāt tas, ka interesi par iestāšanos vienā no ZZS dalīborganizācijām – Latvijas Zaļajā partijā – tieši  tagad izrādījis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Zemgales reģionālā centra vadītājs Roberts Fūrmanis, kura vārdu veselības nozares ietekmīgi spēlētāji min kā iespējamo nākamo veselības ministru, rada sajūtu par plāna B gatavošanu.

Jā, ZZS valdē gan esot apspriests, cik ilgi veselības ministre varētu būt prom no valdības darba, bet tikai kontekstā ar valsts nākamā gada budžeta pieņemšanu, proti, ministre bērna kopšanas atvaļinājumā došoties jau pēc budžeta balsojuma, bet ne vēlāk kā decembrī, solot valdības sēžu zālē atgriezties divu, augstākais – četru mēnešu laikā.

Ārstu biedrības prezidenta Apiņa šoreiz izvēlēta taktika vērsties pie konkrētām politiskām amatpersonām, nevis nākt klajā ar publisku vēstuli nozīmē, ka šoreiz nav gribēts izdarīt publisku spiedienu, kas premjeru var arī iedzīt stūrī, no kura grūti izkļūt (jo, visticamāk, var nākties publiski aizstāvēt savas valdības veselības ministri).

Tā vietā izvēlēta aizkulišu taktika ar diviem iespējamiem iznākumiem – panākt Čakšas nomaiņu vai to, ka ar Kučinska un Brigmaņa iesaisti ministre maina uzsākto kursu atsevišķās jomās, iespējams, ne tikai publiski visplašāk tiražētajā jautājumā par onkoloģisko medikamentu centralizēto iepirkumu. Ar interesi gaidīsim, kurš ņems virsroku lēmumos par kadru pārbīdēm valdībā.

Top komentāri

Juris
J
Apinis pats aizstāv farmācijas nozari- konkrēti tos, kas saistīti ar Mēness aptiekām, kurām arī būs lielākie zaudējumi, ja ķīmijterapiju vairs nepirks caur aptiekām, bet gan valsts kopīgā iepirkumā uz reiz uz slimnīcu. Zudīs aptiekas peļņa. Un diemžēl visās lielajās slimnīcās ir tieši Mēness aptiekas.
.
.
piedodiet, bet Roberts Fūrmanis ir mazs un iedomīgs puika, kam šķiet, ka tikai viņam ir taisnība. un puikas tagad liek par ministriem, pat neļaujot viņiem paaugties?
Mantrausis
M
Par vienu pārmetumu var tikai pasmīkņāt, jo skaidrs, ka daudzi amati ir vajadzīgi tikai "kādam". Bez tiem VAR iztikt. Par citām lietām. Kamēr ministra amatā nenonāks turīgs (bagāts), domātspējīgs un zinošs personāžs, kam nospļauties uz "viedokļiem", bet, kas redz nozari kā laukumu, veselības naudu "velns" (nodokļu maksātāji) bērs "ganuzēna" (sistēmas) caurajā, virs bedres novietotajā cepurē. Nozare patlaban vienkārši sūc (zog) naudu, neko labu nedarot sabiedrībai. Ja tas ir mērķis, tas sasniegts ar spožu uzvaru! Bet - vai tas IR mērķis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē